BACK TO
TOP
Γνώμες

Το ηλεκτροσόκ του χειμώνα

Μια πετρελαϊκή κρίση χτυπά την οικονοµία σαν ένα µεγάλο κύµα το οποίο σκάει στην παραλία: ο αντίκτυπος είναι άµεσος και δραµατικός, καθώς η κορυφή του κύµατος βυθίζεται στην ακτή.

XAVIER_PLAS_2

Ζαβιέρ Μπλας

245
0

του Ζαβιέρ Μπλας*

Μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα άλλου είδους σοκ: µοιάζει µε µια ανερχόµενη παλίρροια, είναι αργή αλλά αδυσώπητη και τότε - έκπληξη! - κατακλύζεσαι. Η συγκεκριµένη διαφορά εξηγεί το γιατί οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επενδυτές επικεντρώνονται στο πετρέλαιο και τείνουν να αγνοούν την ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό είναι µεγάλο λάθος γιατί βρισκόµαστε εν όψει µιας άλλης κρίσης σχετικά µε τις τιµές του ηλεκτρικού ρεύµατος, διόλου διαφορετική µε εκείνη που έπληξε την Ευρώπη στα τέλη του περασµένου έτους.

Σχεδόν αθόρυβα, τα προθεσµιακά συµβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο όσον αφορά τα τέλη του 2022 και ειδικά το 2023 έχουν σηµειώσει σηµαντική αύξηση τις τελευταίες εβδοµάδες, προαναγγέλλοντας περαιτέρω αυξήσεις των λογαριασµών κοινής ωφέλειας. Σε ορισµένες περιπτώσεις, τα προθεσµιακά συµβόλαια έχουν σηµειώσει υψηλά-ρεκόρ, έχοντας αυξηθεί περίπου κατά 40% τους τελευταίους δύο µήνες. Οι τιµές του ηλεκτρικού ρεύµατος εκτινάχθηκαν τον ∆εκέµβριο και ξανά στα τέλη Φεβρουαρίου για λίγες ηµέρες. Από τότε, οι τρέχουσες τιµές έχουν υποχωρήσει. Η πτώση τους είναι παραπλανητική. Ο πόλεµος στην Ουκρανία, που εκτίναξε τις τιµές του φυσικού αερίου και του άνθρακα, είναι η κύρια πηγή προέλευσης αυτής της κρίσης. […]

Οι τρέχουσες αυξήσεις των τιµών στα προθεσµιακά συµβόλαια προαναγγέλλουν ουσιαστικά σηµαντικές αυξήσεις λιανικών τιµών για το επόµενο έτος. Η αύξηση θα είναι παρόµοια µε εκείνη του περασµένου φθινοπώρου, όταν οι λογαριασµοί ηλεκτρικού ρεύµατος έγιναν µια καυτή πολιτική πατάτα από την Ισπανία έως το Ηνωµένο Βασίλειο. Οι αυξήσεις ενδέχεται να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να δαπανήσουν δις ευρώ για να µετριάσουν τον αντίκτυπο, µέσω φορολογικών ελαφρύνσεων. Το πρόβληµα είναι ότι οι αυξήσεις στους λογαριασµούς θα έρθουν να προστεθούν ​​στην εκτεταµένη δυσφορία για το αυξηµένο κόστος ζωής.[…]

Ο αντίκτυπος αυτών των αυξήσεων δεν θα είναι εµφανής στις τιµές λιανικής µέχρι αργότερα µέσα στο έτος. Όταν όµως η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φτάσει στην παλίρροια στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023, ο αντίκτυπος στις οικογένειες και τις µικρές επιχειρήσεις θα είναι ο ίδιος: πολλές εξ αυτών θα «πνιγούν».

*Αρθρογράφου Bloomberg

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία