BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πάνω από 25 λεπτά το κιλό το σκληρό στα αλώνια βλέπει η ιταλική αγορά

Στα χαµηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας βρίσκονται τα παγκόσµια αποθέµατα σκληρού σιταριού, µε τους βασικούς συντελεστές της βιοµηχανίας στην Ιταλία, να αναµένουν τιµές αυξηµένες κατά 25% για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

49862608531_b277837a74_4k

137
0

Στις «Ηµέρες Σκληρού Σίτου» συναντήθηκαν την περασµένη εβδοµάδα, διαδικτυακά αυτή τη φορά, εκπρόσωποι συνεταιρισµών, παραγωγοί και εκπρόσωποι της βιοµηχανίας ζυµαρικών της γειτονικής χώρας για να συζητήσουν την κατάσταση της αγοράς µετά από την πανδηµία του κορωνοϊού και λίγο πριν ξεκινήσει η νέα εµπορική περίοδος.

Τα παγκόσµια αποθέµατα έχουν αγγίξει χαµηλό δεκαετίας, µε τις προοπτικές για την επόµενη χρονιά να µην αφήνουν το παραµικρό περιθώριο αύξησής τους, αφού αναµένεται ότι θα είναι µειωµένα κατά 27% µέχρι και του χρόνου, όσο η κατανάλωση ζυµαρικών παραµένει αυξηµένη κατά 24%, φτάνοντας σε κορυφές κοντά στο 40% τις πρώτες εβδοµάδες της καραντίνας. Παράλληλα, οι εκτιµήσεις για τις ποσότητες και τις ποιότητες της νέας σοδειάς είναι συγκρατηµένες, λόγω της έντονης ξηρασίας που έπληξε τα ιταλικά χωράφια, αλλά και των παραξενιών του καιρού στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τιµή σκληρού στη Φότζια παραµένει εδώ και τρεις εβδοµάδες καρφωµένη στα 302 ευρώ ο τόνος για τα ποιοτικά σιτάρια, ενώ οι παράγοντες που συµµετείχαν στις Ηµέρες του Σκληρού στην Ιταλία, αναµένουν σταθερά αυξηµένες τιµές κατά 25% για το επόµενο διάστηµα.

Τι σηµαίνει αυξηµένη τιµή κατά 25%; Λαµβάνοντας υπ’ όψιν ότι η τιµή πέρυσι στα αλώνια ήταν στα 21 λεπτά, γίνεται λόγος για µια αύξηση άνω των 5 λεπτών το κιλό. Τα νέα δεδοµένα, επιβεβαιώνουν τις εκτιµήσεις της Agrenda όλο το τελευταίο διάστηµα που αναµένουν µια αφετηρία στα 25 λεπτά για το σκληρό στα αλώνια. Άνθρωποι της αγοράς εξηγούν στην Agrenda ότι οι προθέσεις στο εµπόριο συντελούν προς την κατεύθυνση των 25 λεπτών το κιλό, επίπεδα που µπορούν να στηριχτούν από τη σηµερινή πραγµατικότητα, την οποία πλέον διαπιστώνει και η βιοµηχανία της γειτονικής χώρας.

Την εβδοµάδα που πέρασε οι τιµές εξαγωγής που ακούστηκαν ήταν κοντά στα 270 ευρώ ο τόνος FOB, χωρίς ωστόσο να δεσµεύεται κάποιος µε προπωλήσεις, αφού όπως σηµειώθηκε και νωρίτερα, οι παραξενιές του καιρού προβληµατίζουν αναφορικά µε τις ποιότητες.

Υπενθυµίζεται πάντως ότι πριν από δύο εβδοµάδες, Ιταλοί έµποροι στις πρώτες διερευνητικές συζητήσεις πρότειναν τιµές στα 250 ευρώ ο τόνος, άρα σε µια εβδοµάδα η τιµή σκαρφάλωσε κατά 20 ευρώ, έστω και στα λόγια.

Σε αυτή τη φάση πάντως, όσο τα αλώνια πλησιάζουν, οι τιµές φαίνεται ότι µπορούν να κινηθούν κατά βάση ανοδικά, αφού σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, οι καιρικές συνθήκες θα κρίνουν την πορεία τιµών στις επόµενες εβδοµάδες. Αν αρχίσουν τίποτα «τροπικές βροχές» όσο πλησιάζουν τα αλώνια, θα προκληθεί ανακατωσούρα στην αγορά µε αποτέλεσµα οι τιµές να αυξηθούν.

Αυτό που προβληµατίζει κυρίως τη βιοµηχανία και την αλυσίδα σκληρού σίτου, όπως προκύπτει από µια µελέτη του ιταλικού ερευνητικού Ινστιτούτου Areté και παρουσιάστηκε στις Ηµέρες του Σκληρού, είναι η µεταβλητότητα και η ευθραυστότητα που ενδέχεται να παρουσιάσει, το προσεχές διάστηµα, στο µέτωπο της ζήτησης, εξαιτίας της περιορισµένης κινητικότητας στον χώρο της εστίασης, αλλά και των περιορισµένων τουριστικών ροών.

Αβεβαιότητα για τη νέα σοδειά στην Ιταλία λόγω της ξηρασίας

Μπορεί τα στρέµµατα σκληρού σιταριού που µπήκαν στην Ιταλία για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο να εµφανίζουν µια αύξηση της τάξης του 6% συγκριτικά µε τα δεδοµένα της προηγούµενης χρονιάς, ωστόσο η προσφορά στην αγορά της γειτονικής χώρας θα είναι περιορισµένη, αφού η αύξηση της παραγωγής δύσκολα θα ακολουθήσει.

Αυτό, λένε οι γνώστες της αγοράς, οφείλεται σε διάφορα καλλιεργητικά προβλήµατα που προέκυψαν το τελευταίο διάστηµα στη χώρα. Σηµειωτέον ότι µια παρατεταµένη ξηρασία εκτιµάται ότι θα επηρεάσει και την ποιότητα της αναµενόµενης παραγωγής.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ηµέρες Σκληρού Σίτου» οι επαγγελµατίες της βιοµηχανίας ζυµαρικών της Ιταλίας επιβεβαίωσαν ότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών έχει στραφεί σε σηµαντικό βαθµό στη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης των ζυµαρικών, κάτι που ανεβάζει σηµαντικά τη ζήτηση για την εγχώρια παραγωγή, παρασέρνοντας τις τιµές και στα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα της Ευρώπης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία