BACK TO
TOP
Γνώμες

Οι Brics, OΠΕΚ των τροφίμων

Υπήρξαν αυξανόµενες συζητήσεις και ανησυχίες σχετικά µε την παγκόσµια επισιτιστική ασφάλεια τα τελευταία χρόνια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Chris_Elliott

Κρις Έλλιοτ

11
0

Οι συνεχώς αυξανόµενες επιπτώσεις της κλιµατικής κρίσης γίνονται καλύτερα κατανοητές, µε πολλά στοιχεία που παράγονται για τις επιπτώσεις που θα έχει στις προσπάθειές µας να παρέχουµε ασφαλή και θρεπτικά τρόφιµα για όλους. Οι κραδασµοί που προκλήθηκαν στο παγκόσµιο σύστηµα τροφοδοσίας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει όλεθρο ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες του κόσµου που εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια. Ο τρίτος µεγάλος παράγοντας που πρέπει να ανησυχεί είναι η κίνηση προς την αποπαγκοσµιοποίηση.

Πιστεύω όµως ότι υπάρχει ένας τέταρτος πολύ µεγάλος και σπάνια συζητούµενος παράγοντας µε τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσµια επισιτιστική ασφάλεια στο µέλλον. Πριν από αρκετά χρόνια άρχισε να εµφανίζεται η φράση «το φαγητό είναι το νέο καύσιµο». Λίγοι είναι αυτοί που δεν έχουν ακούσει για τον ΟΠΕΚ –ο οργανισµός έχει τεράστια επιρροή στην τιµή του πετρελαίου παγκοσµίως– αλλά πιστεύω ότι θα είναι οι BRICS+ που θα έχουν την ίδια δύναµη για τα τρόφιµα στο µέλλον. Οι BRICS είναι ο όµιλος χωρών Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής που σχηµατίστηκε µε την ένταξη της Νότιας Αφρικής το 2010 στην προκάτοχό της BRIC. Μέχρι το 2018, η ακαθάριστη γεωργική παραγωγή των BRICS αντιπροσώπευε πάνω από το 50% του παγκόσµιου συνόλου, παρόλο που περιλάµβανε µόνο το 40% του παγκόσµιου πληθυσµού. Συνολικά, ως συναλλαγές, έχουν συνειδητοποιήσει την επισιτιστική ασφάλεια στο σύνολό της, αλλά το ποσοστό αυτάρκειας ποικίλλει µεταξύ διαφορετικών χωρών και για διαφορετικούς τύπους τροφίµων. Ένα άλλο σηµαντικό γεγονός είναι ότι οι χώρες BRICS παράγουν πολλούς διαφορετικούς τύπους τροφίµων και υπάρχει µια σηµαντική προσπάθεια για τη σύναψη εµπορικών συµφωνιών υψηλού επιπέδου που θα σηµαίνει ότι οι εξαγωγές και οι εισαγωγές µεταξύ των χωρών BRIC θα αυξηθούν σηµαντικά.

Μια πολύ πρόσφατη και σηµαντική ανακοίνωση ήταν ότι τα µέλη των BRICS θα επεκταθούν σε 11 χώρες µε τη συµπερίληψη του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, της Αργεντινής, των ΗΑΕ και της Αιθιοπίας. Μάλιστα, ο Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Κίνας, περιέγραψε αυτή την επέκταση ως «ιστορική».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία