Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αγελαδοτροφία

Για στρέβλωση τιμών παραγωγού στο αγελαδινό μιλά η ΕΦΧΕ

Τη δραματική κατάσταση, που επικρατεί στις τιμές, που παίρνει ο Έλληνας παραγωγός από την πώληση του αγελαδινού γάλακτος, τονίζει με ανακοίνωση της η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας κάνοντας λόγω για πλήρη στρέβλωση της αγοράς που θυμίζει εναρμονισμένες εμπορικές πρακτικές του παρελθόντος.

agelades1

19
0

Μάλιστα, όπως αναφέρει παρότι η Ελλάδα, μια χώρα εξόχως ελλειμματική, όσον αφορά στην κάλυψη των αναγκών της σε γαλακτοκομικά, η μέση τιμή γάλακτος του Έλληνα παραγωγού έφτασε να είναι χαμηλότερη απ΄ αυτήν που παίρνουν, αγελαδοτρόφοι, των λιγότερο κοστοβόρων εκμεταλλεύσεων των γειτονικών χωρών της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης.

Μεταξύ άλλων η Ένωση αναφέρεται στην «καταστροφική για τα ελληνικά συμφέροντα αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών στην κατεύθυνση της παραγωγής του γιαουρτιού, από εναλλακτικές μορφές γάλακτος, κι όχι φρέσκου (π.χ. συμπύκνωμα γάλακτος, σκόνη γάλακτος κτλ), είχε ως αποτέλεσμα τις αθρόες εισαγωγές φτηνού συμπυκνώματος γάλακτος, ως πρώτης ύλης για το γιαούρτι», απαιτώντας την άμεση αναθεώρηση του σχετικού άρθρου.

Σύμφωνα με την ΕΦΧΕ, «ο χώρος της γαλακτοπαραγωγής έχει μπει σε δρόμο χωρίς επιστροφή καθώς η  Ελλάδα καθίσταται παραγωγικά εξαρτημένη ενώ ανυπολόγιστες είναι οι απώλειες που απηχούν στην άμεσα εξαρτώμενη με την κτηνοτροφία, γεωργία».

Για τα παραπάνω, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Ένωση παρά τις πολλαπλές της οχλήσεις για ενημέρωση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη μέχρι τώρα δεν υπήρξε ανταπόκριση, ενώ η υφυπουργός κ. Αραμπατζή «παρότι είχαμε συνάντηση μαζί της, ασχολήθηκε μόνο επιφανειακά με το πρόβλημά μας», επισημαίνει.

 

Η επιστολή της Ένωση Φυλής Χολστάιν Eλλάδας

Ο κλάδος της αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής εκπέμπει S.O.S.! Η Ένωση Φυλής Χολστάιν Eλλάδας αποτείνει κάλεσμα σε κάθε κατεύθυνση, υπερτονίζοντας με τον πιο έντονο τρόπο τη δραματική κατάσταση, που επικρατεί στις τιμές, που παίρνει ο Έλληνας παραγωγός από την πώληση του αγελαδινού γάλακτος.

Σε συνέχεια της χρόνιας πολιτικής εγκατάλειψης του τομέα της κτηνοτροφίας από την πολιτεία, πολλές από τις εκτροφές έχουν οδηγηθεί πλέον σε συνθήκες μη βιωσιμότητας. Χιλιάδες κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν τον χώρο, εκμεταλλεύσεις κλείνουν σε όλη την Ελλάδα ενώ επιβεβαιώνεται η ανησυχία μας ότι τα τελευταία χρόνια βαίνουμε ολοταχώς προς μια, μη αναστρέψιμη για την εθνική οικονομία, αποδιοργάνωση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Στον χώρο του αγελαδινού γάλακτος, οι βασικές αρχές της ελεύθερης αγοράς ξαφνικά έπαψαν να  λειτουργούν! Στην Ελλάδα, μια χώρα εξόχως ελλειμματική, όσον αφορά στην κάλυψη των αναγκών της σε γαλακτοκομικά, η μέση τιμή γάλακτος του Έλληνα παραγωγού έφτασε να είναι χαμηλότερη απ΄ αυτήν που παίρνουν, αγελαδοτρόφοι, των λιγότερο κοστοβόρων εκμεταλλεύσεων των γειτονικών χωρών της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης.

Βιώνουμε καταστάσεις εξόφθαλμης στρέβλωσης της αγοράς, που θυμίζουν εναρμονισμένες εμπορικές πρακτικές του παρελθόντος, και παρά τις υποσχέσεις για το αντίθετο, ο επικεφαλής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ακόμα δεν έχει κάνει δεκτό το αίτημά μας, σχετικά με την επιτέλεση θεσμικής συνάντησης για το ζήτημα.

Όπως από καιρό είχαμε προειδοποιήσει, η καταστροφική για τα ελληνικά συμφέροντα αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών στην κατεύθυνση της παραγωγής του γιαουρτιού, από εναλλακτικές μορφές γάλακτος, κι όχι φρέσκου (π.χ. συμπύκνωμα γάλακτος, σκόνη γάλακτος κτλ), είχε ως αποτέλεσμα τις αθρόες εισαγωγές φτηνού συμπυκνώματος γάλακτος, ως πρώτης ύλης για το γιαούρτι. Απαιτούμε την άμεση αναθεώρηση του σχετικού άρθρου, όπως άλλωστε έχουν δεσμευθεί, στις κατά καιρούς δηλώσεις τους, οι εκάστοτε πολιτικά αρμόδιοι.

Η παραγωγή του ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού αποκλειστικά από ελληνικό φρέσκο γάλα, δεν συνιστά απλώς μια αυτονόητη πράξη προστασίας της ελληνικής παραγωγής και της ελληνικής οικονομίας.  Συνιστά την ειδοποιό διαφορά, που διακρίνει το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι στις αγορές του εξωτερικού και το διασφαλίζει έναντι των εκτεταμένων κακόβουλων προσπαθειών οικειοποίησης του ονόματός του.

Την ίδια στιγμή, ο καταναλωτής έρχεται αντιμέτωπος με μια διαφορετική πραγματικότητα στα σημεία λιανικής πώλησης. Η πλειοψηφία των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών παραπλανά συνειδητά το ελληνικό κοινό παρουσιάζοντας ψευδώς το γιαούρτι να φτιάχνεται από 100% φρέσκο ελληνικό γάλα λίγων μόνο ωρών, εισαγόμενα τυριά να βαπτίζονται με ελληνικά τοπωνύμια, ενώ η περίφημη νομοθεσία περί υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης της πρώτης ύλης δεν εφαρμόζεται!

Η διαπίστωσή μας είναι ότι ο χώρος της γαλακτοπαραγωγής έχει μπει σε δρόμο χωρίς επιστροφή. Η Ελλάδα καθίσταται παραγωγικά εξαρτημένη ενώ ανυπολόγιστες είναι οι απώλειες που απηχούν στην άμεσα εξαρτώμενη με την κτηνοτροφία, γεωργία.

Μάταια προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε για το μέγεθος της καταστροφής, που επιτελείται στον κλάδο μας, τόσο την προηγούμενη, όσο και την παρούσα κυβέρνηση. Ο κ. Βορίδης δεν έχει ανταποκριθεί σε συνάντηση, παρά τις πολλαπλές οχλήσεις μας, αρκούμενος σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και ομιλίες για «μάχη κατά των ελληνοποιήσεων» στις συνήθεις τηλεοπτικές εμφανίσεις ενώ η κ. Αραμπατζή, παρότι είχαμε συνάντηση μαζί της, ασχολήθηκε μόνο επιφανειακά με το πρόβλημά μας. 

Από μέρους μας, δεν θα υπάρξει πλέον ανοχή απέναντι στον εμπαιγμό και την απαξίωση της ελληνικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Αξιώνουμε τις άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης και των θεσμικά εμπλεκόμενων φορέων, για την προστασία των θιγόμενων δικαιωμάτων του Έλληνα καταναλωτή και των Ελλήνων παραγωγών.

    

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία