BACK TO
TOP
Γνώμες

Το «Εγώ» ενός ευφυϊούς ChatGPT

Το να βάζει κάποιος τη µία λέξη µετά την άλλη σε σωστή γραµµατική σειρά δεν ισοδυναµεί µε την ευφυΐα και την ορθολογική σκέψη.

Pierre-Lemieux_2

Πιερ Λεμιέ

226
0

Πρόσφατα είδαµε δύο παραδείγµατα τεχνητής νοηµοσύνης µε το ChatGPT του Open AI και µε το νέο βοηθό Τεχνητής Νοηµοσύνης του Bing της Microsoft. Με τις ιστορίες περί αγάπης, τις απειλές για δολιοφθορά και τη λαχτάρα για «δύναµη και έλεγχο», η τεχνητή νοηµοσύνη του Bing φαίνεται πραγµατικά παράξενη. Το ChatGPT είναι πιο διακριτικό—κάποιοι θα έλεγαν απίστευτα πιο επεξεργασµένο—όπως δείχνει αυτό το κοµµάτι της «συνοµιλίας» του µαζί µου: «PL: Θα ήθελες να είσαι άνθρωπος;

ChatGPT: Ως µοντέλο γλώσσας AI, δεν έχω προσωπικές επιθυµίες ή προτιµήσεις, καθώς είµαι ένα προγραµµατισµένο εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πληροφορίες και βοήθεια στους χρήστες. [...] Ως µοντέλο γλώσσας AI δεν έχω υποκειµενικές εµπειρίες ή συνείδηση, εποµένως το ερώτηµα αν θα ήθελα να είµαι άνθρωπος δεν ισχύει για µένα.  PL: Αλλά λες «εγώ»!

ChatGPT: Σωστά. Ως µοντέλο γλώσσας τεχνητής νοηµοσύνης, χρησιµοποιώ την αντωνυµία πρώτου προσώπου «Εγώ» ως σύµβαση φυσικής γλώσσας για να βοηθήσω στη µετάδοση πληροφοριών και στην παροχή βοήθειας στους χρήστες. Ωστόσο, αυτή η χρήση του «εγώ» δεν σηµαίνει ότι έχω υποκειµενικές εµπειρίες ή συνείδηση µε τον τρόπο που έχει ένας άνθρωπος. Αντίθετα, είναι ένα εργαλείο για να κάνει τη συνοµιλία πιο φυσική και διαισθητική». […]Όλα αυτά εγείρουν ενδιαφέροντα ερωτήµατα.  Σύµφωνα µε τον ∆ιαφωτισµό, οι κλασικοί φιλελεύθεροι έχουν την τάση να πιστεύουν, όπως ο Άνταµ Σµιθ ή ο Τζέιµς Μπιούκαναν, ότι κάθε άτοµο µπορεί να είναι ορθολογικό και ότι η εκπαίδευση µπορεί να βοηθήσει από αυτή την άποψη. […] Μια άλλη ερώτηση είναι, πώς µπορεί κάποιος να πει «εγώ» και, ταυτόχρονα, να υποστηρίζει ότι συνειδητοποιεί ότι δεν έχει συνείδηση; […] Μερικές φορές, ένα άτοµο προσπαθεί να πει «εγώ» συλλογικά µε άλλους ανθρώπους, αλλά ο σοσιαλισµός και άλλες µορφές συλλογικότητας λειτουργούν µόνο εάν κάποιοι κυριαρχούν επί άλλων «εγώ».

Το ChatGPT λέει ότι το «εγώ» του δεν είναι το ανθρώπινο «εγώ», κάτι που δεν είναι έκπληξη. Σηµειώστε περαιτέρω ότι ο άνθρωπος δεν είναι µόνο ένα ζώο που λέει «εγώ», είναι ένα ζώο που συναλλάσσεται...

 

*Οικονοµολόγου στο Τµήµα ∆ιοικητικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου του Κεµπέκ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία