BACK TO
TOP
Branding

Η Βιολογική Φέτα Μενοίκιο κερδίζει το βραβείο Super Gold στο διαγωνισμό World Cheese Awards 2021

Την υψηλότερη δυνατή τιµητική διάκριση απέσπασε η βιολογική Φέτα ΠΟΠ του κτηνοτροφικού συνεταιρισµού Μενοίκιο, κατά τη συµµετοχή της στο διεθνή διαγωνισµό World Cheese Awards 2021-22, στο Οβιέδο της Αστουρίας, στην Ισπανία.

μενοικιο

Λεωνίδας Λιάμης

138
0

Το δραστήριο τυροκοµείο, που διαθέτει εγκαταστάσεις στους πρόποδες του όρους Μενοίκιο στο νοµό ∆ράµας, δοκίµασε τις δυνάµεις του στην ισπανική αρένα µε προϊόντα από πολλές άλλες επιχειρήσεις του κλάδου µεταξύ των οποίων και 13 επιχειρήσεις του γαλακτοτυροκοµικού τοµέα και κέρδισε το βραβείο «Super Gold».

«Πρόκειται για ένα τυρί τύπου φέτα, µε Προστατευόµενη Ονοµασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) που παρασκευάζεται από φρέσκο, παστεριωµένο, 100% βιολογικό ελληνικό γάλα» εξήγησε στην Agrenda o εκπρόσωπος του συνεταιρισµού Μενοίκιο, Γιώργος Μελενεκλής. Ο ίδιος σηµείωσε ότι η συγκεκριµένη Φέτα είναι ωρίµανσης τουλάχιστον 60 ηµερών και συντηρείται µέσα σε φυσική άλµη, προκειµένου να διατηρεί το άρωµα και την µοναδική της γεύση, ενώ εµπορικά ο προσανατολισµός της είναι κυρίως εξαγωγικός, µε µικρή παρουσία στην ελληνική αγορά και µόνο σε επιλεγµένα βιολογικά παντοπωλεία και delicatessen. «Η διαφορά από τις κοινές φέτες του ανταγωνισµού είναι ότι τη δική µας την παράγουµε µόνο από πρόβειο βιολογικό γάλα, χωρίς καθόλου γίδινο και χρησιµοποιούµε κυρίως την πρώτη ύλη που προέρχεται από τα δικά µας ζώα κι επιλεγµένους παραγωγούς της περιοχής», αναφέρει.

Σχολιάζοντας τη σηµαντική διάκριση, ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Βασίλης Μελενεκλής επισήµανε πως «σε µια εποχή κατά την οποία η φέτα απαξιώνεται και σκιάζεται από κρούσµατα νοθείας, αυτό το βραβείο αποτελεί δικαίωση των υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών του προϊόντος, της πρώτης ύλης που χρησιµοποιείται και του ιδιαίτερου µικροκλίµατος της περιοχής, όσο και της Ελλάδας γενικότερα».

Ο επικεφαλής της κτηνοτροφικής οργάνωσης στηλίτευσε το γεγονός ότι µέχρι σχετικά πρόσφατα η ελληνική φέτα πουλιόταν στο εξωτερικό µε 4 – 4,5 ευρώ το κιλό, τονίζοντας πως «σε αυτά τα επίπεδα, το προϊόν δεν µπορεί να έχει προοπτική» και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να κρατηθεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο τιµών και η φέτα να προστατευτεί από τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά και τους ελεγκτικούς µηχανισµούς, ώστε να αποκτήσει και την υπεραξία που της αρµόζει.

Το δραστήριο τυροκοµείο του συνεταιρισµού παράγει και εµπορεύεται 20 κωδικούς

Εκτός της βιολογικής φέτας Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης ΠΟΠ, το Μενοίκιο παρασκευάζει, τυποποιεί και εµπορεύεται συνολικά περί τους 20 κωδικούς προϊόντος γάλακτος, τυροκοµικών και γιαούρτης, µόνο από αιγοπρόβειο γάλα, τους οποίους διαθέτει πλέον και στην Αθήνα, µετά και την πρόσφατη (σ. σ. πριν από 3-4 µήνες) συµφωνία
µε µεγάλη αλυσίδα σούπερ µάρκετ, αρχικά µέσω ορισµένων µεγάλων καταστηµάτων της στην αγορά της πρωτεύουσας.

Για την πρώτη ύλη (σ. σ. από τις ποσότητες που συγκεντρώνει το
60% είναι γίδινο και το 40% πρόβειο γάλα) η εν λόγω συνεταιριστική οργάνωση εκτός από το γάλα των 14 κτηνοτρόφων – µελών της, συνεργάζεται και µε άλλους περίπου 140 αιγοπροβατοτρόφους από την ευρύτερη περιοχή της ∆ράµας, τις Σέρρες, αλλά και τη Θεσσαλονίκη.

Η ανακοίνωση της εταιρίας για την διάκριση αναφέρει: 

«Ξεχωρίζοντας ανάμεσα από χιλιάδες προϊόντα που συμμετείχαν και κρίθηκαν στο Palacio de Exposiciones y Congresos της πόλης, η Βιολογική Φέτα Μενοίκιο εντυπωσίασε μερικούς από τους κορυφαίους γευσιγνώστες του κόσμου, αποσπώντας το βραβείο Super Gold. Πρόκειται για την υψηλότερη διάκριση που προσφέρει ο διαγωνισμός, αλλά και το μοναδικό Super Gold βραβείο από όλα τα Ελληνικά τυριά που συμμετείχαν.
Ενώ εκπροσωπήθηκαν περισσότερα έθνη από ποτέ στα βραβεία World Cheese Awards 2021, το Μενοίκιο έλαβε μια διεθνώς αναγνωρισμένη σφραγίδα έγκρισης από μια πραγματικά παγκόσμιας εμβέλειας εκδήλωση τυριού, που επέστρεψε φέτος στην Ισπανία για να αποτελέσει μέρος του φεστιβάλ Asturias Paraíso Natural International Cheese Festival.
Η 33η διοργάνωση των βραβείων World Cheese Awards ήταν μεγαλύτερη και πιο διεθνής από ποτέ, περιλαμβάνοντας πάνω από 4.000 συμμετοχές για πρώτη φορά. Τα τυριά που συναγωνίζονται εκπροσωπούν 45 διαφορετικές χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται πρωτοεμφανιζόμενες συμμετοχές όπως η Ινδία, η Γουατεμάλα, η Ιαπωνία και η Κολομβία, καθώς και χώρες με εδραιωμένους τυροκόμους, όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Όλες οι συμμετοχές κρίθηκαν σε μία ημέρα, καθώς 250 γευσιγνώστες από 38 διαφορετικές χώρες εξέτασαν την εμφάνιση, τη σύσταση, το άρωμα και τη γεύση των τυριών. Τα Χάλκινα, Αργυρά, Χρυσά και Super Gold βραβεία απονεμήθηκαν κατά την πρωινή κριτική αξιολόγηση, προτού γίνει η επανεξέταση των Super Gold, ώστε να βρεθούν οι φετινοί κορυφαίοι 16.
Στη συνέχεια, η διεθνής Τελική Κριτική Επιτροπή, που περιλαμβάνει τους πιο σημαντικούς παράγοντες της παγκόσμιας κοινότητας του τυριού, συζήτησε τα καλύτερα τυριά στον πλανήτη μπροστά σε ζωντανό κοινό, προτού αποφασίσει ποιο προϊόν θα στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Θέλουμε να δώσουμε θερμά Συγχαρητήρια στους συναδέλφους μας Quesos y Besos από το Guarromán της Ισπανίας, των οποίων το τυρί Olavidia στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Διαγωνισμό!».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία