BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Ρίξε τσιγγάνα τα χαρτιά

Αυτό που ξέρουν όλοι στην Κρήτη, είναι πως επιχειρηµατικά, έχει µεγαλώσει πολύ. Η πορεία του οµίλου εταιρειών που διαχειρίζεται αυτή τη στιγµή, ο Μιχάλης Αλµπαντάκης, είναι θεαµατική και δεν έχει προηγούµενο, αυτά τα χρόνια, τουλάχιστον για τα δεδοµένα του νησιού.

albantakis

5
0

Κάνει µάλιστα πολλούς να αναρωτιούνται, πώς, το παιδί από τα Καλέσσα Μαλεβιζίου που ξεκίνησε σαν υπάλληλος της ΕΑΣ Ηρακλείου, φτάνει σήµερα να θέσει υπό τον έλεγχό του το µεγάλο εργοστάσιο της Ένωσης και ό,τι αξιόλογο σε επίπεδο βιοµηχανικών υποδοµών είχε δηµιουργήσει η οργάνωση στα καλά χρόνια για τους αγρότες και τους συνεταιρισµούς.

Να πούµε κατ’ αρχήν, ότι στον κόσµο των επιχειρήσεων όλα µπορούν να συµβούν. Άλλωστε, εκτός από το επιχειρηµατικό δαιµόνιο που κρύβει µέσα του ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της «Almpantakhs – The Cretan Olive Mill», υπάρχει και µια οικογενειακή προϊστορία, στον τοµέα της ελαιουργίας της οποίας οι ρίζες φθάνουν πίσω στο 1866. Επί των ηµερών του ωστόσο, ανασυγκροτήθηκε το πρώτο εργοστάσιο της οικογένειας στα Καλέσσα και στη συνέχεια εξαγοράστηκαν άλλα δύο, στη Ροδιά και το Πετροκέφαλο.

Όλα αυτά, ίσως να µην είχαν δηµοσιογραφικά ιδιαίτερη αξία αν πριν από λίγες ηµέρες δεν «έσκαγε σαν βόµβα» στην Κρήτη η είδηση ότι, ο  Μιχαλιός, εξαγόρασε και το µεγάλο εργοστάσιο της ιστορικής ΕΑΣ Ηρακλείου, της Ένωσης που µεσουρανούσε τη δεκαετία του ‘80, χαράζοντας επί χρόνια, καλώς ή κακώς, την εθνική πολιτική στο λάδι.

Όσο καλά πήγαν τα πράγµατα για τον επιδέξιο επιχειρηµατία, τόσο άσχηµα εξελίχθηκαν για την άλλοτε αρχόντισσα του ελαιολάδου! Τα προβλήµατα είχαν αρχίσει αρκετά χρόνια νωρίτερα, ειδικά όµως την τελευταία δεκαετία, όσο έπεφτε η  Ένωση, τόσο ανέβαινε ο Αλµπαντάκης ή όσο ανέβαινε ο Αλµπαντάκης τόσο έπεφτε η Ένωση.

Είχε βλέπετε µάθει καλά τα µυστικά της, καθώς, παιδί ακόµη, είχε κληθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως υπάλληλος της Οργάνωσης. Λέγεται µάλιστα ότι από τα σπλάχνα της Ένωσης προέρχεται και ο πρώτος πυρήνας των ανθρώπων που στελέχωσαν αργότερα την επιχειρηµατική του προσπάθεια. Ουδείς ψόγος για τον επιχειρηµατία. Το πρόβληµα ήταν και παραµένει ο τρόπος µε τον οποίο διαχειρίστηκαν τα συνεταιριστικά πράγµατα οι άνθρωποι που είχαν την ευθύνη των αποφάσεων για την τύχη της οργάνωσης. Το πρόβληµα ήταν, είναι και παραµένει, η ευθύνη των διοικήσεων, η συνείδηση των στελεχών, η συνέπεια του πολιτικού προσωπικού, η αξιοπιστία του τραπεζικού δυναµικού, η τήρηση του νόµου και η πίστη στις αρχές. Με την πτώση της ΕΑΣ Ηρακλείου θα µπορούσε να πει κανείς πως πέφτει και το τελευταίο κάστρο του συνεργατισµού, όπως τον γνωρίσαµε από τα µέσα του περασµένου αιώνα και άνθησε επί των ηµερών... του ΠΑΣΟΚ.

Βιογραφικό

Ο Μιχάλης Αλµπαντάκης γεννήθηκε στα Καλέσσα Μαλεβιζίου το 1978, είναι παντρεµένος και έχει δύο παιδιά. Μετά από ένα πέρασµα ως υπάλληλος από την ΕΑΣ Ηρακλείου, ασχολήθηκε µε την οικογενειακή επιχείρηση ελαιουργίας, δηµιουργώντας ένα πολύ καλό όνοµα στην αγορά.
Ο όµιλος  εταιρειών Αλµπαντάκη , µε διακριτικό τίτλο  Cretan Mill by Almpantakis family , έχει παρουσία στον κλάδο της παραγωγής και εµπορίας ελαιολάδου από το 1886. Την πρώτη µονάδα - εργοστάσι στα Καλέσσα, συµπληρώνουν δύο µονάδες στη Ροδιά και στο Πετροκέφαλο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία