BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Κερδισμένοι της αγοράς όσοι κυνηγούν τις τρεις γραμμές στο ελαιόλαδο

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται η αγορά ελαιολάδου στην Ευρώπη, που επιστρέφει από το στραβοπάτηµα του 2019, ενισχυµένη από την αυξηµένη ζήτηση και κατανάλωση. Οι τιµές για την εµπορική περίοδο 2020-2021 τείνουν σε υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα και οι συνεπείς παραγωγοί δέχονται προτάσεις για σταθερές συνεργασίες µε την ανερχόµενη µεταποίηση. Σηµαντική από εδώ και στο εξής η παρουσία µικρών και µεσαίων επιχειρήσεων που τυποποιούν, διεκδικώντας µερίδια στην εγχώρια αλλά και τις διεθνείς αγορές.

elaiwnas_3

106
5

Περισσότερη τυποποίηση και διεθνής ζήτηση δίνουν ώθηση στο ντόπιο ελαιόλαδο. Η αύξηση 10% στις εξαγωγές και 6% στην κατανάλωση στην ευρωπαϊκή αγορά ζωηρεύουν τις φετινές διαπραγµατεύσεις, µε τις προσφορές να προδιαγράφουν ανοδικό κύκλο.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά ολόκληρο τον Φάκελο  «Ελιά» στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου μαζί με το περιοδικό Profi.

Μια χρονιά αξιώνουν οι παραγωγοί σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία η οποία θα επουλώσει τις πληγές που άνοιξε στα ισοζύγια των εκµεταλλεύσεων το στραβοπάτηµα της αγοράς κατά την εµπορική περίοδο 2019-2020. Μετρηµένες ποσότητες και ευνοηµένος από τον καιρό καρπός συνθέτουν το σκηνικό στους ελαιώνες ανά την Ελλάδα, ενώ στο µεταξύ η αγορά δείχνει να βρίσκεται σε έναν ανοδικό κύκλο εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση βελτιωµένες τιµές παραγωγού συγκριτικά µε την απελθούσα σεζόν. Στην Ιταλία η παραγωγή αναµένεται επίσης µειωµένη κατά τουλάχιστον 22%, µε τους ελαιοκοµικούς συνεταιρισµούς της χώρας να αποκλείουν το ενδεχόµενο η παραγωγή να ξεπεράσει τους 290.000 τόνους, όταν το 2019 συλλέχθηκαν περί τους 365.000 τόνους, όσο και η Ισπανία δύσκολα θα µπορέσει να φτάσει το ρεκόρ των 1,8 εκατ. τόνων του 2018, µε τις πρώτες εκτιµήσεις να τοποθετούν την παραγωγή κοντά στους 1,5 εκατ. τόνους.

Αυτή η συγκυρία εξηγεί άλλωστε και την αγωνία του ιταλικού εµπορίου να συµφωνήσει µεγαλύτερα σε διάρκεια και όγκους συµβόλαια µε Έλληνες παραγωγούς από ό,τι συνήθως, όπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Λακωνία οι Ιταλοί επιδιώκουν να «σκουπίσουν» όλα τα περσινά αποθέµατα στους Μολάους, ενώ λίγο νοτιότερα, στους Αγίους Αποστόλους, απ’ όπου προέρχονται και τα πρώτα αγουρέλαια της χρονιάς, οι συζητήσεις εστιάζουν στο να απορροφήσουν µε τιµή στα 3,80 ευρώ το κιλό το σύνολο της φετινής παραγωγής. Κάτι τέτοιο εξασφαλίζει την σταθερότητα των τιµών σε ένα µεγαλύτερο χρονικό εύρος, αφού υπενθυµίζεται ότι πέρυσι, αν και η πρώτη πράξη άγγιξε τα 3,80 ευρώ το κιλό, αυτές που ακολούθησαν έστειλαν τη τιµή στα 3,50 ευρώ και στη συνέχεια στα 3,10 ευρώ, ασκώντας έτσι πίεση και στην υπόλοιπη παραγωγή της χώρας. Παράλληλα και στο Κρανίδι, στον Συνεταιρισµό Θερµασία ∆ήµητρα, γίνονται συζητήσεις για συµβόλαια που θα καλύψουν όλη τη χρονιά σε τιµές 10% µε 15% πάνω από την αγορά.

 
Εν τω µεταξύ και η Κρήτη, που το 2019 είδε την παραγωγή της να αποδεκατίζεται εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινοµένων και δακοπροσβολής περιµένει µια µετριασµένη αύξηση της παραγωγής, µε τους καλλιεργητές όµως να µην αναµένουν χρονιά βεντέµας. Συνολικά η ελληνική παραγωγή αναµένεται ότι θα είναι µειωµένη κοντά στο 10% συγκριτικά µε τα περσινά επίπεδα των 275.000 τόνων.

Εξετάζοντας τις ισορροπίες της αγοράς, αξίζει πλέον να λαµβάνει κανείς υπ’ όψιν και τις αξιόλογες προσπάθειες που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία από µικρούς παραγωγούς και τυποποιητές, που πλέον έχουν αρχίσει να αποδίδουν και να γίνονται αισθητές και στην αγορά. Είναι αξιοσηµείωτο άλλωστε το γεγονός ότι µέσα στην περίοδο της καραντίνας την άνοιξη, εκείνο που στήριξε την ανάκαµψη των τιµών από τα επίπεδα του 2,10, 2,20 και 2,30 ευρώ το κιλό, ήταν το ενδιαφέρον και η ζήτηση µικρών και µεσαίων τυποποιητών που είδαν τις παραγγελίες τους να αυξάνονται και άρα τις ανάγκες τους σε πρώτη ύλη.













Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

04-10-2020 11:49Χρήστος Νιόκος

Παιδιά ας μην είμαστε αφελείς! Τα χρόνια που πήγαιναν οι ηλικιωμένοι στα ελαιοτριβεια και τους κορόιδευαν πέρασαν! Πλέον οι εποχές άλλαξαν ο κόσμος ενημερώνετε, εάν δεν μπορεί ο παραγωγός να καταλάβει τον σύγχρονο τρόπο καλλιέργειας της ελιάς δεν φταίει κανείς πάρα μόνον αυτός! Κατάγομαι από Μεσσηνία φέτος το ελαιόλαδο έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα θα ξεκινήσει από 3.00€ το κιλό το φρέσκο. Η τιμή δεν είναι καλή αν υπολογίσεις ότι τα περισσότερα λάδια μας είναι από 3 δέκατα και κάτω... Η ευρωπαϊκή ένωση το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να δώσει επιδοτήσεις σε οποίους έχουν όρεξη να ασχοληθούν με το αντικείμενο. Αυτά από μας! Καλή ελαιοκομικη χρόνια σε όλους!

Απάντηση

03-10-2020 13:48Ελαιοπαραγωγος

Επειδή κατάγομαι και ζω στην Κρήτη, πρέπει να πούμε το εξής : τα τελευταία 20 χρόνια έχουν φυτευτεί πολλά ελαιόδεντρο με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια προσφορά.... Με ότι αυτό συνεπάγεται στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης... Δυστυχώς το πρόβλημα με το ελαιόλαδο δεν είναι τόσο απλό.... Τι μπορεί να γίνει? Σαν πρώτο βήμα αραίωμα των ελαιωνων μας. Αν για παράδειγμα στο κάθε στρέμμα αντίστοιχουν 17-20 δέντρα, θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με μια μείωση 30% το λιγότερο. Στηριζομαστε αποκλειστικά στην ποιότητα του πράσινου χρυσού μας. Φανταστείτε ένας παραγωγός που τώρα παράγει 3-3,5 τόνους ετησίως με 2,5 ευρώ το κιλό τι κόστος έχει και πιο θα είναι το καθαρό αποτέλεσμα του.. Και σκέφτειτε τον ίδιο παραγωγό με 1 τόνο και τιμή 7 ευρώ το κιλό τι κόστος και τι τελικό καθαρό αποτέλεσμα θα έχει Αυτά τα λίγα για τώρα.

Απάντηση

03-10-2020 11:39Giannis

Άλλο ένα άρθρο παταπλανητικο μακρυά από το να επισημάνει τον ορατό κίνδυνο εγκαταληψης των ελαιωνων λόγω της εξευτιλιστικης τιμής του λαδιού. Σήμερα 0,9 με 1 οξεο δεν πιάνει πάνω από 1,10 με 1,20 ευρω. Ευκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι με μια μικρή ποσότητα χαμηλότερης οξύτητας το Κατευαζεις στο 0,8 και το πουλάς extra παρθένο με τιμές 6 ευρώ. Χαμηλοβαθμα λάδια βρίσκουν από Αφρική κλπ λόγω ανοίγματος της αγοράς ΕΕ και των χωρών αυτών. Αποτέλεσμα άλλο ένα προϊόν της χώρας μας που απειλείται με εγκαταληψη λόγω πολιτικής της Ε Ένωσης

Απάντηση

03-10-2020 11:31Plain kamil

Είστε άσχετοι γιατί πραγματικά δεν ξέρετε τι σημαίνει. 3 γραμμές. Χημείο χημείο έχετε κάνει τα πάντα. Εις ανώτερα.

Απάντηση

03-10-2020 10:14Giorgos

Και δεν μου λέτε ακόμα και τρεις γραμμές να βγαίνει το ελαιόλαδο η μάγκες θα λένε την Ότι είναι έτσι θα λένε πάντα οξέα και βάλε αφού κανένας έλεγχος δεν γίνετε και πλουτίζουν καποι και ο έρμος ο παραγωγός θα υποφέρει όπως πάντα...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία