BACK TO
TOP
Γνώμες

Το μπουρλότο Χαμάς

Αποδεικνύεται ότι η Χαµάς είχε δικαίωµα βέτο στη διπλωµατία και τη µεγαλόπνοη στρατηγική των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.

andreas-kluth_5

Ανδρέας Κλουθ

6
0

Αυτές οι τρεις χώρες -κάπως αθόρυβα, µε την προτροπή του Λευκού Οίκου- όδευαν προς µια τριµερή συµφωνία, η οποία θα µπορούσε να αναδιαµορφώσει τη γεωπολιτική στην περιοχή και πέρα από αυτή. Η διευθέτησή µεταξύ τους, ωστόσο, θα άφηνε τους Παλαιστίνιους µε τον «µουτζούρη» στο χέρι. Έτσι η Χαµάς, η πιο βίαιη οργάνωση που εκπροσωπεί Παλαιστίνιους, αποφάσισε να ανατινάξει το όλο πράγµα. Και «ανατινάξει», το εννοούµε κυριολεκτικά. Εκτοξεύοντας χιλιάδες ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, σκοτώνοντας δεκάδες Ισραηλινούς και αφήνοντας τµήµατα ισραηλινών πόλεων να µοιάζουν µε την Ουκρανία µετά από µπαράζ πληγµάτων ρωσικών πυραύλων.

«Είµαστε σε πόλεµο», απάντησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαµίν Νετανιάχου, καθώς ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας ως αντίποινα. Ούτε ο Μπίµπι ούτε οι ακροδεξιοί εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισµό χρειάστηκαν ποτέ την έγκριση ή την πίεση κανενός εξωτερικού παράγοντα για να πατάξουν σκληρότερα τους Παλαιστινίους - ή για να χτίσουν νέους ισραηλινούς οικισµούς σε παλαιστινιακή γη στη ∆υτική Όχθη. Τώρα, όµως, η υπερεθνικιστική κυβέρνηση του Νετανιάχου έχει το casus belli το οποίο χρειάζεται για να κάνει σχεδόν ό,τι θέλει.[…] Οι Σαουδάραβες δεν έχουν αναγνωρίσει ποτέ το Ισραήλ ως κράτος και πάντα τάσσονταν, τουλάχιστον επισήµως, στο πλευρό των Παλαιστινίων. Την ίδια στιγµή, ο διάδοχος του θρόνου Μοχάµεντ µπιν Σαλµάν, ντε φάκτο ηγέτης της χώρας, επιθυµεί να επανατοποθετήσει τη Σαουδική Αραβία στο παγκόσµιο πολιτικό παιχνίδι εξουσίας. Βλέπει τον χειρότερο ανάµεσα στους περιφερειακούς του εχθρούς στο πρόσωπο του Ιράν. Και για να βρει συνεργάτες, λαµβάνει προσφορές από την Κίνα και από τις ΗΠΑ. […].

Η λεπτή κατάπαυση του πυρός µεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει πλέον ακυρωθεί, τα σπιράλ του µίσους και της δυστυχίας αναδεύονται ξανά. […]Οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ζητήσουν αυτοσυγκράτηση από όλους τους εµπλεκόµενους - τη Χαµάς, φυσικά, αλλά και τον Μπίµπι, τον MBS και τους υπόλοιπους. Η Χαµάς δεν εκτόξευσε απλώς ρουκέτες στο Ισραήλ. Στέλνει επίσης ωφέλιµα φορτία µέχρι την Ουάσιγκτον και πέρα από αυτή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία