
Από ανακατανομές υφιστάμενων κοινοτικών κονδυλίων που είναι στη διάθεση των ελληνικών αρχών αναμένεται να χτιστούν οι αποζημιώσεις για την Θεσσαλία, όπως προκύπτει από τις διπλωματικά διατυπωμένες διαβεβαιώσεις που έλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης στις Βρυξέλλες.Εν τω μεταξύ, σε επίσημη συνάντηση που είχαν ο Λευτέρης Αυγενάκης, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, ο Έλληνας υπουργός συζήτησε μαζί του τους τρόπους με τους οποίους μπορούν «να παρακαμφθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες» και να κινητοποιηθούν πόροι για στήριξη των πληγέντων αγροτών.
Από τη μια η δύσκαμπτη στάση των Ευρωπαίων, από την άλλη η ελλιπής προετοιμασία των ελληνικών αρχών, εξασφαλίζουν μέχρι στιγμής για την αποκατάσταση των ζημιών που έφερε η πλημμύρα στην αγροτική παραγωγή του κάμπου, ένα ποσό που δύσκολα θα μπορούσε να υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ. Παράλληλα, όπως είπαν οι ευρωπαϊκές αρχές, με την κατάλληλη τεκμηρίωση, είναι διατεθειμένες να δεχθούν κάποιο έκτακτο πρόγραμμα του δεύτερου πυλώνα, αντίστοιχο με τα μέτρα 21 και 22 που προκηρύχθηκαν την προηγούμενη τριετία (ελιά και ζωοτροφές), μαζί με τροποποιήσεις στο στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας για την τρέχουσα ΚΑΠ.
Και οι δύο αυτές επιλογές, επί της ουσίας παίρνουν χρήματα από τη μια τσέπη για να τα βάλουν στην άλλη.
Ειδικότερα για το Αποθεματικό Κρίσης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιάνουζ Βοΐτσεχόφσκι, εξήγησε πως τα 450 εκατ. ευρώ του τρέχοντος οικονομικού έτους (2023) έχουν απορροφηθεί στο σύνολό τους, ακόμα και μετά την αύξηση τους σε 530 εκατ. Από αυτά, η Ελλάδα είχε εξασφαλίσει περίπου 25 εκατ., τα οποία δεν έχουν ακόμα κατανεμηθεί. Μετά τις 15 Οκτωβρίου, ξεκλειδώνει το αποθεματικό κρίσης του 2024, επίσης 450 εκατ. ευρώ, για τα οποία ο Επίτροπος Βοΐτσεχόφσκι, εξήγησε πως εφόσον συμφωνήσουν οι υπόλοιπες χώρες («θα είναι πολιτική απόφαση» δήλωσε), θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη πρόνοια για την Ελλάδα αλλά και την Σλοβακία. Μια κατά προσέγγιση εκτίμηση, δείχνει στην καλύτερη περίπτωση τα περιθώρια διπλασιασμού του ελληνικού μεριδίου, ήτοι από 25 εκατ. το αποθεματικό του 2024 να διαμορφωθεί σε 50 εκατ., κάτι που βέβαια προϋποθέτει και μια καλύτερη τεκμηρίωση και πολιτικό σθένος στις διαπραγματεύσεις που επίκεινται.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κομισιόν και του Συμβουλίου της ΕΕ για το ζήτημα ενίσχυσης της Ελλάδας και της Σλοβενίας, αναφέρει:
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας, ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας και Προεδρεύων του Συμβουλίου Luis Planas Puchades εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Σλοβενία και την Ελλάδα που έχουν πληγεί από πυρκγιές και πλημμύρες στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. «Είναι πολύ σημαντικά ζητήματα για μας και πρέπει να ανταποκριθούμε όσον αφορά το πρωτογενή τομέα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι με το θέμα αυτό ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η συζήτηση.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski επισήμανε ότι έγιναν πολλές επαφές και συναντήσεις με τους Έλληνες Υπουργούς, συμπεριλαμβανομένων των συναντήσεων της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαζί τους. «Ξέρουμε τι χρειάζονται η Ελλάδα και η Σλοβενία, εξετάζουμε την πιθανότητα να ενεργοποιήσουμε το αγροτικό αποθεματικό, όπως έγινε σε προηγούμενες περιστάσεις με Ιταλία και Ισπανία», τόνισε. Σημείωσε επίσης, ως δεύτερο πυλώνα βοήθειας, ότι θα υπάρξουν ορισμένοι πόροι που θα μετακινηθούν για να αποκατασταθούν ενδεχόμενες απώλειες από τις φυσικές καταστροφές. «Είμαστε έτοιμοι να τροποποιήσουμε το στρατηγικό σχέδιο για αυτές τις δυο χώρες, εφόσον το ζητήσουν οι κυβερνήσεις τους», υπογράμμισε.
Δημοσιογράφος έθεσε ερώτημα σχετικά με το πότε μπορεί να περιμένει κάποιο πόσο η Σλοβενία από το αγροτικό αποθεματικό, αν θα υπάρξει χρηματοδότηση από το αποθεματικό για εξαιρετικά μέτρα και πόσο ευέλικτη θα είναι η Επιτροπή σε αλλαγή του στρατηγικού σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης. Απαντώντας, ο Επίτροπος Γεωργίας σημείωσε ότι το αγροτικό αποθεματικό έχει χρησιμοποιηθεί πλήρως φέτος, παρότι το πόσο αυξήθηκε από 450 εκατομμυρίων σε 530 εκατομμύρια, αναφέροντας πού αφιερώθηκαν σχετικά κονδύλια. Το ίδιο αποθεματικό θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθηθούν η Σλοβενία και η Ελλάδα, συμπλήρωσε. Όπως επεσήμανε, το κρίτηριο διανομής είναι pro rata, εξαρτώμενο από τα ποσά στο φάκελο των άμεσων ενισχύσεων, ενώ από τις 15 Οκτωβρίου θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κονδύλια για το επόμενο οικονομικό έτος. Δεν έχουμε λάβει ακόμη την απόφαση για τα ακριβή ποσά, αλλά θα είναι μία σαφής πολιτική απόφαση, «τόσο η Σλοβενία όσο και η Ελλάδα θα λάβουν στήριξη από το αποθεματικό κρίσεων», υπογράμμισε. Επί του παρόντος χρησιμοποιούμε το αποθεματικό για λόγους διαφορετικούς από αυτούς για τους οποίους σχεδιάστηκε, ήτοι τις κρίσεις αγορών, ωστόσο οι φυσικές καταστροφές που αντιμετωπίσαμε προσφατα το κατεστησαν αναγκαίο, κατέληξε.
Αναφορικά με την ευελιξία για τον δεύτερο πυλώνα, σημείωσε ότι είναι ήδη πλήρως ανοιχτή και μένει μόνο να συζητηθούν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες. Ό,τι προτείνει η Σλοβενία, εφόσον είναι νόμιμο, η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να συμφωνήσει, τόνισε, εξηγώντας ότι οι αλλαγές στα στρατηγικά σχέδια για φυσικές καταστροφές δεν περιλαμβάνονται στον αριθμό των οκτώ αλλαγών στα πέντε έτη.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη συνάντηση Αυγενάκη - Βοϊτσεχόφσκι:
Λευτέρης Αυγενάκης στον Janusz Wojciechowski: Η στήριξη της ΕΕ στους αγρότες της Θεσσαλίας θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς
Συνάντηση με τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Janusz Wojciechowski είχε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες.
Τον ενημέρωσε για τις καταστροφές που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel στη Θεσσαλία και οι πυρκαγιές στον Έβρο, στη Ρόδο και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε στον Επίτροπο ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να δείξει η ευρωπαϊκή οικογένεια ότι διαθέτει αντανακλαστικά, να χτίσει ένα τείχος προστασίας απέναντι στην κλιματική κρίση και να ενισχύσει το αίσθημα εμπιστοσύνης του ευρωπαίου πολίτη προς τους θεσμούς.
Ο Έλληνας υπουργός ευχαρίστησε τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη στήριξή του στο χθεσινό Συμβούλιο και συζήτησε μαζί του τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να παρακαμφθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και να κινητοποιηθούν πόροι για στήριξη των πληγέντων αγροτών.
Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης προσκάλεσε τον Janusz Wojciechowski να επισκεφτεί τις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν και να βιώσει από κοντά τον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι και οι αγρότες για να ξαναβρούν τους ρυθμούς τους.
Το απόγευμα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα μιλήσει σε Ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα «Οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα».