BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Μέχρι 1,70 στο πρόβειο τα Καλάβρυτα, 1,52 με τη Lactalis ο Γάλα Ελάςς

Από δύσκολη καμπή περνάει αυτές τις μέρες η αγορά στο πρόβειο γάλα, με την διάθεση συνεννόησης μεταξύ των εμπλεκομένων στον κλάδο να απομακρύνεται και την πλευρά της γαλακτοβιομηχανίας να κερδίζει, καθώς φαίνεται, μια πρώτη μάχη στην κατεύθυνση της μείωσης των τιμών παραγωγού, κατά 20 λεπτά το κιλό περίπου.

gala_Provio_site

Γιάννης Πανάγος

3194
35

Μέχρι 1,70 κλείνουν τους λογαριασμούς στο πρόβειο τα Καλάβρυτα, 1,52 συμφώνησε με τη  Lactalis ο Γάλα Ελάςς 

Οι πληροφορίες θέλουν το κάστρο της Ελασσόνας να υποκύπτει στις πιέσεις των αγοραστών και να κλείνει την πρώτη συμφωνία για διάθεση μιας μεγάλης ποσότητας πρόβειου γάλακτος για τον καινούργιο χρόνο με τιμή 1,52 ευρώ το κιλό. Πιο συγκεκριμένα, αγοραστής της εν λόγω παρτίδας, από τον συνεταιρισμό Γάλα Ελάςς, που προσεγγίζει τα 4 εκατ. κιλά, φέρεται να είναι η γαλακτοβιομηχανία Lactalis. Πρόκειται για μια από τις τρεις εταιρείες μεταποίησης με τις οποίες  συνεργάζονταν ο συνεταιρισμός κατά την διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, καθώς οι Μπίζιος και Ήπειρος, δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε συζήτηση γύρω από τα επίπεδα συνεργασίας που θέτει σ’ αυτή τη φάση η οργάνωση.  

Πολύ καλύτερα είναι πάντως για μια ακόμη φορά τα νέα από τα Καλάβρυτα, όπου, ο ομώνυμος συνεταιρισμός έκλεισε τους λογαριασμούς με τους παραγωγούς – μέλη για το δεύτερο μισό του 2023 και συγκεκριμένα για την περίοδο Αύγουστου – Δεκέμβριου, κάνοντας εκκαθάριση με τιμή που φθάνει μέχρι και το 1,70 ευρώ το κιλό για το πρόβειο των οργανωμένων μονάδων που παραδίνουν μεγάλες ποσότητες. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές που έκοψε ο συνεταιρισμός Καλαβρύτων είναι 1,55 για τις πολύ μικρές μονάδες, 1,65 για το γάλα που συγκεντρώνει κάποιο μίνιμουμ ποιοτικών προδιαγραφών και 1,70 για το γάλα με αυτά τα χαρακτηριστικά που προέρχεται από μονάδες μεγάλου όγκου παραγωγής.

Αυτό για το οποίο ανησυχούν κυρίως οι κτηνοτρόφοι, είναι το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω υποχώρησης των τιμών, μιας και είναι φανερό ότι η τιμή του 1,50 που θεωρείται άκρως οριακή, συνιστά και την τελευταία γραμμή άμυνας, πριν αρχίσει ο κατήγορος που θα ανοίξει και το χορό της μαζικής εγκατάλειψης των μονάδων.  

Εν τω μεταξύ, το ζήτημα απασχόλησε και συνάντηση κτηνοτρόφων με τον βουλευτή Λάρισας με τη ΝΔ, Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος στάθηκε στο όπλο των ελέγχων για την ανακοπή της πτώσης των τιμών στο γάλα, εξηγώντας πως παρεμβάσεις στην αγορά δεν είναι δυνατές. Συγκεκριμένα το δελτίο Τύπου του Βουλευτή αναφέρει:

Ελέγχους για να ανακοπεί η πτώση τιμής στο πρόβειο γάλα

«Σε μια ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να υπάρξει κρατική παρέμβαση στις τιμές στο γάλα. Μπορούν, όμως, να υπάρξουν παρεμβάσεις για το κόστος παραγωγής και βεβαίως να ενταθούν οι έλεγχοι στις εισαγωγές και στα ισοζύγια γάλακτος, για να μην διανοείται κανείς να προβεί σε “βαφτίσια“ φέτας και εξαπάτηση των καταναλωτών, εκμεταλλευόμενος τον μόχθο των κτηνοτρόφων. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, ιδιαίτερα για τη Θεσσαλία, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από τη χέρι μας για να στηρίξουμε την κτηνοτροφία». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με κτηνοτρόφους της Λάρισας.

Στη συνάντηση, που έλαβε χώρα με πρωτοβουλία τους, οι παραγωγοί μετέφεραν στον Θεσσαλό πολιτικό τον έντονο προβληματισμό τους για το πώς θα ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά τους λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και της πτώσης της τιμής στο πρόβειο γάλα.

“Βαφτίσια” φέτας

Οι εν λόγω κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στη Φιλιππούπολη, στην Τερψιθέα και στη Ραχούλα του δήμου Λαρισαίων, καθώς και στον Κραννώνα και στη Μεσοράχη του Δήμου Κιλελέρ, επεσήμαναν ότι η πτώση τιμής στο πρόβειο γάλα, περίπου στο 1,50 ευρώ το κιλό για τη νέα χρονιά, απειλεί σοβαρά τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους, παρότι οι μονάδες τους δεν είναι μικρής δυναμικότητας –με μέσο όρο άνω των 400 ζώων. Όπως τόνισαν, η απώλεια χιλιάδων παραγωγικών ζώων από τις καταστροφές στη Θεσσαλία και η ομαλότητα στις πωλήσεις -ιδιαίτερα στις εξαγωγές της φέτας- δεν αιτιολογούν την πτώση της τιμής στο γάλα στα νέα συμβόλαια που κλείνονται για το 2024 αυτή την περίοδο. Γι’ αυτό και έθεσαν ζήτημα αποτελεσματικότητας των ελέγχων για εισαγωγές και «βαφτίσια» πρόβειου γάλακτος, γεγονός που συμπιέζει τις τιμές που πωλούν το γάλα και την έλλειψη κτηνιάτρων και λοιπού προσωπικού στις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Εργατικά χέρια

Επιπροσθέτως, επεσήμαναν ότι οι τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία έχουν προκαλέσει σημαντικές αρρυθμίες στον κτηνοτροφικό κλάδο και ιδιαίτερα στην προμήθεια και το κόστος των ζωοτροφών, ενώ συνολικά το υψηλό κόστος παραγωγής ροκανίζει τα έσοδά τους. Ταυτόχρονα, η έλλειψη νόμιμων εργατικών χεριών τα τελευταία χρόνια, που ευνοεί τη «μαύρη» εργασία και την απώλεια εσόδων για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, αποτελεί τροχοπέδη για το επάγγελμά τους. Όλα αυτά λειτουργούν αρνητικά στην ομαλή διαδοχή στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, παρά το ομολογουμένως γενναίο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ελλείψεις κτηνιάτρων

Ο κυβερνητικός βουλευτής άκουσε με προσοχή τους προβληματισμούς των κτηνοτρόφων και αναγνώρισε ότι οι δυσκολίες που προέκυψαν από τις πλημμύρες πράγματι έχουν φέρει τα πάνω κάτω και στην πρωτογενή παραγωγή. Συμφώνησε ότι οι ελλείψεις σε κτηνιάτρους στον κρατικό μηχανισμό, ιδιαιτέρως στη Θεσσαλία, είναι μια πραγματικότητα που πρέπει τάχιστα να αντιμετωπιστεί με ικανό αριθμό μόνιμων προσλήψεων, και δεσμεύτηκε να μεταφέρει στη κυβέρνηση την αγωνία και τις ανησυχίες των κτηνοτρόφων.

 

Σχόλια (35)
Προσθήκη σχολίου

06-01-2024 06:30Νίκος

έκλεισε 1,52 το Λιβάδι και ο ίδιος γαλατάς κλείνει με 1,60 κτηνοτρόφους εκτός συνεταιρισμού παιχνίδι με τους Γαλατάδες παίζουν οι συνεταιρισμοί στην Ελασσόνα εναντίων τών κτηνοτρόφων

Απάντηση

04-01-2024 19:45Γιώργος

Φέρνουν γάλα απ' έξω γιατί δεν υπάρχει έλεγχος Καθε χρόνο το γάλα είναι είναι και λιγότερο στην Ελλάδα

Απάντηση

04-01-2024 07:25Κώστας

Οι τυροκομοι γιατί δε συνεταιριζεστε να πουλάτε φέτα κατευθείαν στον καταναλωτή με παράδοση κατ' οίκον;

Απάντηση

04-01-2024 03:30Peter

Η λέξη είναι ρήτρα και όχι ρυτρα!!!! Η δε εξήγηση σχετικά με την ....ρυτρα πολύ απλοϊκή. ΚΑΙ ΓΙΑΤΊ Ο ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΙΜΗ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΛΙΓΌΤΕΡΑ Η ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΚΑΛΎΤΕΡΑ ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΑΛΛΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΙΟΝ? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ Ο ΕΝΑΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΑΠΛΩΣ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ. ΑΣ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΦΟΡΙΣΜΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

03-01-2024 23:14Κτηνοτροφος

Τόσο βρισιμο έφαγε αλλά εκεί το χαβά του,τελικά αστείος είναι αλλά βαρετός. Πούνε γυνεκα του να τον μαζεψει

Απάντηση

03-01-2024 21:01Τυροκόμος

Κατά την γνώμη της Μαρίας η και άλλων εγώ δεν είμαι σοβαρός. Από την άνοιξη πριν τις εκλογές έλεγα πως οι τιμές στο γάλα θα πέσουν σταδιακά. Βρείτε παλαιότερες σχετικές αναρτήσεις να δείτε τι έλεγα. Έπεσα μέσα και δεν τα έλεγα επειδή είμαι μάγος. Πάμε παρακάτω Θεωρείται σοβαρό η μία γαλακτοβιομηχανία να δίνει 1,70 το κιλό και οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες και τα τυροκομία να δίνουν γύρω στο 1,50 για το ίδιο προϊόν; Γιατί 20 λεπτά παραπάνω στους χιλιάδες τόνους είναι κάποια πολλά λεφτά. Οι γαλακτοβιομηχανίες αυτές που δίνουν αυτές τις τιμές έχουν συμβόλαια με ρύτρες. Και προκειμένου να χάσουν συμβόλαια να χάσουν πελάτες και να πληρώσουν ρύτρες πληρώνουν 1,70 με ζημιά. Τα επόμενα συμβόλαια που θα υπογράψουν θα είναι πολύ χαμηλότερα. Σας τα γράφω τόσο απλά και κατανοητά και απορώ τι δεν καταλαβαίνετε. Όταν ένα τυροκομίο αγοράζει την πρώτη ύλη 1,70 και ο άλλος με 1,50 για το ίδιο προϊόν αυτός με αγορά 1,70 έχει χασούρα μεγάλη γιατί θα πουλήσει στην ίδια τιμή φέτα με εμένα για να είναι ανταγωνιστικός και να μην χάσει πελάτες αλλά αγοράζοντας με 20 λεπτά παραπάνω πχ από εμένα και πουλώντας στην ίδια τιμή με εμένα που αγόρασα 20 λεπτά φθηνότερα η γαλακτοβιομηχανία που αγόρασε με 1,70 θα μπει μέσα με την συγκεκριμένη παρτίδα. Δύο τρεις τέτοιες χασούρες και πας γι απευθείας δανεισμό και σε παίρνει η κάτω βόλτα με μια κακή συγκυρία. Το εμπάργκο στη Ρωσία μας έκανε τεράστια ζημιά και ποιος θα μπορούσε να το προβλέψει; Ήδη έχουν γίνει πολλές συγχώνευσης στο χώρο και θα γίνουν και άλλες για να αντέξουν οι εταιρίες των ανταγωνισμό και την κακή συγκυρία.

Απάντηση

03-01-2024 19:19Θρακη

Πια εκατομμύρια λες ρε τα βρήκες έτοιμα Άπτον πατέρα σου και μιλας

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

03-01-2024 19:18maria

Είναι δυνατόν να είναι σοβαρός τυροκομος αυτό το πράγμα . Κάνει κάποιος έναν σχολιασμό και αμέσως σε 15 / 20 λεπτά απαντάει . Άλλη δουλειά ρε τυροκομε δεν έχεις να κάνεις παρά κάθεσαι και μπαίνεις στο agronews για να απαντήσεις . Έλα λίγο σοβαρότητα ,μαζέψου πολλά λες

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

03-01-2024 19:05Γιωργος

Ασ μας πει αυτός ο ξύπνιος τυροκ, γιατι πριν 3 μήνες μοιράζαμε παρακαλούσαμε να δώσουν χοντρές προκαταβολές να πάρουν τα γάλατα;τότε αποθέματα δεν είχανε;

Απάντηση

03-01-2024 19:01Κωστας

Πες μας ρε τυροκομε σοβαρέ το όνομα σου γιατί είσαι ο μοναδικός που πεζεις εδώ, μήπως είσαι άσχετος από κτηνοτροφία;από έξοδα; φτύσει επιτέλους αυτή τιν καραμέλα έχει μια εβδομάδα τα ίδια λες πρόβειο 1 ευρώ πεζεις με τον πόνο κάθε οικογένειας; θες να ακούσεις κάνα χοντρό; άι σε παρακαλώ στρίβει αλλου

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία