Τη Δευτέρα, τα συμβόλαια Δεκεμβρίου (νέας σοδειάς) στο χρηματιστήριο έκλεισαν στα 80,97 σεντς ανά λίμπρα (+0,39 σεντς), με την ανοδική τάση να συντηρείται και την Τρίτη και να ξεπερνάει τα 81 σεντς. Έτσι, μαθηματικά η αναγωγή στο σύσπορο δίνει τιμή που ξεπερνά τα 50 λεπτά λεπτά το κιλό. Την ίδια στιγμή, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο ανέρχεται την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές στο 1,17.
Παρόλα αυτά ο όγκος συναλλαγών τη Δευτέρα κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, παρότι ξεκίνησε δυναμικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα δείχνοντας ότι η αγορά ακόμα εμφανίζεται κάπως επιφυλακτική.
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda
Το βαρέλι Brent την Τρίτη 28 Απριλίου ξεπέρασε ακόμα και τα 110 δολάρια κάτι που σημαίνει ότι και οι συνθετικές ίνες, όπως ο πολυεστέρας και το νάλον δεν προβλέπεται να δουν την τιμή τους να υποχωρεί σύντομα βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα του βαμβακιου. Τις υψηλότερες τιμές υποστηρίζει και το γεγονός πως παραπάνω από το 90% των βαμβακοπαραγωγικών περιοχών των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με ξηρασία.
Στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει ήδη οι σπορές, ενώ ακούγεται πως υπάρχουν κάποιες προτάσεις για προπωλήσεις από εκκοκκιστήρια, αλλά αρκετοί είναι αυτοί που είναι πρόθυμοι να περιμένουν για καλύτερες τιμές στη συνέχεια λόγω της αισιοδοξίας που έχει φέρει η θετική εικόνα των τελευταίων εβδομάδων. Παράλληλα, πρέπει να συνυπολογιστεί και το αυξημένο και το αυξημένο κόστος παραγωγής που έχει φέρει η κρίση στη Μέση Ανατολή το οποίο έχει επιβαρύνει σημαντικά τους παραγωγούς. Κινητικότητα συνεχίζει να παρατηρείται από τα κλωστήρια τη γειτονικής Τουρκίας για ελληνικό βαμβάκι.