BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Ανθεκτικό το 1,70 ευρώ στο πρόβειο, ψαλίδισμα σε μεμονωμένους

Αντοχές παρουσιάζει στα ψηλά η τιµή στο πρόβειο γάλα, µε τις όποιες προσπάθειες για µείωση της τιµής παραγωγού από τη γαλακτοβιοµηχανία να περιορίζονται σε µικρές και µεµονωµένες κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις.

22-35_pin_44

Γιάννης Πανάγος

4421
35

Ανθεκτικό το 1,70 ευρώ στο πρόβειο γάλα, ψαλίδισμα σε μεμονωμένους παραγωγούς

Λίγο η ελλειµµατική εγχώρια παραγωγή και λίγο οι πολιτικές πιέσεις που ασκούνται από κυβερνητικά στελέχη αλλά και τον ίδιο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  (βλέπε επίσκεψη στα Τρίκαλα) για διατήρηση των τιµών παραγωγού, τουλάχιστον µέχρι τις εκλογές, φαίνεται να αναστέλλουν τον αρχικό σχεδιασµό της γαλακτοβιοµηχανίας.

 Άλλωστε, η ζήτηση που καταγράφεται για το προϊόν φέτα στις µεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και η τιµή την οποία δείχνουν διατεθειµένες να πληρώσουν γι’ αυτό οι µεγάλες αλυσίδες λιανικής, αφήνουν περιθώρια στις τυροκοµικές επιχειρήσεις να  διατηρηθούν σε τροχιά κερδοφορίας, παρά την υψηλή τιµή της πρώτης ύλης. Αξιοσηµείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι, αντίθετα µε τις κασσάνδρες που ήθελαν τις τυροκοµικές επιχειρήσεις να γεµίζουν τα ψυγεία τους µε αποθέµατα, σήµερα, τα αδιάθετα υπόλοιπα έτοιµου προϊόντος είναι σχεδόν µηδενικά.

Την ίδια στιγµή, βέβαια, αποτελεί κοινή συνείδηση ότι η υγιής οικονοµικά λειτουργία των κτηνοτροφικών µονάδων, είτε αυτές ακολουθούν το παραδοσιακό µοντέλο της ελεύθερης βοσκής είτε είναι εντατικής µορφής (µεγαλύτερα κόστη ενέργειας και ζωοτροφών), επιβάλει τη σταθεροποίηση της τιµής παραγωγού για το πρόβειο γάλα (πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν κατ’ αντιστοιχία και για το γίδινο) κοντά στα σηµερινά επίπεδα.

Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής το ξέρουν καλά ότι µε τον µέσο όρο τιµής της τελευταίας τριετίας οι κτηνοτροφικές µονάδες  στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας οδηγούνται µε βεβαιότητα στη χρεοκοπία. Η διατήρηση της τιµής παραγωγού σε ένα επίπεδο σαν κι αυτό στο οποίο βρίσκεται σήµερα, αποτελεί τη µόνη οδό βιωσιµότητας.

Ένα αξιόλογο περιθώριο κέρδους στην τιµή µε την οποία διατίθεται το πρόβειο γάλα, θα επιτρέψει στους κατόχους των αντίστοιχων εκσυγχρονισµό να κινηθούν αποφασιστικά στον περαιτέρω εκσυγχνρονισµό των µονάδων, κάτι το οποίο κρίνεται άκρως απαραίτητο, προκειµένου να εκλογικευθούν τα κόστη και να εξασφαλίζεται οµαλή ροή ποιοτικής πρώτης ύλης προς τη µεταποιητική βιοµηχανία.

∆εν είναι επίσης τυχαίο το γεγονός ότι οι λίγες κτηνοτροφικές µονάδες που βρίσκονται σε ένα καλό επίπεδο υποδοµών και ανταγωνιστικότητας, είναι αυτές που «ακουµπάνε» σε αξιόλογα συνεταιριστικά σχήµατα και διαπραγµατεύονται συλλογικά τη διάθεση της παραγωγής στη γαλακτοβιοµηχανία.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά έµπειρος προβατοτρόφος µε συνεταιριστική δράση, το µυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στις παγολεκάνες και στα βυτία µεταφοράς του γάλακτος. Αν όλοι οι κτηνοτρόφοι συγχρωτιστούν σε ευέλικτα συλλογικά σχήµατα αυτής της µορφής, τότε καµιά βιοµηχανία δεν θα µπορεί να πιέσει µε τον τρόπο που το έκανε παλιότερες εποχές, την τιµή παραγωγού. Αντίθετα, σ’ αυτή την περίπτωση, οι παραγωγοί θα µπορούν να εγγυηθούν για την ποιότητα της πρώτης ύλης και να υποχρεώσουν αντίστοιχα και τη βιοµηχανία να δείξει ανάλογο σεβασµό στο προϊόν που λέγεται φέτα.

Ακόµα βελάζουν τα αρνιά... στα ρουµάνικα 

Μόνο ελληνικά δεν ήταν τελικά τα αρνιά που έφαγαν το φετινό Πάσχα οι εγχώριοι καταναλωτές. Οι ελλιπείς έλεγχοι της αγοράς σε συνδυασµό µε το «καλάθι Γεωργιάδη» το µόνο που κατάφεραν ήταν να πληρώσουν ακριβά οι καταναλωτές τα εισαγόµενα αρνιά, τα οποία βέβαια διατέθηκαν από το σύνολο των δικτύων λιανικής µε φαρδιά πλατιά την πινακίδα «ντόπια».

Με άλλα λόγια, οι αλυσίδες λιανικής (όχι πάντως και τα συνοικιακά κρεοπωλεία) µετέτρεψαν σε κανόνα την «οροφή» Γεωργιάδη, εξασφαλίζοντας... µέσα από το καλάθι, πολιτική κάλυψη για διαθέτουν τα εισαγόµενα αρνιά µε σταθερή τιµή 9,99 ευρώ το κιλό. Κι αυτό για αµνοερίφια µε κόστος ακόµα και 3 ευρώ το κιλό. Πως γίνεται η µετονοµασία; Είναι απλό.

Τα ανύπαρκτα κοπάδια των δηλώσεων ΟΣ∆Ε από την Κρήτη αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, έρχονται να καλύψουν µε παραστατικά αγοράς αµνοεριφίων τους κερδοσκοπούντες άνευ αναστολών εµπόρους εισαγωγείς εις βάρος όλων.  

 

Σχόλια (35)
Προσθήκη σχολίου

28-04-2023 17:32Νίκος

Ρεπορτάζ απο την Υπαιθρος Χώρα Επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν προβεί σε μειώσεις, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, είναι η «ΟΛΥΜΠΟΣ» και η «ΔΩΔΩΝΗ». Η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και αιγοπροβατορφόφος από τη Θεσπρωτία, Μυρτώ Λύκα δήλωσε στην «ΥΧ»: «Προσωπικά, τον Απρίλιο διαπίστωσα μείωση τριών λεπτών στο τιμολόγιο του Μαρτίου. Δεν είχα κάποια ενημέρωση προηγουμένως. Ακούγεται από συγκεκριμένη εταιρεία ότι το γάλα θα πέσει 5 λεπτά σε όλους τους συνεργαζόμενους παραγωγούς.

Απάντηση

27-04-2023 21:21Νεοδημοκράτης

Κλαίγεστε όταν είναι να πληρώσετε αλλά 1,70 το γάλα. Από φέτος οι ζωοτροφές ανεβαίνουν. Το άχυρο η μπάλα 2,5 ευρώ στο χωράφι το καλοκαίρι και το χειμώνα 4,80 από την αποθήκη. Το τριφύλλι 15 ευρώ η μπάλα και άμα θέλετε. Κουφάλες πουλάτε γάλα 1,70 και κάνετε παζάρια για 10 λεπτά. Φέτος αλλάζουν τα πράγματα. Φέτος θα πληρώσετε με άλλες τιμές και αν πάει βαρύς ο χειμώνας εκεί θα γελάσουμε πολύ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

27-04-2023 20:14Τυροκόμος

Οι τιμές αυτές ισχύουν μέχρι τις εκλογές μετά οι τιμές θα πέσουν και οι εισαγωγές θα αυξηθούν. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με τον υπουργό και τους γαλακτοβιομήχανους μας ζήτησε ο υπουργός να βάλουμε πλάτη μέχρι τις εκλογές. Στη σύσκεψη αυτή ήμουν παρόν. Συζητήθηκαν και άλλα θέματα που δεν θα πω προς το παρόν. Αυτά τα έγραψα εδώ πολύ πριν βγούνε στη δημοσιότητα. Μετά τις εκλογές θα δούμε ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

27-04-2023 01:08Δημήτρης

Στη Βουλγαρία, Σκόπια και Ρουμανία το αρνί και το κατσίκι έχει αγορά 2.5 με 3 ευρώ. Το καλάθι του Άδωνι είχε εισαγόμενα. Έξι στα δέκα είναι εισαγωγής. Έγινε μια αρπαχτή φέτος αλλά η κατανάλωση έπεσε κατά πολύ. Του χρόνου η εισαγωγή θα αυξηθεί και αντίστοιχα θα μειωθούν οι τιμές των παραγωγών. Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ιδέα από εμπόριο και πόσο αδίστακτος είναι τα καρτέλ. Θα το συνειδητοποιήσουν σύντομα.

Απάντηση

26-04-2023 21:23ΑΓΡΑΦΑ

Αυτό το αποβλητο που βγαίνει ως τυροκόμος αγρότης κτηνοτρόφος τσομπάνος είναι ο ίδιος κατσιαπλιας το ίδιο βελαζμα..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

26-04-2023 16:57Τσοπάνος

Πάνω από το 60% των αργιών και κατσικάκια που διακινήθηκαν στην αγορά ήταν από Ρουμανία, Βουλγαρία κτλ. Μου το είπε φίλος κρεωπόλεις. Η πρωτογενή παραγωγή πάει για καταστροφή. Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανεξέλεγκτα τα καρτέλ να κάνουν παιχνίδι στην πλάτη μας. Τέτοιο πλιάτσικο δεν έχει ξανά υπάρξει. Η κυβέρνηση ζήτησε από τους γαλακτοβιομήχανους να βάλουν πλάτη μέχρι τις εκλογές για να μην χάσει ψήφους απλά είναι τα πράγματα. Με αυτό το τρόπο θα ξεγελάσει πάλι τους αγρότες και θα τους ψηφίσουν. Μόνο οι ψήφοι τους ενδιαφέρει και η εξουσία δεν έχουν λύσει κανένα πρόβλημα.

Απάντηση

26-04-2023 16:47Αγρότης

Μέχρι τις εκλογές μετά έρχεται καταστροφή. Πουτάν@ ΝΔ.

Απάντηση

26-04-2023 16:44Κτηνοτρόφος

Ο υπουργός ζητήσε από τους γαλακτοβιομήχανους να μην κατεβάσουν τιμές μέχρι τις εκλογές για να μην χάσουν ψήφους. Μπράβο στην κυβέρνηση που κοροϊδεύει τους ανθρώπους του μόχθου. Ρε θα φάτε τέτοιο μαύρισμα που ούτε το φαντάζεστε.

Απάντηση

26-04-2023 16:37Τυροκόμος

Οι τιμές αυτές θα ισχύουν μέχρι τις εκλογές. Στη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό μας ζήτησε να βάλουμε πλάτη μέχρι τις εκλογές μετά οι τιμές θα πέσουν. Στη συνάντηση ήμουν παρόν γνωρίζω και άλλα που δεν θα πω. Όταν τα έλεγα αυτά πριν μήνες κάποιοι εδώ μέσα κοροϊδεύει και έλεγαν τα βγάζω από το μυαλό μου. Οι εισαγωγές γάλακτος θα αυξηθούν και οι τιμές στο εγχώριο θα φτάσουν στα παλιά επίπεδα. Η ζημιά θα απορροφηθεί από τους κτηνοτρόφους και τους καταναλωτές. Σκέτα νέα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

26-04-2023 15:57eletheras boskis

Τη εγηνε ? Με αυτά τα πριμ ζωικών . Τετάρτη σήμερα.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία