BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Μνημόνιο με ΕΛΓΟ για νέο στρατηγικό σχέδιο στο κρασί

Θέμα χρόνου, αλλά οπωσδήποτε μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί με συγκεκριμένες προθεσμίες για την υλοποίηση αυτής της απόφασης.

Μνημόνιο με ΕΛΓΟ για νέο στρατηγικό σχέδιο στο κρασί

3
1

Σε εκδήλωση που οργάνωσε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελουργικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), υπουργός και εκπρόσωποι του κλάδου μίλησαν για στενή συνεργασία η οποία θα φέρει:

- Νέες αναπτυξιακές προσεγγίσεις στην ΚΟΑ του Οίνου

- Περισσότερα και πιο αποτελεσματικά προγράμματα προώθησης του ελληνικού κρασιού στις διεθνείς αγορές

- Ρεαλιστικές προσεγγίσεις στα θέματα που συνδέονται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού αμπελώνα και τον εκσυγχρονισμό των οινοποιητικών μονάδων


- Ένα καλομελετημένο πολυετές στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα συνδέει τη ζήτηση των αγορών με τις ποικιλιακές επιλογές της εγχώριας αμπελοκαλλιέργειας.

Το θέμα του ειδικού φόρου στο κρασί παραμένει «αγκάθι» στη συνεργασία των οινοποιών με την Πολιτεία, ωστόσο, απ’ όλες τις πλευρές εκφράστηκε η άποψη ότι η ισχύς το φόρου αποβαίνει τελικά εις βάρος τόσο της ανάπτυξης του κλάδου όσο και της πορείας των δημοσίων εσόδων, επομένως είναι καθαρά θέμα χρόνου η κατάργησή του.


Από την πλευρά της ΕΔΟΑΟ, ο πρόεδρος της οργάνωσης Βαγγέλης Αργύρης, εξέφρασε την διαμαρτυρία των μελών του κλάδου για τον «υποβιβασμό» της Διεπαγγελματικής στο φάκελο με τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, που εστάλη στις Βρυξέλλες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να εισπράξει αμέσως την διαβεβαίωση του υπουργού ότι «αυτό ήταν λάθος και οι αρμόδιες αρχές έχουν το θάρρος και τη βούληση να το αλλάξουν επαναφέροντας την πρόταση με βάση τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει από τις οργανώσεις του κλάδου».

«Το κρασί είναι η αιχμή του δόρατος των εξαγωγών μας και σ’ αυτή τη διαδρομή θα σας χρειαστούμε θα σας ενημερώσουμε. Η αναταραχή με τον ΕΦΚ σχετίζεται με τις πιέσεις εκείνης της περιόδου. Θα τον καταργήσουμε το φόρο», συμπλήρωσε ο υπουργός.

 

Αποστόλου: Οι ιδιαιτερότητες της αγροτικής μας οικονομίας, επιχείρημα για να μην πέσουν οι επιδοτήσεις

 

Στην συνέχεια της ομιλίας του ο Βαγγέλης Αποστόλου χαρακτήρισε «σημαντική» την συζήτηση για την ΚΑΠ μετά το 2020 που έγινε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, καθώς όπως είπε εκλήθη «να απαντήσει σε δυο βασικά ερωτήματα. Πρώτον πώς θα διασφαλιστεί η προστιθέμενη αξία στον κλάδο και δεύτερον όσον αφορά την σύγκλιση των δικαιωμάτων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Στο πρώτο ερώτημα, όπως εξήγησε ο Βαγγέλης Αποστόλου, απάντησε πως αυτό θα γίνει με επαρκή χρηματοδότηση, ενώ για το δεύτερο σημείωσε ότι «με δεδομένο ότι η χώρα μας λαμβάνει εκ των υψηλότερων επιδοτήσεων, πρέπει με κάθε τρόπο να αιτιολογηθεί ότι η διαφορά αυτή οφείλεται σε ιδιαιτερότητες που εμφανίζει ο αγροτικός τομέας στην χώρα μας».


Ολόκληρη η ομιλία του υπουργού στην εκδήλωση έχει ως εξής:

Στην έναρξη της εκδήλωσης για τον αμπελοοινικό κλάδο που οργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου παραβρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Απευθυνόμενος στα στελέχη του κλάδου ο Βαγγέλης Αποστόλου μεταξύ άλλων ανέφερε:

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρά τις δυσκολίες και το ασφυκτικό δημοσιονομικό και μνημονιακό πλαίσιο που αναγκαστήκαμε να κινούμαστε προσπαθήσαμε  να παρέχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την στήριξή σας.

Το κρασί είναι στην αιχμή του δόρατος των εξαγωγών μας και κάνουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε. Έχουμε πλέον τη πεποίθηση ότι κλάδος του κρασιού βρήκε σταθερό βηματισμό στις διεθνείς αγορές και έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί για το μέλλον του.

Η αναταραχή που προκλήθηκε με την επιβολή του πρόσθετου φόρου στο κρασί, κάτω από τις γνωστές πιέσεις, θα αποκατασταθεί σύντομα με την κατάργησή του, όχι μόνο γιατί το έχουμε υποσχεθεί, αλλά γιατί το έχει ανάγκη ο χώρος, γιατί δεν έχει προσφέρει ουσιαστικά έσοδα, αλλά και γιατί ενδέχεται να μονιμοποιήσει μια γκρίζα ζώνη στη διακίνησή του που στο τέλος θα καταντήσει απειλή για τον ίδιο το χώρο.

Η δέσμευσή μας ισχύει. Είμαστε, όμως εδώ σήμερα μπροστά και σε καινούργια, πραγματικά και όχι θεωρητικά, δεδομένα. Υπογράφηκε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Θεμελιώθηκε η διασύνδεση του αμπελοοινικού κλάδου με την αγροτική έρευνα και κατάρτιση στους τομείς αυτούς, οι οποίοι εκπροσωπούνται και υλοποιούνται από τον ΕΛΓΟ.

Η συνεργασία αυτή έχει να κάνει με θέματα επιστημονικού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος με γνώμονα την ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα.

Σημαντικότερο όλων είναι η εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Αμπέλου-Οίνου με τη σύσταση Ομάδας Εργασίας, και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, που θα θέσει τις βάσεις για τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα.

Ο ΕΛΓΟ σε συνεργασία με τη Διεπαγγελματική Οίνου μπορούν να εντάξουν τις δράσεις αυτές στο μέτρο της Συνεργασίας που πρόκειται να προκηρυχτεί άμεσα.

Οριστικοποιείται το θεσμικό  πλαίσιο για τις δράσεις προώθησης στις τρίτες χώρες και τον εκσυγχρονισμό των οινοποιείων, σε συνεργασία μαζί σας προκειμένου να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος.

Επιταχύνουμε τις διαδικασίες άμεσης και ουσιαστικής διαβούλευσης με τον κλάδο για την εφαρμογή των δράσεων του υφιστάμενου προγράμματος του αμπελοοινικού τομέα όσο και για το σχεδιασμό του επόμενου προγράμματος.

Η αγωνία σας για την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης, έγκρισης και υλοποίησης των προγραμμάτων προώθησης είναι και δική μου αγωνία.

Στόχος μας είναι η βελτίωση των διαδικασιών αξιολόγησης, έγκρισης πληρωμής των προγραμμάτων προώθησης με διαφάνεια, τηρώντας το ενωσιακό δίκαιο και λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις του οινικού τομέα.

Το 2017 είχαμε 37 προγράμματα αρχικού προϋπολογισμού 13 εκατ. Ευρώ. Έχουν πληρωθεί όλα, εκτός από 3 που αφορούν 400 χιλιάδες ευρώ. Το Μάρτιο θα υλοποιηθούν τα προγράμματα του 2018 με βάση το εγκεκριμένο πρόγραμμα προώθησης.

Γνωρίζουμε ότι τα προγράμματα προώθησης έχουν συμβάλλει στην εξαγωγική δυναμική του ελληνικού κρασιού.

Υπάρχουν θετικά μετρήσιμα αποτελέσματα αλλά και αστοχίες που πρέπει να αντιμετωπισθούν ορθολογικά και με αυξημένη, αυτοελεγχόμενη συνείδηση.

Πρέπει τα προγράμματα προώθησης του ελληνικού κρασιού να πιάσουν τόπο και οι πόροι που δαπανούνται να αποτελέσουν επένδυση, αν θέλουμε πραγματικά, και όλοι μας το θέλουμε, η προστιθέμενη αξία, το όφελος, να προέλθει από την αύξηση των πωλήσεων, την εδραίωση των ελληνικών κρασιών στην διεθνή αγορά. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υποκύπτουν στον πειρασμό, στην λογική της εύκολης αρπαχτής των προγραμμάτων προώθησης καθεαυτών.

Όσοι ακολουθούν αυτή τη λογική πρέπει να αλλάξουν τροπάριο γιατί πριονίζουν το κλαδί που κάθονται.

Έχουμε υπογράψει με το Υπουργείο Εξωτερικών Κοινή Υπουργική Απόφαση και ζητούμε την συνεργασία των οινοποιών που μετέχουν στα προγράμματα προώθησης με τους εμπορικούς ακολούθους και τις διπλωματικές μας αρχές.

Δεν έγινε αυτό για αστυνόμευση αλλά γιατί θέλουμε να υπηρετήσουμε πιο αποτελεσματικά το στόχο μας που είναι  η ανάπτυξη των εξαγωγών του ελληνικού κρασιού.

Είχα πρόσφατα συνάντηση με τον Ιάπωνα πρέσβη στο Υπουργείο. Το πρώτο πράγμα που μου έβαλε στην συζήτηση ήταν το πόσο αρέσει στον ίδιο και στη χώρα του το ελληνικό κρασί.

Όμως με όλο αυτό το πολυδιάσπαρτο των παραγωγών και των οινοποιείων δυσκολεύονται να αποκτήσουν επαφή με έναν συνομιλητή που θα συντονίσει σε μια ενιαία βάση την προώθηση του ελληνικού κρασιού στην Ιαπωνία.

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου μπορεί πλέον να παίξει αυτόν τον ρόλο. Ειδικά για την αγορά της Ιαπωνίας , όπως είπε και χθες ο Επίτροπος Χόγκαν υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον στις συμφωνίες που υπέγραψε. Υπολογίζει ότι την επόμενη δεκαετία η Ιαπωνία θα είναι η πρώτη από τις τρίτες χώρες με εισαγωγές τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση .

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πολιτισμός του κρασιού, έχει πλέον ενταχθεί στις πηγές παραγωγής πλούτου.

Έχει αποκτήσει, ως αξιακή αναφορά, οικονομικά στοιχεία μεγάλης σημασίας.

Στην Ελλάδα, το κρασί δεν είναι συνδεδεµένο µόνο µε τις διατροφικές συνήθειες του Έλληνα, αλλά και µε τη θρησκευτική και λαϊκή παράδοση και µε την πολιτιστική του κληρονομιά.

Ακριβώς τη διατήρηση και ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς υποστηρίζει ο οινικός τουρισµός, αυτή η ειδική µορφή αγροτουρισµού, που προτείνει στον επισκέπτη να ακολουθήσει µία προσεκτικά επιλεγμένη διαδρομή, να δοκιμάσει τα τοπικά κρασιά συνοδευμένα από παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής και να περιηγηθεί σε παραδοσιακούς οικισµούς και αρχαιολογικούς χώρους.

Είναι μια σχετικά νέα μορφή τουρισμού, αλλά πολλά υποσχόμενη, απόλυτα εναρµονισµένη µε το φυσικό περιβάλλον, που στοχεύει στην ουσιαστική γνωριμία µε τον κάθε τόπο, μέσα από την παράδοση της αμπελουργίας και της οινοποιίας.

Εμείς στο ΥΠΑΑΤ κάνουμε και θα κάνουμε ότι μπορούμε να σας στηρίξουμε. Δεν μπορούμε και δεν είναι δουλειά μας να σας υποκαταστήσουμε.

Έχοντας την κοινή πεποίθηση ότι το ελληνικό κρασί έχει όλα τα φόντα να σταθεί με αξιοπρέπεια και ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά, ας κάνουμε με υπευθυνότητα, από κοινού και ο καθένας από την πλευρά του, εκείνα που πρέπουν.

Σ΄ όλα αυτά να προσθέσουμε και τις ειδικότερες δράσεις, όπως της αναδιάρθρωσης της καλλιέργειες αλλά και αυτές που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και που δίνουν τα απαραίτητα αναπτυξιακά εργαλεία στον συγκεκριμένο κλάδο.

Δράσεις όπως οι επενδύσεις στις γεωργικές καλλιέργειες (τα αποκαλούμενα παλιά σχέδια βελτίωσης), η μεταποίηση, η σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών καθώς και το μέτρο της Συνεργασίας μπορούν να αποτελέσουν τη βασική μαγιά ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου.

Γιώργος Σκούρας: Θέλουμε τον έλεγχο και τη διαφάνεια στην αγορά

«Ξέρουμε την αγωνία σας για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, θέλουμε όμως να μας ακούσει και το υπουργείο Οικονομικών», τόνισε σχετικά με τον ΕΦΚ οίνου και απευθυνόμενος στο Βαγγέλη Αποστόλου, ο πρόεδρος του ΣΕΟ Γιώργος Σκούρας, επισημαίνοντας σχετικά με τον τρόπο και τον ρυθμό υλοποίησης των προγραμμάτων προώθησης ότι «ζηλεύουμε που σε άλλες χώρες τα προγράμματα τρέχουν από τον Σεπτέμβριο και εμείς προσπαθούμε να ξεκινήσουμε το Μάρτιο».

Ο πρόεδρος του ΣΕΟ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των ελέγχων, της νομιμότητας και της διαφάνειας στην αγορά, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «δεδομένων των δυσκολιών ο κλάδος δεν τα πάει και άσχημα».

Χρήστος Μάρκου: Καθυστερήσεις σε πληρωμές παραγωγών και μισθοδοσίας λόγω ΕΦΚ

Με μελανά χρώματα περιέγραψε στην ομιλία του την κατάσταση και την πίεση που υφίστανται ιδίως τα μικρά οινοποιεία και οι συνεταιριστικές οργανώσεις λόγω του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ.

Ο Χρήστος Μάρκου χαρακτήρισε «αξιόμαχο σύμμαχο» τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στην προσπάθεια για κατάργηση του αναποτελεσματικού αυτού φόρου, ωστόσο δήλωσε απογοητευμένος, γιατί όπως είπε «πίστευα πως σήμερα θα ακούσω συγκεκριμένη ημερομηνία κατάργησής του».

Αναφορικά με τα προγράμματα προβολής και προώθησης της ΚΟΑ, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ σημείωσε ότι «προχωρούν», για να συμπληρώσει ότι «με συνεργασία και πολιτική βούληση θα πάμε πολύ καλύτερα. Είναι χρήσιμη και αποτελεσματική η μέτρηση των εξαγωγών, ενώ ήδη λειτουργούν τα προγράμματα για εσωτερική αγορά ΕΕ».

«Το κρασί παραμένει ένα από τα αγαπημένα προϊόντα του προγράμματος», δήλωσε από την πλευρά του στον σύντομο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του Enterprise Grecee, καθώς απουσίασε λόγω ασθένειας ο πρόεδρος του οργανισμού Χρήστος Στάικος, ενώ ο Μιχάλης Μητσόπουλος, μακροοικονομολόγος Senior Advisor του ΣΕΒ, στάθηκε ιδιαίτερα στην σημασία της συνεργασίας του συνδέσμου βιομηχανιών με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών και του κρασιού.

Το Δελτίο τύπου της ΕΔΟΑΟ

Δεσμεύσεις για λύσεις στα προβλήματα με τα προγράμματα και υποσχέσεις για   την κατάργηση του ΕΦΚ από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σε ημερίδα της ΕΔΟΑΟ

Δύο «ναι» από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σε αιτήματα του κλάδου για την αντιμετώπιση των μεγάλων προσκομμάτων που διαπιστώνονται στα προγράμματα προβολής και προώθησης του κρασιού και επανάληψη της υπόσχεσης ότι θα καταργηθεί ο ΕΦΚ, με τη διευκρίνιση, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ημερομηνία.

Και τα τρία θέματα, την αναιτιολόγητη  δηλαδή από το υπουργείο σε κείμενό του προς την ΕΕ  πιο χαμηλή μοριοδότηση της ΕΔΟΑΟ ως φορέα υλοποίησης των προγραμμάτων, τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση και εφαρμογή των προγραμμάτων προβολής στις τρίτες χώρες και την κατάργηση του ΕΦΚ , έθεσε μετ επιτάσεως ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου Βαγγέλης Αργύρης ,ανοίγοντας τις εργασίες ημερίδας του κλάδου για την ανάπτυξη. Ανάλογες επισημάνσεις έκαναν επίσης και οι πρόεδροι του ΣΕΟ Γιώργος Σκούρας και της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστος Μάρκου, σε σύντομες παρεμβάσεις τους.


«Θα υπάρξει διόρθωση» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός κ. Αποστόλου, με την μεταβολή των κριτηρίων προτεραιότητας σχετικά με τη μοριοδότηση της ΕΔΟΑΟ ως φορέα υλοποίησης. Τόνισε επίσης ότι θα υπάρξει εφεξής επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης και αξιολόγησης των προγραμμάτων , αποδίδοντας τις καθυστερήσεις  σε διαδικαστικά ζητήματα, ενώ εμφανίστηκε να συμμερίζεται τις ανησυχίες του κλάδου για τα οξύτατα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο ΕΦΚ κάνοντας λόγο για την απειλή μονιμοποίησης μιας γκρίζας απειλής στο χώρο.

Στην ομιλία του ο κ. Αργύρης, πέραν των τριών προαναφερθέντων θεμάτων, επανέλαβε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας υπουργείου με τον κλάδο, λέγοντας ότι εκ των πραγμάτων ο ρόλος της ΕΔΟΑΟ είναι ρόλος άτυπου συμβούλου, χαρακτήρισε σημαντική την υπογραφή πρωτοκόλλου χθες με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τον Αμπελουργικό Σχεδιασμό και ,τέλος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες συνεργειών και κοινών δράσεων που έχουν αναληφθεί ή είναι υπό συζήτηση με τον ΣΕΒ, τις άλλες διεπαγγελματικές και την Κίνηση Πολιτών ΔΙΑΖΩΜΑ για τον Οινοτουρισμό.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Μ. Αγγελάκης από το Enterprise Greece  που επισήμανε τη βούληση του Οργανισμού για συνέχιση της σταθερής και απρόσκοπτης συνεργασίας με την ΕΔΟΑΟ και ο Μ. Μητσόπουλος από τον ΣΕΒ, που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και τόνισε εμφατικά τη θέση του Συνδέσμου τον ΕΦΚ  λέγοντας «είμαστε όλοι οινοπαραγωγοί και ζητούμε την κατάργησή του». 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

30-01-2018 19:04kostas

οι εν δυναμει ακομα περιμενουμε......

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία