BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Σκληρό με 50 λεπτά, μαλακό/κριθάρι πάνω από 40, ως 38 καλαμπόκι

Σε πεδίο ανακάλυψης τιµών έχουν εισέλθει τις τελευταίες ηµέρες οι αγορές των αγροτικών εµπορευµάτων, µε σκληρό και µαλακό σιτάρι, κριθάρι, καλαµπόκι και ηλίανθο να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά όσο παράλληλα οι τιµές για τα συµβόλαια της νέας σοδειάς βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο µε τα περσινά αποθέµατα.

12_pin_5

Πέτρος Γκόγκος

13143
8

Μέσα σ’ αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία, δεν αποκλείεται οι τιµές για προϊόντα όπως το σκληρό σιτάρι και το κριθάρι που συγκοµίζονται σε µερικές εβδοµάδες να βρεθούν στην εγχώρια αγορά σε επίπεδα υψηλότερα των αρχικών προσδοκιών και εκτιµήσεων του κλάδου, ήτοι των 50 λεπτών για σκληρό και των 34 λεπτών για κριθάρι. Ήδη η αγορά της Γαλλίας, η οποία παραδοσιακά διαµορφώνει χαµηλότερες τιµές στο σκληρό σιτάρι συγκριτικά µε την ιταλική, βρίσκεται στα 500 ευρώ ο τόνος. Πρόκειται για τιµή βάσης και spot, δηλαδή δεν έχουν υπολογιστεί εδώ FOB και µεταφορικά, που αφορά στις παραδόσεις Ιουλίου του 2022. Την ίδια στιγµή, η λίστα τιµών της Φότζια ανανεώθηκε καταγράφοντας µικρά κέρδη (3 ευρώ) και διαµορφώνοντας τα 550 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα σκληρού σίτου.

Να σηµειωθεί ότι στο κριθάρι, οι παραδόσεις Ιουλίου έχουν ανέλθει στα 412 ευρώ ο τόνος στην κατηγορία του κτηνοτροφικού, µε τις βυνοποιήσιµες ποικιλίες να διαπραγµατεύονται στη βάση των 470 ευρώ ο τόνος.

Όµως και στο καλαµπόκι η αγορά προχωρά σε νέα άνοδο, µε την τιµή του να καταγράφει κέρδη 6% ή αλλιώς 19,5 ευρώ ο τόνος, για τα συµβόλαια παράδοσης που λήγουν σε ένα χρόνο από σήµερα.

Με άλλα λόγια, η αγορά πληρώνει για τα καλαµπόκια της νέας σοδειάς µε ηµεροµηνία παράδοσης τον Ιούνιο του 2023, τιµή αντίστοιχη µε αυτήν που πληρώνει για τα συµβόλαια που λήγουν σε δύο εβδοµάδες, ήτοι 375 µε 376 ευρώ ο τόνος. Πλέον η αγορά έχει διαµορφώσει σε όλο το ταµπλό νέες κορυφές από τα υψηλά του Μαρτίου, εξαιτίας των απόνερων του πολέµου. Όσο η λειψυδρία συνεχίζεται στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, οι τιµές φαίνεται ότι µπορούν να διαµορφώσουν δυνατά στηρίγµατα στα επίπεδα αυτά, τα οποία ενισχύονται και από την ολοένα και αυξανόµενη ανησυχία των αγορών για τυχών µεγαλύτερους περιορισµούς στο πεδίο των εξαγωγών από µεγάλους παραγωγούς χώρες.

Έτσι, η αγορά καλαµποκιού διαµόρφωσε τιµή βάσης στα 374 ευρώ ο τόνος για τα συµβόλαια Ιουνίου 22, ενώ για τα πρώτα συµβόλαια της νέας σοδειάς, η τιµή πλέον διαπραγµατεύεται στη ζώνη των 382 ευρώ ο τόνος.

Φαίνεται λοιπόν ότι τα επίπεδα των 30 λεπτών το κιλό που προσφέρονταν πριν από ένα µήνα για το καλαµπόκι στην ελληνική αγορά, τα έχουν ξεπεράσει οι ισορροπίες που διαµορφώνονται στην Ευρώπη, ενώ η εξίσωση των τιµών για τα υφιστάµενα αποθέµατα µε τις τιµές της νέας σοδειάς και µάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της επερχόµενης εµπορικής περιόδου, δείχνει πως δύσκολα θα βρει κανείς στο εµπόριο φέτος φτηνό σπυρί.

Παραδόσεις στο µαλακό σιτάρι νέας σοδειάς µε 430 ευρώ

Παρά τη διόρθωση της αγοράς προς το τέλος της περασµένης εβδοµάδας,
οι τιµές που διαµορφώνει το ευρωπαϊκό χρηµατιστήριο σιτηρών για το µαλακό σιτάρι φαίνεται ότι έχουν εδραιωθεί σε επίπεδα άνω των 420 ευρώ ο τόνος για παραδόσεις µέχρι και τον Μάρτιο του 2023. Μάλιστα για τις παραδόσεις Σεπτεµβρίου 2022 η τιµή βρίσκεται οριακά πάνω από τα 430 ευρώ ο τόνος, έχοντας αγγίξει νωρίτερα τα 438 ευρώ. Πρόκειται για ιστορικά υψηλά επίπεδα, µε το νέο ανοδικό ράλι να πυροδοτείται από την απόφαση της Ινδίας να παγώσει τις εξαγωγές σιτηρών, έπειτα από µια αναπάντεχη ξηρασία που χτύπησε την καλλιέργεια στο τελευταίο και πιο κρίσιµο σηµείο του κύκλου ανάπτυξης, περιορίζοντας σηµαντικά τις αναµενόµενες αποδόσεις.

Για τα συµβόλαια Σεπτεµβρίου, η προηγούµενη κορυφή ήταν στα 365 ευρώ ο τόνος, πριν από ένα µήνα, στις 14 Απριλίου.

Αν και η περίοδος αλωνισµού στην Ευρώπη πλησιάζει, η αγορά εξακολουθεί να πατάει πάνω σε νέες κορυφές, έπειτα από κάθε µετριοπαθή διόρθωση. Όλα αυτά, υπό τις ανησυχίες για χαµηλές αποδόσεις σε Γαλλία και Γερµανία.

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

25-05-2022 00:15Χαρης

Το καλαμπόκι και το τριφύλλι θα πληρωθούν φέτος είπε το φθινόπωρο που μας πέρασε ένας αγρότης ένα μουνι ξεπλημενο ή άπλυτο δεν ξέρω ε τωρα ας πληρώσει και αυτό το μουνακι με τα μουνόχειλα που είναι έτοιμα για γαμιση και περιμένουν ε λοιπόν ας πληρώσει τα πανάκριβα λιπάσματα άι στο διάολο από εδώ αρχιδι μουνακι

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

25-05-2022 00:08Βαγγέλης

Ή οι κτηνοτρόφοι θα παράξουν όσο μπορούν μόνοι τους τις ζωοτροφές να τους έρχεται λιγότερο τουλάχιστον ή καλύτερα ας σφάξουν όλα τους τα ζώα δεν υπάρχει κάτι άλλο. Για να σας δώσω παράδειγμα αν δεν εσπερνα το φθινόπωρο βικο περίπου 120στρ πως θα μπορούσα να αγόραζα μόνο μιας 2200 δέματα δίνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ στον αγρότη 10000 ευρώ το λιγότερο και όλα μαζί τα λεφτά από που είναι δυνατόν? Σε αυτήν τη θέση είναι πολλοί κτηνοτρόφοι δεν βάζουν μέσα ίχνος από ζωοτροφες ίχνος το ίδιο ισχύει και για τον καρπό.

Απάντηση

24-05-2022 15:51THEODOR

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΖΟΩΤΡΟΦΕΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ.ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΗΤΑΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ.ΤΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΓΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.ΑΛΩΣΤΕ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕΝΗΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΣΤΑΥΛΙΣΜΕΝΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ.....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

24-05-2022 15:40THEODOR

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ.ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΗΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ Η ΤΙΜΗ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΤΟ 1 ΕΥΤΩ. . ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ Η ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ ΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ (6-12 Ε) ΚΑΙ ΛΙΠΑΣΜΑ (12Ε).

Απάντηση

23-05-2022 23:58Derauf

Καλά όλα αυτά να δούμε όμως ποιος θα τα καταναλώσει όλα αυτά γιατί όσον αφορά κριθάρι και καλαμπόκι θα δούμε τη νέα σεζόν να σφάζονται πολλά κοπάδια με ζώα και τότε θα σαπησουν στις αποθήκες ολο το παλιό καλαμπόκι και το κολο κριθάρι

Απάντηση

23-05-2022 11:26ΤΤ

Θα φάμε καλά...!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία