
Αντιµέτωποι µε µια αδιανόητη κατάσταση, που τους τοποθετεί εκτός αγοράς και µακριά από τα σπίτια και τα χωράφια τους βρίσκονται εκατοντάδες αγρότες από τα παρακάρλια χωριά, στα σύνορα του νοµού Λάρισας και Μαγνησίας, µε την αποστράγγιση του θεσσαλικού κάµπου στα ανατολικότερα τµήµατα της Θεσσαλίας να έχει δηµιουργήσει µια νέα λίµνη Κάρλα σε 200.000 στρέµµατα αγροτικής γης, στην πλειονότητά τους αφιερωµένα στην καλλιέργεια βάµβακος.
Εκτοπισμός αγροτών, στα 8 μέτρα το νερό σε 200.000 στρέμματα στα παρακάρλια
Με τους σηµερινούς ρυθµούς αποστράγγισης, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια έως ότου τα 500 εκατ. κυβικά λίτρα νερού που έχουν συσσωρευθεί στα χωριά Αµυγδαλή, Σωτήριο, Ριζόµυλο, Στεφανοβίκειο και σε γειτονικά τµήµατα ξεχυθούν στον Παγασητικό Κόλπο, µε τους παραγωγούς να βρίσκονται αντιµέτωποι µε ένα τεράστιο οικονοµικό αδιέξοδο, ένα ψυχολογικό σοκ αλλά και σε διαρκή κίνδυνο νέας πληµµύρας όσο παραµένουν στα χωριά τους, µιας και µια δυνατή βροχή, ακόµα και 30 χιλιόµετρα µακριά, θα µπορούσε να ανεβάσει περαιτέρω τη στάθµη των νερών. Αυτήν την στιγµή, η αποστράγγιση γίνεται µε ρυθµούς 700.000 λίτρα και είναι αναγκαίο, προκειµένου να προλάβουν οι αγρότες της περιοχής, έστω τις σπορές της άνοιξης ή τις φθινοπωρινές του χρόνου, να δηµιουργηθεί µια νέα σήραγγα που θα οδηγεί κατευθείαν στο Αιγαίο, σε απόσταση 10 χιλιοµέτρων. Σε συζητήσεις µε µια ολλανδική εταιρεία, εξετάζεται και το ενδεχόµενο εισαγωγής µιας τουρµπίνας στην υφιστάµενη σήραγγα που αποστράγγιξε τη λίµνη Κάρλα τη δεκαετία του 60, που ίσως θα βοηθούσε να σπρωχτεί περισσότερο νερό προς τη θάλασσα.
Η αποστράγγιση δεν αποτελεί το µοναδικό πρόβληµα. Στον πυθµένα της νέας λίµνης που σχηµατίστηκε και ενώνεται µε τη λίµνη Κάρλα, βρίσκονται τρακτέρ, ακριβός αγροτικός εξοπλισµός και εγκαταστάσεις που δύσκολα αναπληρώνονται. Η ζηµιά ανά αγρότη, ενδέχεται να προσεγγίζει ακόµα και το µισό εκατ. ευρώ, αφού η σφοδρότητα του κατακλυσµού και η ταχύτητα µε την οποία σχηµατίστηκε αυτή η νέα λίµνη, δεν άφησε κανένα περιθώριο στους παραγωγούς να σώσουν κάτι από τα µηχανήµατα και τον εξοπλισµό που ανέµεναν στα χωράφια τους για την επικείµενη συγκοµιδή βάµβακος, η οποία προφανώς έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Παραγωγοί από τα χωριά αυτά, που επιθυµούν να διατηρήσουν την ανωνυµία τους, δηλώνουν πλέον ανεπάγγελτοι, αφού δεν θα µπορέσουν να δουλέψουν στα χωράφια τους για µήνες, χωρίς φυσικά να γνωρίζουν τι τους περιµένει µόλις τα νερά αποτραβηχτούν.
«Επιβάλλεται άµεσα να εκπονηθεί από τους αρµόδιους φορείς ένα master plan, βάσει του οποίου θα προχωρήσουν όχι µόνο οι εκτιµήσεις των ζηµιών και οι αποζηµιώσεις, αλλά και θα παραµείνει ζωντανή η οικονοµική δραστηριότητα στην περιοχή, που απειλείται µε εγκατάλειψη» ανέφερε ο βουλευτής Λαρίσης Μάξιµος Χαρακόπουλος που βρέθηκε στα παρακάρλια χωριά, διαπιστώνοντας τον κίνδυνο οικονοµικής βύθισης.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί