BACK TO
TOP
Εδώ Θεσσαλία

Ασυμφωνία για έργα στη Θεσσαλία, αργότερα χρωστούμενα ΟΠΕΚΕΠΕ

«Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα» απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιτροπή αγροτών, απομακρύνοντας από θέματα πληρωμών τη συζήτηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Μαρτίου στο Μέγαρο Μαξίμου με επιτροπή 15μελών αγροτών από τα μπλόκα της Θεσσαλίας.

agrotes-sto-maksimou

4037
22

Ασυμφωνία για τα έργα στη  Θεσσαλία, όταν μπορέσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα χρωστούμενα

Οι αγρότες που εξέφρασαν και τις ανησυχίες τους πάνω στο πλάνο των έργων που δρομολογούνται στη Θεσσαλία, θεωρώντας ότι ειδικά τα αντιπλημμυρικά δεν βρίσκονται στο σωστό δρόμο, έθιξαν το ζήτημα της ρευστότητας που λείπει από αρκετούς συναδέλφους τους ενόψει εαρινών σπορών.

Όπως δήλωσαν εξερχόμενοι από το Μαξίμου, παρόντες στη συνάντηση, στον Πρωθυπουργό τέθηκε ξεκάθαρα το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στη Θεσσαλία. 

«Δεν πήραμε ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήματα που θέσαμε» δήλωσε εξερχόμενος του Μαξίμου ο Ρίζος Μαρούδας. Όπως είπε συγκεκριμένα, δεν δόθηκαν απαντήσεις «ούτε ως προς το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών, πληρωμής των αποζημιώσεων για το 2023 αλλά και του τι θα γίνει με τα χωράφια που δεν θα καλλιεργηθούν, είτε αυτά είναι τα πλημμυρισμένα στρέμματα της Κάρλας, είτε τα στρέμματα που δεν θα καλλιεργηθούν λόγω φερτών υλικών και διαβρώσεως του εδάφους, είτε τα χωράφια που μπορούν να καλλιεργηθούν μεν, η παραγωγή όμως θα είναι πολύ μικρή».

«Όλα αυτά τα εκατομμύρια που λένε και ανακοινώνονται και τα προγράμματα που βγαίνουν, δεν φτάνουν στους τελικούς αποδέχτες. Ακόμη οι παραγωγοί, οι αγρότες της Θεσσαλίας είναι μετέωροι, πολλοί από αυτούς δεν έχουν λάβει ούτε καν την πρώτη αρρωγή, πόσο μάλλον τα δεύτερα, τα 5 τα 10 χιλιάδες ευρώ», σημειώνουν.

«Αλλά και όσον αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, ανακοινώνουν μέτρα που θα γίνουν και μπορούν να γίνουν, δηλαδή το θέμα πάει συνεχώς στις καλένδες. Όταν όμως θα ξαναγίνει ένα τέτοιο φαινόμενο, εμείς είμαστε σίγουροι πως θα ξαναπλημμυρίσουμε». 



Να σημειωθεί πως εκ νέου συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων του αγροτικού κλάδου της Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Μαρτίου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η ακριβής ώρα συνάντησης θα γνωστοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.



Ξεκίνησε τελικά η συνάντηση αγροτών με Μητσοτάκη μετά την αποχώρηση των φορέων

Με καθυστέρηση περίπου μιας ώρας, ξεκίνησε η συνάντηση της 15μελούς επιτροπής Θεσσαλών αγροτών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα από την αποχώρηση εκπροσώπων από θεσμικούς φορείς του κλάδου, με τους αγρότες να είναι κάθετοι πως η συνάντηση θα γίνει αποκλειστικά μεταξύ του πρωθυπουργού και των ιδίων.

Λίγο μετά τη μια το μεσημέρι, οι αγρότες που περίμεναν να αδειάσει η αίθουσα, εισήλθαν στο γραφείο του πρωθυπουργού. 

Η βασική διεκδίκηση των εκπροσώπων των αγροτών, αφού στις περιπτώσεις των καλλιεργειών βάμβακος και καλαμποκιού, όπου οι ζημιές του Daniel άγγιξαν το 100%, οι παραγωγοί έχουν λάβει 100 με 150 ευρώ το στρέμμα, ποσό δηλαδή που δεν καλύπτει καν τα περσινά έξοδα της καλλιέργειας.

Προκειμένου να μπορέσουν να σπείρουν ξανά την εαρινή περίοδο απαιτείται ρευστότητα η οποία δεν έχει εξασφαλιστεί μέχρι στιγμής από τις αποζημιώσεις. Αν καταφέρει το Μαξίμου να λύσει το πρόβλημα αυτό, τότε οι αγρότες θα φύγουν με μια σχετική ικανοποίηση από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Αναλυτικά το παράρτημα των διεκδικήσεων της Πανθεσσαλικής Αγροτικής Επιτροπής αναφέρει: 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

  • Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί Χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωραφιών.
  • Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την  αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους
  • Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και την περιοχή της Θεσσαλιώτιδας στην Β. Φθιώτιδα.
  • Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους να και νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
  • Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
  • Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα και αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
  • Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου(ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου(ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
  • Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και να αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.

Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή


Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Εμπλοκή στη συνάντηση των Θεσσαλών αγροτών με τον  πρωθυπουργό στο Μαξίμου 

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η συνάντηση αντιπροσωπείας Θεσσαλών Αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, με αφορμή την προσπάθεια να διεισδύσουν στη συνάντηση και ως εκπρόσωποι των αγροτών και στελέχη του χώρου που δεν ήταν στη 15μελή λίστα που είχε διαμορφωθεί με τη σύμφωνη γνώμη όλων.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους αγρότες να αρνούνται τη συμμετοχή στη συνάντηση αν ο αριθμός των συμμετεχόντων από την πλευρά τους δεν περιορισθεί αυστηρά στη λίστα που έχει διαμορφωθεί και έχει δημοσιεύσει το agronews.

Περίπου 45 λεπτά (13:15) μετά την προγραμματισμένη ώρα της συνάντησης, η 15μελής επιτροπή των αγροτών στέκεται στον προθάλαμο του Μέγαρου Μαξίμου, απαιτώντας την αποχώρηση εκπροσώπων από διεπαγγελματικές οργανώσεις και ομοσπονδίες, θεωρώντας πως η παρουσία τους αλλοιώνει τον χαρακτήρα της συνάντησης. Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή θα παραδώσει επιστολή, η οποία αναφέρει πως κανένα από τα μεγάλα ποσά που ανακυκλώνονται στις ανακοινώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει πραγματικά φτάσει στους αγρότες, με εξαίρεση ορισμένες προκαταβολές αποζημιώσεων, οι προθέσεις εξόφλησης των οποίων, παραμένουν μυστικό.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Επέτειος με μηνύματα στο Κιλελέρ, μόνο οι 15 στο Μαξίμου λένε οι αγρότες 

Ιδιαίτερα ηχηρό το φετινό μήνυμα της 114ης επετείου από τον μεγάλο ξεσηκωμό των κολίγων στο Κιλελέρ, με τους αγρότες να επιλέγουν φέτος τον εορτασμό με ισχυρή παρουσία τρακτέρ στον τόπο του μνημείου.

Την ίδια στιγμή, μέλη των συντονιστικών επιτροπών των αγροτών διαμηνύουν στο Μαξίμου ότι στη συνάντηση που έχει προγραμματισθεί για τη Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 12:30 θα πρέπει να συμμετέχουν αυστηρά οι 15 αγρότες που έχουν επιλεγεί με ευθύνη τους και κανένας άλλος. Δηλώνουν μάλιστα ότι αν, όπως κάποιες πληροφορίες αναφέρουν, επιλέγει να παρεισφρήσουν και άλλοι (πχ εκπρόσωποι της Διεπαγγελματικής βάμβακος) τότε οι αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει από τη συνάντηση.

Ιδιαίτερα συμβολικός πάντως, ήταν ο φετινός εορτασμός της 114ης επετείου του Κιλελέρ το πρωί της Κυριακής 10 Μαρτίου με συμμετοχή αγροτών από την Θεσσαλία και με παρουσία αντιπροσώπων από πολλά μέρη της Ελλάδας.

Οι αγρότες της Λάρισας έφτασαν με τα τρακτέρ τους στο χώρο του μνημείου ενώ αντίστοιχα οι αγρότες της Καρδίτσας ήρθαν με αυτοκίνητοπομπή.

Εν όψει της αυριανής συνάντησης αντιπροσωπείας αγροτών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι αγρότες ξεκαθάρισαν για μια ακόμη φορά ότι δεν διεκδικούν, αλλά απαιτούν να πάρουν τις ζωές τους πίσω. Θέλουν να παραμείνουν ζωντανοί στα χωριά τους και να συνεχίσουν να κάνουν αυτό ξέρουν πολύ καλά από τους παππούδες τους δηλαδή την καλλιέργεια της γης. Δηλώνουν ότι η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει δώσει ψυχούλα, χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμματα, ενώ δεν υπάρχει μέριμνα για τα 120.000 στρέμματα του κάμπου που παραμένουν πλημμυρισμένα έχω και 6 μήνες.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας για το Μαξίμου

Ανακοινώθηκε η σύνθεση της επιτροπής Θεσσαλών αγροτών για την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 Μαρτίου και ώρα 12.30μμ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόκειται για τους:

ΑΛΕΙΦΤΗΡΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ

ΓΑΛΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

ΚΑΛΟΓΙΑΝΤΣΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝHΣ

ΚΟΥΚΟΥΤΣΗΣ ΓΙΑΝΝHΣ

ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

ΜΑΡΟΥΔΑΣ ΡΙΖΟΣ

ΠΑΝΤΖΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΡΑΣΣΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΣΒΕΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ

ΣΔΡΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝHΣ

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΤΣΙΚΡΙΤΣΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

ΤΣΙΟΥΤΡΑΣ ΓΙΑΝΝHΣ

 

Σχόλια (22)
Προσθήκη σχολίου

12-03-2024 14:38ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΑΕ

Ξέρετε τώρα εσείς στις ευρωεκλογές δώστε του ένα ακόμα 41%.

Απάντηση

11-03-2024 22:57Νίκος.

Αποφασίζουμε.και.διαταζουμε. Αυτός.ειναι.πρωθυπουργος.εχει. Σοβαρότητα.επανο.του.αυτα.να. Δείτε.εσυς.που.το.ψηφησατε. Μπράβο.συχαρβτηρια.ωραια. Απάντηση.το.παλιοσκυλο.καλα.κανει. Το.ιουνιο.να.του.δωσετε.82.της.εκατο. Αλλά.υπαρχουν.ψομολισες.θα.τους. Ρήξη.ψυχουλα.και.θα.τον.βγαλουν.

Απάντηση

11-03-2024 20:02Δημήτρης

Τα λεφτά δεν τα πήρε ο Οπεκεπε; Τι εννοεί με το "όταν μπορέσει ο Οπεκεπε" θα πληρώσει;

Απάντηση

11-03-2024 19:49Αγανακτισμένος

Μήπως είδε καμία δημοσκόπηση ο Κούλης για τίς ευρωεκλογές και έγραψε στ'αρχίδια του τους αγρότες

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

11-03-2024 19:08THEODOR

Η συνάντηση είναι μια φιέστα και τίποτε αλλο..Είμαι βέβαιος οτι στην Οδησό το κύριο μέλημα του Πρωθυπουργού ηταν η απρόσκοπτη κίνηση των σιτηρών .Σε αυτό τους βοηθάει πλέον πολύ και ο Τούρκος. ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!!!! ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΤΗΜΈΝΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΥΠΕΡ ΤΟΥΣ....ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΟΡΟΙΔΑ !!!!! ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΜΕΣΩ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΩΝ ΣΙΤΗΡΩΝ...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (8)

11-03-2024 18:57THEODOR

Κλείσιμο λιμανιών .παρεμπόδιση εκφόρτωσης σιτηρών κλπ επεμβαση εισαγγελέα για υγειονομικό ελεγχο.Δεν γινεται ενας Ερντογάν να ρυθμίζει πλέον στην ουσία τις τιμές του σκληρου σιταριού !!!!

Απάντηση

11-03-2024 17:52Έλλην

Πρίν μερικές μέρες κάποιος υποτιθεμενος θεσσαλος έλεγε διαφορά όταν είπα να κυριξουν τον Μητσοτάκη ανεπιθύμητο στην Θεσσαλία γιατί έλεγε ότι θέλουν να πουν τον πόνο τους στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς κομμάτων ελπίζω να είπε τον πόνο του και ο Μητσοτάκης έξυσε τα τέτοια του κάπου άλλου διάβασα ότι όσοι καταστραφηκαν πρέπει να πληρώσουν για σταυλους η ζωικό κεφάλαιο το 100% αν δεν έχουν να πάρουν δάνειο με 10% επιτόκιο και μετά το ελληνικό κράτος θα τους αποζημίωσει σε δόσεις δηλαδή ποτέ για την ουκρανια λεφτά υπάρχουν για τους Έλληνες όχι ψηφίστε τον ξανά

Απάντηση

11-03-2024 15:00ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΑΕ

Σώπα καλέ τι μου λέτε ότι δεν δεσμεύτηκε ο μαλακό πρωθυπουργός ότι δεν θα πληρωθούν? Ας πρόσεχαν.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

11-03-2024 13:26Νικος

Βρε.χρημα.που.θα.πεσει.σημερα. Από.το.κουλη.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Εδώ Θεσσαλία Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Απόψεις