Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Εδώ Θεσσαλία

Έγκριση από Κομισιόν σε επιπλέον 80 εκατ. που χρειάζεται ο ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις Θεσσαλών

Τη βούλα της Κομισιόν πήρε το ελληνικό σχέδιο κατανομής κρατικών ενισχύσεων ύψους 80 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής έπειτα από τις καταστροφές στη Θεσσαλία. Πρόκειται για χρήματα που ήδη έχουν λάβει οι παραγωγοί, με το ποσό που εγκρίθηκε να καλύπτει, για τυπικούς λόγους, την υπέρβαση των ήσσονος σημασίας ενισχύσεων που μπορούν να καταβάλουν τα κράτη μέλη στους παραγωγούς τους.

xorafia-plimm1

886
3

Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται πως «η Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων ύψους 80 εκατ. ευρώ για την αντιστάθμιση ζημιών στον γεωργικό τομέα λόγω φυσικών καταστροφών και δυσμενών κλιματικών φαινομένων.

Στόχος είναι η στήριξη των γεωργών, των οποίων έχουν υποστεί ζημίες η φυτική και ζωική παραγωγή, πάγια περιουσιακά στοιχεία, αποθηκευμένα προϊόντα ή ο εξοπλισμός παραγωγής, λόγω απρόβλεπτων γεγονότων. Στα απρόβλεπτα αυτά γεγονότα περιλαμβάνονται οι φυσικές καταστροφές (π.χ. σεισμοί, κατολισθήσεις, πλημμύρες, χιονοστιβάδες, ανεμοστρόβιλοι, ηφαιστειακές εκρήξεις, μεσογειακοί κυκλώνες και δασικές πυρκαγιές) και τα δυσμενή κλιματικά φαινόμενα που προσομοιάζουν με φυσική καταστροφή (π.χ. καταιγίδες, χαλάζι, πάγος, ανεμοθύελλα, ισχυρές ή παρατεταμένες βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και σοβαρή ξηρασία). Βάσει του καθεστώτος, το οποίο θα διαρκέσει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, οι ενισχύσεις θα δοθούν υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 200.000 ευρώ.

Η Επιτροπή αξιολόγησε το καθεστώς βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως των άρθρων 107 παράγραφος 2 στοιχείο β) και 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία επιτρέπουν στα κράτη μέλη να επανορθώνουν τις ζημίες που προκαλούνται από θεομηνίες ή άλλα έκτακτα γεγονότα και να στηρίζουν την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή εφάρμοσε τις κατευθυντήριες γραμμές του 2022 σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις στον γεωργικό και τον δασοκομικό τομέα και στις αγροτικές περιοχές. Η Επιτροπή έκρινε ότι το καθεστώς είναι αναγκαίο και πρόσφορο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού. Επιπλέον, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι αναλογικό, δεδομένου ότι περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο μέτρο, και ότι θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και στο εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών. Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό καθεστώς σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις».

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

03-12-2023 11:52Αγροτης

Πήρε κανένας Θεσσαλοs aγροτης το2χιλιαρο η κτηνοτροφος 4χιλιαρο η κοροιδευουν τον κόσμο..

Απάντηση

29-11-2023 15:41alex

Κάποια στιγμή πρέπει να ανακοινωθούνε οι αποζημιώσεις. Στα πλημμυρισμένα χωράφια δεν υπάρχει προοπτική καλλιέργειας και εσόδων ούτε η πολυτέλεια αναμονής. Έχουν ανακοινωθεί πάρα πολλά ποσα, εχουν ακουστεί ατελείωτα σενάρια και ακόμη δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εκ μέρους των αγροτών, ο παραμικρός οικονομικός προγραμματισμος. Όπου υπαρχουν νερά στα Παρακάρλια, η χρονιά χάθηκε. Έχουν περάσει σχεδόν 3 μήνες και απο εβδομάδα σε εβδομάδα αναμένουμε και κάτι συγκεκριμένο δεν εξαγγέλεται. Δεν έχουν εισπραχθεί ούτε οι προκαταβολές του εγγείου κεφαλαίου (2000 ευρώ) για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία