BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Η βελτίωση της τιμής της Φέτας εγγύηση για το ένα ευρώ στο πρόβειο γάλα

Σε αναζήτηση νέας σταθεράς κινείται αυτό τον καιρό η αγορά στο αιγοπρόβειο γάλα, µετά από ένα διάστηµα έντονης ζήτησης του προϊόντος, κυρίως ως αποτέλεσµα της εξάντλησης των αποθεµάτων φέτας από τις τυροκοµικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κατά βάση στην εγχώρια αγορά.

38-39D

Γιάννης Πανάγος

230
1

Οι τελευταίες συµφωνίες της γαλακτοβιοµηχανίας (Κολιός, Ήπειρος) µε οργανώσεις παραγωγών όπως ο Αγροτικός – Κτηνοτροφικός Συνεταιρισµός Λιβαδίου και ο Γάλα ΕΛΑΣΣ (Ελασσόνα), µε τιµή διάθεσης του πρόβειου στο 1 (ένα) και 1,02 λεπτά το κιλό αντίστοιχα, φαίνεται να διαµορφώνουν µια κορυφή για τις τιµές παραγωγού κατά τη νέα γαλακτοκοµική περίοδο που ξεκινάει αυτές τις µέρες.

Άλλωστε, σε όλες τις περιπτώσεις, µε βάση τις συµφωνίες που έχουν γίνει φέτος ακόµα και σε µεµονωµένες περιπτώσεις, η τιµή παραγωγού για το πρόβειο γάλα κινείται 8-10 λεπτά πάνω από την τιµή που ίσχυε τον περασµένο χρόνο (2019) και άλλο τόσο πάνω (ίσως και περισσότερο) είναι η διαφορά από την τιµή της αµέσως προηγούµενης χρονιάς (2018).

Βεβαίως, το ένα ευρώ το κιλό δεν λύνει όλα τα προβλήµατα, που αντιµετωπίζει σήµερα η εγχώρια αιγοπροβατοτροφία. Τα πολλά και διαφορετικά επίπεδα κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων, τα διαφορετικά κόστη παραγωγής αλλά και το διαφορετικό παραγωγικό αποτέλεσµα αυτών των µονάδων, δηµιουργεί ένα θέµα προσανατολισµού των συντελεστών του κλάδου, το οποίο έχει προφανώς τη σηµασία του και για την αγορά της φέτας.

Κάποια στιγµή, οι ίδιοι οι παραγωγοί θα πρέπει να κατανοήσουν τη δοµή της εκµετάλλευσης και να διασυνδεθούν ανάλογα µε τα τυροκοµεία και τις µεταποιητικές µονάδες που είναι σε θέση να προσφέρουν την αντίστοιχη υπεραξία του προϊόντος που αυτοί οι κτηνοτρόφοι παράγουν.

Από την άλλη πλευρά και στο χώρο των µεταποιητικών µονάδων συνεχίζει να υπάρχει η ανάγκη συντονισµού της δράσης, έτσι, ώστε και η φήµη της φέτας, όπως και άλλων ελληνικών τυριών να περιφρουρηθεί και η τιµή διάθεσης των προϊόντων να ανακάµψει. Εκτιµάται µάλιστα ότι ειδικά στη διεθνή αγορά, η τιµή της φέτας που βάλλεται πανταχόθεν και κυρίως από τα λεγόµενα λευκά τυριά, έχει χάσει την πραγµατική της αξία. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, από πολλές πλευρές εκφράζεται η ανάγκη ενεργοποίησης της ∆ιεπαγγελµατικής για τη Φέτα, έτσι ώστε σε επίπεδο κλάδου πλέον, να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις που θα επαναφέρουν τη διεθνή ζήτηση και κυρίως την τιµή του προϊόντος στα επιδιωκόµενα επίπεδα.   

Όπως δηλώνει στην Agrenda ο διευθύνων σύµβουλος της Ελληνικά Γαλακτοκοµεία, Μιχάλης Σαράντης, η αγορά έχει κάνει τα αναγκαία βήµατα για την αποκατάσταση των τιµών παραγωγού σε ένα επίπεδο, που εξασφαλίζει τη βιωσιµότητα των µονάδων, τώρα όµως θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε η τιµή της φέτας να βρει την τιµή που χρειάζεται -για να στηριχθεί η πρώτη ύλη-  τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

Όπως τονίζει µάλιστα, το σύνολο των συντελεστών του κλάδου θα πρέπει να σεβαστούν τους χρόνους που προβλέπονται για την ωρίµανση της φέτας (δύο µήνες) και τη διάθεσή της στην αγορά και την ίδια στιγµή να εργασθούν συστηµατικά για την αποκατάσταση της τιµής µε την οποία διαθέτουν το προϊόν στο λιανεµπόριο. Η ∆ιεπαγγελµατική έχει τεράστιο ρόλο σ’ αυτή την υπόθεση, γι’ αυτό και θα πρέπει να προχωρήσουν άµεσα οι διαδικασίες δραστηριοποίησης της και όχι να µείνει άπραγη, µε αφορµή την όποια βελτίωση έχει επέλθει στις συνθήκες λειτουργίας της συγκεκριµένης αγοράς.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ διαβεβαιώνει ότι τα θέµατα συγκρότησης και αναγνώρισης της ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης για τη Φέτα προχωρούν, ήδη έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα στοιχεία στο Γ.Ε.ΜΗ. (Γενικό Εµπορικό Μητρώο) και είναι θέµα χρόνου η επίσηµη αναγνώριση της οργάνωσης από το υπουργείο.  

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

23-10-2020 07:58Θεσσαλός

Όταν η εταιρεία Όλυμπος-Τυρας πουλάει συσκευασμένη φέτα στο εξωτερικό στα 4€ ..... τότε όντως θα πάει καλύτερα και η κτηνοτροφία

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία