BACK TO
TOP
Γνώμες

Ένα χωριό για τον Βορίδη

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσδιορίσει κανείς την πρόοδο ή την οπισθοδρόµηση που συντελείται σε έναν τοµέα.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

39
3

Βεβαίως, στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής ίσως τα πράγµατα να είναι λίγο πιο δύσκολα. Εκατοντάδες χιλιάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι, εκατοντάδες αγροτικά προϊόντα, πολλές και διαφορετικές αγροτικές περιοχές, πανσπερµία αγροτικών εκµεταλλεύσεων και δραστηριοποιούµενων σε κάθε επιµέρους τοµέα. Πώς θα µπορούσε να τεκµηριώσει κανείς µε ασφάλεια το θετικό ή αρνητικό πρόσηµο της πορείας αυτού του χώρου;

Εδώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πρόταση ενός έµπειρου συνεταιριστή, τουλάχιστον όπως αυτή κατατέθηκε στην Agrenda. Θα µπορούσε, λέει, ο υπουργός να βάλει το δάχτυλό του στο χάρτη και να επιλέξει, εντελώς τυχαία, ένα χωριό, µε αναφορά στην αγροτική παραγωγή. Κι εκεί, να εξετάσει µια – µια την οικονοµική κατάσταση και την κοινωνική θέση της κάθε αγροτικής οικογένειας που βρίσκεται εγκατεστηµένη σ’ αυτό το χωριό.

Να ενηµερωθεί για το µέγεθος της εκµετάλλευσης που διαθέτει, για τη γκάµα των προϊόντων που καλλιεργεί, για τα έσοδα που αυτή αφήνει. Να µάθει για τις δαπάνες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, για τα ταξίδια που κάνουν, για τα ποσά που ξοδεύουν σε καλλωπισµό, σε διασκέδαση και σε ψυχαγωγία. Να µετρήσει την ενέργεια που σπαταλούν για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητάς και τι απολαµβάνουν, αυτοί οι άνθρωποι, από τις χαρές της ζωής.

Αφήνουµε στον ίδιο τον υπουργό τα συµπεράσµατα από µια τέτοια αναζήτηση. Όπως είναι στην αρµοδιότητά του και η ανάγκη αναζήτησης τρόπων για την ουσιαστική βελτίωση της θέσης των Ελλήνων αγροτών, για την πραγµατική βελτίωση των συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο.

Κι αυτό δεν έρχεται µε το να φεύγει ο έλεγχος των παραγωγικών µονάδων από τους συνεταιρισµούς και να περνάει σε ιδιωτικά συµφέροντα. ∆εν γίνεται µε τις ξεψυχισµένες ειδικές ενισχύσεις για τους πολλούς και τα καλοπιάσµατα των λίγων για τη «στελέχωση» του πελατειακού συστήµατος. Κάθε υπουργός έχει την ανάγκη να εκλέγεται βουλευτής ή και να γίνεται κάποιες φορές πρωθυπουργός. Αυτό που δεν συγχωρείται είναι να θυσιάζει το όφελος της κοινωνίας στο βωµό της ανέλιξής του.
Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

13-10-2020 16:03Κακος

Από μαλακιες χορτάσαμε ρε παναγο εσύ τον εγλειφες τόσο καιρό τον κύριο υπουργό πρέπει να πάει στο χωριό για να δει ότι ο αγροτικός κόσμος πάει κατά διαόλου σιγά μη του προτείνετε να δοκιμάσει και το γλυκό κουταλιού της κυρά Μαρίκας για να διαπιστώσει τη φτώχεια τής ρε αι σιχτηρ πια βαρεθηκαμε

Απάντηση

13-10-2020 14:36Κώστας

Πολλή μεγαλοψυχία. Σε μια εξόφθαλμη περίπτωση Υπουργού που βαριέται θανάσιμα με το Υπουργείο που ανέλαβε και περιμένει τον ανασχηματισμό για να πάρει κάποιο της αρεσκείας του, εμείς μεγαλόψυχα του λέμε να διαλέξει ένα χωριό, προκειμένου να μάθει το αντικείμενο δράσης του. Δεχόμαστε, δηλαδή, ότι δεν ξέρει και δεν ασχολείται με την αγροτική πραγματικότητα και του υποδεικνύουμε ένα τρόπο θεραπείας του "προβλήματος". Σε μια καθημαγμένη Ελληνική γεωργία, που η αδήριτη πραγματικότητα επιτάσσει την αναγκαιότητα ενός Υπουργού που θα έπρεπε να «πάρει το κρεβάτι του στο Υπουργείο» και να μοχθεί νυχθημερόν για να λύσει τα μύρια προβλήματα, εμείς δεχόμαστε παθητικά την κατασπατάληση ενάμιση έτους χωρίς παραγωγή έργου. Ενώ τα πράγματα έπρεπε να γίνουν χτές, σπαταλούμε το χρόνο με έναν ανεπίτρεπτο (και πολιτικά) τρόπο. Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσα στις πολλές σκοτούρες που σου έτυχαν, βρες χρόνο και ασχολήσου με το θέμα (γιατί είναι πολύ σημαντικό) και δώσε, επειγόντως, «λύση».

Απάντηση

13-10-2020 05:00Σουναπογλου Δαμιανος

Γιάννη εύστοχο.Με λίγες λέξεις αποτυπώσεςτην πραγματικότητα .Η κατάσταση είναι τραγική.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία