BACK TO
TOP

Εδώ Θεσσαλία

kratikh-arwgh-xwrafiwn

Σε ιδιόκτητα αγροτεμάχια ή σε περιπτώσεις μίσθωσης και παραχώρησης αγροτεμαχίων με ημερομηνία προγενέστερης της καταστροφής θα δίνονται αποζημιώσεις για αποκατάσταση τους από φερτά υλικά σύμφωνα με τη τελευταία διευκρινιστική εγκύκλιο.

metro-52-agora-provata

Περί τα 110.000 ευρώ θα µπορέσει να λάβει από το Μέτρο 5.2, αν πρώτα βέβαια τα ξοδέψει, ένας προβατοτρόφος που αγοράζει 120 ζώα ξενικής φυλής, χτίζει προβατοστάσιο (τύπου τολ), ένα αµελκτήριο και αγοράζει και µία αµελκτική µηχανή γρήγορης εξόδου 12 θέσεων. Αντίστοιχα για αγορά µίας αγελάδας γαλακτοπαραγωγής δικαιολογούνται έξοδα έως 2.300 ευρώ και για αγορά µελισσοσµηνών 60 ευρώ/παραφυάδα.

khpeutika-anti-vamvaki

Μια σειρά από γενναία μέτρα και αποφάσεις όχι «απλά για να επιβιώσει» αλλά για «να ακμάσει», προκρίνει το σχέδιο των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για το θεσσαλικό κάμπο. Το παρόν σχέδιο, ξεδιπλώνει στις 500 σελίδες του μέτρα για την αντιμετώπιση των τις αλληλέδεντων προκλήσεων της πλημμύρας και της ξηρασίας, καθώς όπως αναφέρει η συνοπτική περίληψη του, «συμβάντα σαν τον Daniel θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζονται ως πιθανά εποχιακά φαινόμενα».

agrotes-sto-maksimou

«Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα» απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιτροπή αγροτών, απομακρύνοντας από θέματα πληρωμών τη συζήτηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Μαρτίου στο Μέγαρο Μαξίμου με επιτροπή 15μελών αγροτών από τα μπλόκα της Θεσσαλίας.

IMG_5687

Έργα ώστε να μην ξαναπλημμυρίσει η περιοχή της Κάρλας περιλαμβάνει το σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας της ολλανδικής HVA International, η οποία εκτιμά ότι σε 1,5 χρόνο θα έχει φύγει το νερό από το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής.

stavloi_α_grtimes_eidiseis

Ξεκινάει από την Πέμπτη 7 Μαρτίου η διαδικασία αιτήσεων για την ένταξη στο Μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά, την πλήρη και δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και την εξολοκλήρου ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων και αποκατάσταση εξοπλισμού, για όσους κτηνοτρόφους αλλά και μελισσοκόμους που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου του 2023.

5967464-2-768x512_2

Παρατείνεται για έξι επιπλέον μήνες η αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις του Σεπτεμβρίου 2023 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

avgenakis-4-martiou

Την προσεχή Δευτέρα, 3 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο Μέτρο που αφορά τους πληγέντες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Θεσσαλίας, της Βόρειας Φθιώτιδας και του Έβρου. Το Μέτρο 5.2 είναι ύψους 45 εκατ. ευρώ και αφορά δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή σταύλων, σε όσους επλήγησαν από τον Daniel.

stavloi metro thessalia

Εκδόθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την αποκατάσταση ζωικού κεφαλαίου και την κατασκευή στάβλων με επιδότηση 100% του κόστους και έως τα 250.000 ευρώ ανά δικαιούχο, στα πλαίσια του Μέτρου 5.2, με την προκήρυξη να ακολουθεί εντός της εβδομάδας.

epidotisi-parakarlia

Συνολικά 120.000 επιλέξιµα στρέµµατα τα οποία η εικόνα του δορυφόρου Copernicus στις 10 Οκτωβρίου εντόπισε ως πληµµυρισµένα στις παρακάρλιες περιοχές της Θεσσαλίας, θα µπορέσουν να ενισχυθούν στα πλαίσια του νέου Μέτρου 10.01.11, προϋπολογισµού 40,4 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει υποβληθεί προς έγκριση στις ευρωπαϊκές αρχές.

ΦΩΤΟ_1_

Η άμεση αποκατάσταση των αρδευτικών δικτύων της Θεσσαλίας τέθηκε στο επίκεντρο σημερινής μακράς συνάντησης που είχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, με εκπροσώπους των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ), Θανάση Κροκόδειλου και του αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρη Τσέτσιλα.

amygdalakia

Τα ανώτερα όρια αποζημίωσης από το ταμείο της κρατικής αρωγής για καταστροφές φυτικού κεφαλαίου που έγιναν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023 ορίζεται με νέα απόφαση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, ενώ παράλληλα προβλέπεται προκαταβολή 50% επί του συνόλου της τελικής αποζημίωσης.

5967253

Ψηφιακή κάρτα για τη στήριξη περιοχών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές καθώς και η χορήγηση ενισχύσεων σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις με οικονομικές απώλειες στις εν λόγω περιοχές, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σε τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

thesalia-trakter__1_

Ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος πρώτης αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες, που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές, σε ένα πλαίσιο στενότατης συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

plimm54

Με εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κοινοποιείται, μεταξύ άλλων, το άρθρο 63 του νόμου ν. 5083/2024 (Α' 12) με τίτλο «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών», σύμφωνα με το οποίο προστίθεται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 47 του ν. 5035/2023 (Α'76), περί αφορολόγητου, ακατάσχετου και ανεκχώρητου των ενισχύσεων που χορηγούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περ. δ).

38-39_01_4

Στην κατάθεση συγκεκριµένων προτάσεων µε σκοπό την ανασυγκρότηση της παραγωγής στην περιοχή της Θεσσαλίας προχώρησε ο όµιλος Ελληνικά Γαλακτοκοµεία προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ