BACK TO
TOP
Γνώμες

Βιώσιμη ανάπτυξη και επισιτιστική ασφάλεια

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, ο πληθυσμός της γης μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια κατοίκους, την στιγμή που ήδη 783 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα και περί τα 2,4 δισεκατομμύρια δεν έχουν ασφαλή πρόσβαση σε επαρκή τροφή.

AYGENAKIS_3

Λευτέρης Αυγενάκης

273
7

Το πρόβλημα της επισιτιστικής επάρκειας που αντιμετωπίζει ήδη ο πλανήτης μας και μας αφορά άμεσα ή έμμεσα όλους όπου κι αν βρισκόμαστε, μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις με απρόβλεπτες διαστάσεις, αφού κάποιος που βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της πείνας, δεν πείθεται από θεωρίες ή από καλές προθέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (GFFA) του BMEL, που αποτελεί την μεγαλύτερη διάσκεψη υπουργών γεωργίας και διεθνών οργανισμών στον κόσμο και πραγματοποιείται από το 2009 στο Βερολίνο στην αρχή της Διεθνούς Πράσινης Εβδομάδας, είχα την ευκαιρία να θέσω το ζήτημα της σπατάλης των τροφίμων, ένα μείζον ζήτημα για τον δυτικό και ευρύτερα τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων κάθε χρόνο το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής, που αντιστοιχεί σε 1,3 δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων χάνεται ή σπαταλάται, ενώ στην Ελλάδα η συνολική ποσότητα τροφίμων, που κάθε χρόνο απορρίπτουν τα ελληνικά νοικοκυριά, υπολογίζεται σε 930.323 τόνους.

Πρόκειται για μια αχρείαστη σπατάλη, που για την πολιτική ηγεσία κάθε χώρας, αλλά και συλλογικά για την παγκόσμια κοινότητα, αποτελεί μια τεράστια πρόκληση. Έχοντας ως απώτερο σκοπό την ανάπτυξη αειφόρων συστημάτων τροφίμων, τα οποία εξ' ορισμού θα εξασφαλίζουν την υγεία τόσο των ανθρώπων, όσο και του πλανήτη, η πολιτική και η στρατηγική της Ελλάδας περιγράφεται από το εξής τρίπτυχο: συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, υπεύθυνοι παραγωγοί, καινοτόμες μέθοδοι και τεχνολογίες.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμενοι, αναπτύσσουμε ένα ευρύ πλαίσιο δράσεων και παρεμβάσεων υλοποιώντας τις αρχές της Πράσινης Συμφωνίας, αλλά και της στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο», ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που παρέχει η ΕΕ μέσα από την υλοποίηση της ΚΑΠ, όπως το Μέτρο 16, για μια πολιτική που προάγει την κυκλική πράσινη οικονομία. Παράλληλα, ενισχύουμε τη δημιουργία και το ρόλο των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στις οποίες η χώρα μας έχει μείνει πίσω, και υποστηρίζουμε τους αγρότες μικρής κλίμακας, παρέχοντας τους τεχνογνωσία, κατάρτιση, αλλά και ενεργό συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Εργαζόμαστε σκληρά, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να τροφοδοτούν και να τροφοδοτούνται από τη στρατηγική μας και όλοι μαζί να συμπράττουμε καθημερινά στην εξασφάλιση μιας βιώσιμης διατροφικής αλυσίδας.

Ο πρωτογενής τομέα αποτελεί τη βάση για την παραγωγή τροφής. Χωρίς αγροτική οικονομία δεν υφίσταται οικονομία, δεν υφίσταται κοινωνικός ιστός. Κοινή επιδίωξη πρέπει να αποτελεί να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα πιο αποτελεσματικό.

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που προφέρει η επιστήμη με στόχο με βιώσιμο τρόπο να αυξήσουμε την αγροτική παραγωγή, αλλά και να ενισχύσουμε την επισιτιστική ασφάλεια.

*Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βουλευτής Ηρακλείου ΝΔ

 

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

21-01-2024 17:28ΜΠΑΣΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΝΤΑΛΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟ ΓΑΛΑ ΛΕΝΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ[ΚΟΡΙΝΘΙΑ]Επειδη ομως εισαι πολιτικος της κρητης μας αρα φανταζομαι ξερεις απο σουλτανινα ελαιολαδο ξηρανση σε αλωνια[κορινθιακη]γνωριζεις και το κοστος ολων αυτων των καλιεργιων και το οτι την τελευταια 10ετια εχουν την ταση εξαφανισεως,μιας και αυξησεις σε εισφορες ελγα ,εφκα, ενεργεια,λογιστικα βιβλια εσοδων εξοδων,,κλιματικη τιμες πωλησης πεινας,κλιματικη αλλαγη,ολα αυτα λοιπον εχουν το εξης αποτελεσμα.Σε 2 χρονια λοιπον ο τακος που θα τρως θα ειναι με ντοματα πολωνιας κρεμυδι βουλγαριας σκορδο αιγυπτου και ελαιολαδο τυνησιας.ΟΠΟΤΕ Η καθεσται σαν ηγεσια τις αγροτικης παραγωγης στην χωρα να δειτε τι θα κανουμε ολοι μαζι Η ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ//////////Σαν εθνος, χωρα, κοινωνικη συνοχη οικογενειες.οι λυσεις τυπου αγροτικα επιμελητηρα ειναι επειηκως για γελια η υπαιθρος ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΤΑΙ οποιος καταλαβαινει,καταλαβαινει///////////

Απάντηση

21-01-2024 17:06ΜΠΑΣΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

lΛυπη,στενοχωρια,απογοητευση,υπουργε μου.ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΙΣ ΧΩΡΑΣ ΟΠΟΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΗΝ ΜΙΛΑΣ ΕΛΕΟΣ.Εγκαταλειπεται η γη σωρηδον.Ενω πριν 10 χρονια οταν κοιτουσες εψαχνες να βρεις το παρατημενο τωρα ψαχνεις να βρεις το καλιεργημενο.[ΚΟΡΙΝΘΙΑ]Ο μολογομουμενος μετα το γαμησι που μας προσφεραται απλοχερα ολα αυτα τα χρονια[αυξησεις εισφορων ελγα,εφκα βιβλια εσοδων,εξοδων,ενεργειακη κριση,καυσιμα,εργατικο κοστος,υποδομων]ερχεσται τωρα να μας σωσεται με τα αγροτικα επιμεμελητηρια[ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ]Υπουργε με ολο το θαρος οι επιλογες που εχεις ειναι 2 α]Η θα καθισεται με σοβαροτητα ,συνεση, διαθεση λυσεων,να δουμε ολοι μαζι τι μπορουμε να κανουμε εστω και αργα που ειναι τωρα πια Η μιας και εισαι απο κρητη δεν θα μπορεις να δικαιολογησεις στο παιδι σου γιατι τρωει σαλατα με ντοματα τουρκιας,αγγουρι ρουμανιας,κρεμυδι τυνησιας και ελαιολαδο μαροκου.ΟΠΟΤΕ Η ΣΟΒΑΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ Η ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ.Αν καταλαβαινεται τι εννοω./////////////////////

Απάντηση

20-01-2024 16:59Κώστας Μελάς

Εμένα μου άρεσε αυτό που είπε ότι οι αγρότες υποκινούνται και βγαίνουν με τα τρακτέρ... Όχι ότι μας έφαγαν τις επιδοτήσεις...

Απάντηση

20-01-2024 13:29Θανος

Καταστρέφεται ο πρωτογενής τομέας γάλα και χωράφια πάνε κατά διαόλου υπεύθυνη ι κυβέρνηση και όχι οι τυροκομοι ας μπει ο υπουργός στο Facebook όχι τίποτα άλλο απλά να δει τα χάλια του σχετικά με τα πρόβατα που σφάζονται εδώ και ένα μήνα, όσο για τι φωτογραφία ι γιαγια μου έλεγε Ε για τέτοια μάνα είσαι,

Απάντηση

19-01-2024 22:16Λιλα

Μπλόκο και πάλι μπλόκο. Μετά την παρέμβαση του Υπόργειου Ανάπτυξης για την αισχοκερδεια των εταιρειών και τα καρτέλ στο βαμβάκι, σιτάρι το αναχρονιστικο αίτημα του ΚΚΕ για ελάχιστες εγγυημένες τιμές των αγροτικων προϊόντων πρέπει να γίνει και αποκτά αξία. Δεν είναι δυνατόν ένα πακέτο μακαρόνια μετά την παρέμβαση του Υπουργείου να πωλείται από 1,50 σε 1,20 ευρώ οι εταιρείες να έχουν υπερκέρδη και ο παραγωγός σιταριού να πουλάει το σιτάρι 0,25 ευρώ. Θα πρέπει να παρέμβει το Υπουργείο Ανάπτυξης σιτάρι 0,25 μακαρόνια 0,60. Μακαρόνια 1,20 ευρώ Σιτάρι τουλάχιστον 0,50 ευρώ

Απάντηση

19-01-2024 17:22Πάτρα.

Καλησπέρα.κοιτατε. Αυτή.τη.φωτογραφια. Του.αυγενακη.σας. Μιαζι.για.υπουργος. Αν.το.ρηξεις.μεσα. Στους.γυφτους. Χάθηκε..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία