BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Επενδυτές και επιχειρήσεις στον διαγωνισμό Trophy–Τροφή Challenge

Με εκπροσώπους από την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα πραγματοποιήθηκε, στην κατάμεστη αίθουσα του δευτέρου ορόφου στο Μουσείο Μπενάκη, ο μεγάλος Αγροδιατροφικός Διαγωνισμός Trophy – Τροφή Challenge, ο οποίος διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά».

KAR_8510

Πέτρος Γκόγκος

65
0

Ο διαγωνισμός χωρίζονταν σε δυο σκέλη, με το πρώτο να αφορά τον τομέα της τεχνολογία στην πρωτογενή παραγωγή (Agri-tech) και το δεύτερο στην τεχνολογία που αφορά τη επεξεργασία και την ποιότητα των τροφίμων (Food-tech). Στο διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά πενήντα ομάδες και στην τελική φάση πέρασαν δέκα ομάδες, πέντε σε κάθε κατηγορία.

Μεγάλη νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της Agri-tech κατηγορίας είναι η Smart Meters Anywhere ενώ τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν οι ομάδες Fibro L & Chloe. Στην κατηγορία Food-tech την πρώτη θέση κατέκτησε η ProsPer ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Oilway.

Οι νικητές των δυο κατηγοριών έλαβαν χρηματικό έπαθλο ύψους 8.500 ευρώ, η Oilway έλαβε 4.000 ευρώ ενώ οι ομάδες Fibro L & Chloe μοιράστηκαν 4.000 ευρώ. Επίσης πήραν το εισιτήριο για απευθείας συμμετοχή στον τελικό γύρο του παγκόσμιου διαγωνισμού Future Agro-challenge, που θα γίνει στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2019 και παρουσία με περίπτερο στην έκθεση, ενώ θα ταξιδέψουν για πέντε μέρες στα agri-food τμήματα κι ερευνητικά εργαστήρια του Rutgers University στο Νιου Τζέρσεϊ των Η.Π.Α. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με ερευνητές, επιχειρηματίες κι επενδυτές, όλα προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε ενός ξεχωριστά.

Ο διαγωνισμός «Trophy – Τροφή Challenge» υλοποιήθηκε από το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Rutgers, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και με την υποστήριξη των Industry Disruptors Game Changers (ID-GC) και της πρεσβείας των ΗΠΑ. Μέγας δωρητής του ευρύτερου προγράμματος και του «Trophy – Τροφή Challenge» ήταν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και «χρυσός χορηγός» του διαγωνισμού η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως τόνισε η Έφη Λαζαρίδου, διευθύνουσα σύμβουλος του προγράμματος “Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά” «σε μια Ελλάδα που το ρίσκο είναι υψηλό εμείς είμαστε με τους θαρραλέους» προσθέτοντας ότι στόχος του προγράμματος είναι να έρθουν κοντά επενδυτές και επιχειρήσεις όπως και να «δοθούν ευκαιρίες και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

«Έχει έρθει η στιγμή να πάμε παρακάτω, να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά» επεσήμανε από τη μεριά του ο Μιχάλης Στάγκος, συνιδρυτής των Industry Disruptors Game Changers. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να «κάνουμε την Ελλάδα ένα διεθνές HUB γιατί υπάρχει αρκετό ταλέντο», τονίζοντας παράλληλα ότι στόχος είναι «να δημιουργήσουμε συνεργατικότητα».

Στη σημαντικότητα του διαγωνισμού στάθηκε ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σέρκος Χαρουτουνιάν λέγοντας: «ο διαγωνισμός κατάφερε να μαζέψει την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα».

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Προγραμμάτων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Εύα Πολυζωγοπούλου δήλωσε πως «το πρόγραμμα βασίστηκε στη συνεργατικότητα», υπογραμμίζοντας ότι «σε όσους επέλεξαν να μείνουν στην Ελλάδα θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις ιδέες σας» και τέλος πρόσθεσε πως «θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλάι των ανθρώπων με δημιουργικό πείσμα».

Τέλος, η Ελένη Βρεττού, Ανώτερη γενική διευθύντρια, επικεφαλής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί για την Τράπεζα στρατηγική επιλογή. Υποστήριξε ότι ο αγροτικός τομέας θα πρέπει να βασιστεί σε νέα προϊόντα και σε αυτό «η καινοτομία παίζει σημαντικό ρόλο».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στη σκηνή ανέβηκαν δυο από τους σημαντικότερους νέους επιχειρηματίες στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα. Ο λόγος για τον ιδρυτή της ζυθοποιίας ΝΗΣΟΣ, Αλέξανδρο Κουρή και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της CENTAUR Analytics, Σωτήρη Μπαντά με τους δύο άνδρες να περιγράφουν το “ταξίδι” τους προς την επιτυχία, δίνοντας παράλληλα συμβουλές στους διαγωνιζόμενους για το πως να πετύχουν επιχειρηματικά.

Επίσης, η Carla Tanas, Συν-Ιδρύτρια της πλατφόρμας αγροτικής και διατροφικής καινοτομίας «Future Agro Challenge» συζήτησε επί σκηνής με τον Διευθυντή του Κέντρου Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Rutgers, Richard McArdle, για το πως η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει το διατροφικό μενού του πλανήτη και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των μεγάλων διατροφικών προκλήσεων.

Ακολουθεί αναλυτικά το ελτίο τύπου:

Οι Μεγάλοι νικητές του Διαγωνισμού “Trophy – Τροφή Challenge

Καινοτόμες ιδέες για τη διατροφή και την αγροτική παραγωγή σε ένα  συναρπαστικό live – pitching, επιχειρηματικές πρακτικές και συζητήσεις για το ρόλο της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των διατροφικών προκλήσεων, συνέθεσαν την εκδήλωση του τελικού του “Trophy – Τροφή Challenge”, την Πέμπτη 11 Ιουλίου στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο Διαγωνισμός κινητοποίησε συνολικά περισσότερους από 60 εκπροσώπους πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και ανθρώπους των επιχειρήσεων, επαγγελματίες και επενδυτές που συμμετείχαν στις επιτροπές αξιολόγησης. Συνολικά 50 ομάδες κατέθεσαν προτάσεις. Οι 40 από αυτές πέρασαν στους ημιτελικούς και έλαβαν καθοδήγηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του επιχειρηματικού τους σχεδίου από μέντορες από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις Η.Π.Α. Οι 10 πέρασαν στους φιναλίστ και διαγωνίστηκαν μπροστά στην κριτική επιτροπή για τα έπαθλα, χρηματικά και μη.

Στην εκδήλωση μίλησαν δύο από τους σημαντικότερους Έλληνες εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα. Ο κ. Αλέξανδρος  Κουρής, Ιδιοκτήτης και Ιδρυτής της βραβευμένης μικροζυθοποιίας ΝΗΣΟΣ απευθύνθηκε στους νέους επιχειρηματίες και μίλησε για την αντίληψη της επιτυχίας ως πορεία προς την αυτοπραγμάτωση και για τη σημασία της «ταύτισης» του Επιχειρηματία με τη Δραστηριότητα,  σε σημείο που η Δραστηριότητα γίνεται μέρος της ύπαρξής του και ασκείται με πάθος. Ο κ. Σωτήρης ΜπαντάςΔιευθύνων Σύμβουλος της  CENTAUR Analytics, αναφέρθηκε στη  συμβολή της τεχνολογίας στη διάσωση των αγροτικών προϊόντων και περιέγραψε πως η πλατφόρμα της εταιρείας διασώζει την παραγωγή στους αποθηκευτικούς χώρους απελευθερώνοντας μέρος της αξίας αγροτικών αγαθών, η οποία εκτιμάται διεθνώς σε περίπου 1 τρις δολ. ετησίως.

Μεγάλοι νικητές του πρώτου διαγωνισμού αγροδιατροφής  “Trophy – Τροφή Challenge”, αναδείχθηκαν οι:

*PROSPER. Η ομάδα έλαβε το 1ο βραβείο αξίας 8.500 ευρώ στην κατηγορία Foodtech, με την πούδρα από υποπροϊόντα ψαριού πλέον των 1.200 τόνων ετησίως από τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες. Πρόκειται για μια spin-off εταιρεία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, της οποίας τα προϊόντα σκοπό έχουν την ενίσχυση της γεύσης σε χώρους μαζικής εστίασης.

*OILWAY. Η ομάδα έλαβε το 2ο βραβείο αξίας 4.000 ευρώ στην κατηγορία Foodtech, με την αξιοποίηση αποβλήτων βιομηχανιών τροφίμων. Ξεκίνησαν με την αξιοποίηση του τυρογάλακτος, από το οποίο προκύπτει ορός γάλακτος και στη συνέχεια ένα έλαιο πλούσιο σε γ-λινολενικό οξύ, το GLA, με αντικαρκινικές, αντιθρομβωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

*SMART METER ANYWHERE. Η ομάδα έλαβε το 1ο βραβείο αξίας 8.500 ευρώ στην κατηγορία Agritech, με τους έξυπνους μετρητές ενέργειας με λογισμικές πλατφόρμες βάσει της αρχής Pay-as-you go. Απευθύνονται σε οικιακούς καταναλωτές και παραγωγικά φορτία σχετικά με τη γεωργία στις αγροτικές περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών και κυρίως στην αγορά της Υποσαχάριας Αφρικής.

*FIBRO-I και CHLOE IRRIGATION SYSTEM. Το 2ο βραβείο αξίας 4.000 ευρώ στην κατηγορία Agritech μοιράστηκαν δυο ομάδες. Το Fibro-I είναι ένα συμπληρωματικό υλικό μόνωσης της μελισσοκομικής κυψέλης, με στόχο τη διατήρηση της θερμοκρασίας, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των μελισσών και εν τέλει τη μείωση του κόστους παραγωγής για τον μελισσοκόμο. Το Chloe Irrigation System ελαχιστοποιεί τη σπατάλη νερού στην αγροτική χρήση και επιτρέπει στο χρήστη του να ελέγχει τις καλλιέργειες εξ αποστάσεως, καθώς ο αγρότης έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαχείριση των χωραφιών του.

Οι 5 νικητές κέρδισαν επιπλέον ειδικά προνόμια και απευθείας συμμετοχή στους τελικούς του παγκόσμιου διαγωνισμού αγροδιατροφής και τεχνολογίας Future Agro Challenge, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019.

Επιπλέον, οι 1οι  νικητές κάθε κατηγορίας κέρδισαν εκπαιδευτική επίσκεψη διάρκειας 5 ημερών, στο Πανεπιστήμιο Rutgers στις Η.Π.Α., ενώ θα επωφεληθούν και από εξατομικευμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής ανάπτυξης, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Endeavor Greece, διάρκειας ενός έτους. Και οι 40 0μάδες που συμμετείχαν στους ημιτελικούς του διαγωνισμό κέρδισαν εισιτήρια για να παρακολουθήσουν στο Global Agripreneurship Summit στη Θεσσαλονίκη

Για το διαγωνισμό “Trophy – Τροφή Challenge” και το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη  Νέα Γενιά» μίλησε η κα Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Προγράμματος «Βασικό μας μέλημα σε οτιδήποτε κάνουμε ως «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», είναι να συμβάλλουμε στην εδραίωση μίας νέας κουλτούρας που βασίζεται στη συνεργασία και τις συνέργειες. Έτσι, ο Διαγωνισμός, αν και διοργανώθηκε για πρώτη φορά, κατόρθωσε να συνενώσει πολλούς και σημαντικούς παίκτες του οικοσυστήματος. Στόχος όλων μας να στηρίξουμε έμπρακτα και σε βάθος χρόνου εκείνες τις νεοφυείς επιχειρήσεις που επιδεικνύουν όραμα, δέσμευση, και κουλτούρα συνεργασίας. Η εκπληκτική δυναμική των φιναλίστ σηματοδοτεί ένα μέλλον με αισιοδοξία. Οι 4 νικήτριες ομάδες απέδειξαν ότι έχουν όλα τα φόντα να πετύχουν και να με όχημα την τεχνολογίας να απαντήσουν στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της αγροδιατροφής. Θα είμαστε στο πλευρό των νικητών για καιρό με δράσεις ουσιαστική υποστήριξης.»

Η κα Εύα Πολυζωγοπούλου, Αναπληρώτρια  Γενική Διευθύντρια Προγραμμάτων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος δήλωσε: «Το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στηρίζει τη νεανική επιχειρηματικότητα μέσα από ποικίλεις δωρεές προς μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Βασικό μας στόχο αποτελεί η δημιουργία των προϋποθέσεων που θα εξασφαλίσουν στους νέους τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη τις ιδέες τους. Η δυναμική που έχει επανειλημμένα επιδείξει ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, φανερώνουν τις απεριόριστες προοπτικές του κλάδου και αποτέλεσαν τα θεμέλια στα οποία βασίστηκε η ιδρυτική δωρεά του ΙΣΝ για τη δημιουργία του προγράμματος  “Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά”. Σε αυτό το πλαίσιο, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έρχεται την κατάλληλη στιγμή με σκοπό να δώσει το βήμα στους νέους ώστε να συμβάλλουν κι αυτοί με τη σειρά τους στην εξεύρεση λύσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και, εν δυνάμει, στον εκσυγχρονισμό του αγροδιατροφικού τομέα στη χώρα».

Η κα Ελένη Βρεττού, Ανώτερη Γενική Διευθύντρια της Τράπεζας Πειραιώς και μέλος της Κριτικής Επιτροπής στην κατηγορία Foodtech τόνισε ότι: «Η Τράπεζα Πειραιώς αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, που ξεπερνούν τη χρηματοδοτική στήριξη της υγειούς επιχειρηματικότητας, η οποία είναι δεδομένη, και επιδιώκει να συμβάλλει στην επίλυση δομικών προβλημάτων του κλάδου μέσω της ανάπτυξης ισχυρών αλυσίδων αξίας, της μείωσης του κόστους παραγωγής και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, της επίτευξης οικονομιών κλίμακας, της αξιοποίησης βέλτιστων τεχνικών, και της σύνδεσης της παραγωγής με τον τελικό καταναλωτή. Η καινοτομία έχει ουσιώδη ρόλο καθώς μπορεί να γεφυρώσει τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις και τις μακροπρόθεσμες επιδιώξεις στον αγροδιατροφικό τομέα. Ο Διαγωνισμός "Trophy – Τροφή Challenge" είναι απόλυτα συμβατός με το όραμα και τους στόχους της Τράπεζας Πειραιώς».

Ο κ. Μιχάλης Στάγκος, συνιδρυτής των Industry Disruptors Game Changers (ID-GC), ανέφερε: “Σήμερα είναι μία σημαντική στιγμή για την αγροδιατροφή στην Ελλάδα, γιατί αναδεικνύονται καινοτόμες ιδέες και ταλαντούχες ομάδες, που αναπτύσσουν λύσεις για το μέλλον αυτού του τομέα στη χώρα μας. Οι Industry Disruptors Game Changers  θα είναι δίπλα στις καινοτόμες startups, οι οποίες εφαρμόζουν τεχνολογίες που επιταχύνουν την μετάβαση στην εποχή του industry 4.0 και στις νέες αλυσίδες αξίας που η 4η βιομηχανική επανάσταση δημιουργεί στην αγροτική παραγωγή και τη διατροφή”.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία