BACK TO
TOP
Ζαχαρότευτλα

Εξελίξεις στην ΕΒΖ υπόσχεται από Δεκέμβρη ο Πιτσιόρλας

Με το αγωνιώδες ερώτημα, σχετικά με το ποια θα είναι η επόμενη μέρα της ζαχαροβιομηχανίας να εξακολουθεί να αιωρείται αναπάντητο και να επιτείνει την ανησυχία των τευτλοπαραγωγών για το μέλλον και της καλλιέργειας, “έριξε αυλαία” προ ημερών η φετινή καμπάνια ζάχαρης, μετά από μόλις 10 ημέρες λειτουργίας του μοναδικού “ζωντανού” εργοστασίου της ΕΒΖ ΑΕ, στο Πλατύ Ημαθίας.

Teftla_evz

Λεωνίδας Λιάμης

248
0

Η αποτίμηση της μικρότερης, ίσως, καμπάνιας όλων των εποχών είναι αποκαρδιωτική και προκαλεί απογοήτευση σε όσους είχαν συνηθίσει να συνεργάζονται με τη βιομηχανία πριν κάποια χρόνια.

Τα μόλις περίπου 13.000 στρέμματα τευτλοκαλλιέργειας σε όλα τα παραγωγικά κέντρα της χώρας, που απέδωσαν γύρω στους 4.000 τόνους ζάχαρης συνιστούν αρνητικά ρεκόρ στην ιστορία της ΕΒΖ.

Ο ζαχαρικός τίτλος, όπως πληροφορείται η Agrenda κυμάνθηκε σε αξιοπρεπή επίπεδα, αφού κατά μέσο όρο έπιασε το 14,5 (pol), με τα χωράφια στη Δυτική Μακεδονία να εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις και να ακολουθούν τα κτήματα πέριξ του εργοστασίου του Πλατέως και στη Θεσσαλία. Οι στρεμματικές, όμως, αποδόσεις σε πολλές περιοχές και ιδιαίτερα στην Ορεστιάδα (σ. σ. λέγεται πως έπεσαν ακόμη και στους 1,5 τόνους το στρέμμα), δεν θύμισαν σε τίποτε προηγούμενα χρόνια, γεγονός που πιθανώς να σχετίζεται με φαινόμενα εγκατάλειψης της φροντίδας των χωραφιών, ως αποτέλεσμα της απογοήτευσης των παραγωγών που μέχρι την τελευταία στιγμή δεν γνώριζαν αν θα πραγματοποιηθεί η καμπάνια και φαίνεται πως απέφευγαν να επενδύσουν σε αυτά.

Η αγωνία, πάντως, παραμένει στα ύψη για τους παραγωγούς, καθώς δεν είναι μόνο ότι περιμένουν να δουν πότε θα πληρωθούν για τη φετινή σοδειά τους, αλλά ανησυχούν και για τον κίνδυνο να χάσουν μια ακόμη καλλιεργητική επιλογή που αφήνει εισόδημα, τη στιγμή που ανταγωνιστικές καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι ή το βαμβάκι δεν δικαίωσαν, σε επίπεδο τιμών, τις αρχικές προσδοκίες τους.

Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της Agrenda, αναφέρουν πως στο πρόσφατο Thessaloniki Summit, κάποιοι παραγωγοί, στην προσπάθειά τους να ενημερωθούν για το τί μέλλει γενέσθαι με τη ζαχαροβιομηχανία συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας κι Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος φέρεται να τους μετέφερε την πληροφορία ότι υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενοι, ένας από την Ελλάδα κι ένας από το εξωτερικό, που θέλουν να αποκτήσουν τη βιομηχανία και πως μέσα στο Δεκέμβριο θα υπάρξουν εξελίξεις.

Άσσος στο μανίκι της ΕΒΖ παραμένουν οι δύο θυγατρικές στη Σερβία, οι οποίες υπολογίζεται πως φέτος θα παράξουν 130.000 τόνους ζάχαρης και ίσως παίξουν κάποιο ρόλο για να υπάρξει θετική έκβαση. Πάντως και στην Ελλάδα το εμπορικό ενδιαφέρον για τα προϊόντα της ΕΒΖ είναι ζωηρό, με τη ζήτηση να ξεπερνά κατά πολύ τις φετινές ισχνές ποσότητες ζάχαρης, ενώ σε μόλις 4 ημέρες “σκουπίστηκαν” και τα αποθέματα σε ζαχαρόπιτα και νωπό πολτό. Η δε μελάσσα, απορροφάται και αυτή από τη βιομηχανία ΖΑΝΑΕ, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται τί θα μπορούσε να κάνει η επιχείρηση, αν λειτουργούσε σε συνθήκες κανονικότητας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία