BACK TO
TOP
Ζαχαρότευτλα

Αγγλοαμερικάνικο fund επαναβεβαιώνει το ενδιαφέρον του για ΕΒΖ

Ζωντανό παραμένει το ενδεχόμενο να βρεθεί, έστω και στο… παρά ένα, λύση στην ΕΒΖ, με βάση το σενάριο της εισόδου στρατηγικού επενδυτή.

evz-fortigo_2

Λεωνίδας Λιάμης

218
0

Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 29 Ιανουαρίου, μεταξύ στελεχών της πιστώτριας τράπεζας Πειραιώς, της Ernst & Young και του ενδιαφερόμενου αγγλοαμερικανικού fund, υπό την εποπτεία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Στ. Πιτσιόρλα, η αίσθηση που αποκόμισαν συμμετέχοντες σε αυτή είναι ότι διαφαίνεται «φως στο τούνελ», αλλά η όποια αισιοδοξία παραμένει συγκρατημένη.

Πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του Agronews αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι του Fund «Kingsley Capital Partners» επαναβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για τη ζαχαροβιομηχανία και υποσχέθηκαν πως εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα καταθέσουν επίσημη πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των δραστηριοτήτων της ΕΒΖ, την οποία θα συνοδεύσουν και με proof of funds.

Το τελευταίο θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση τόσο από το υπουργείο, όσο και από την πιστώτρια τράπεζα, για να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο, του ενδελεχούς οικονομικού και νομικού ελέγχου της ΕΒΖ, καθώς είναι νωπό ακόμη το φιάσκο με τον Λούκας Φέκερ και το Innovation Brain, που σύρθηκε για πολλούς μήνες και τελικά δεν κατέληξε πουθενά.

«Καλή τη πίστει», πάντως, Τράπεζα Πειραιώς, σύμβουλος (σ. σ. Ernst & Yound) και υπουργείο από τη στιγμή που έκριναν ως θετική εξέλιξη την υπόσχεση του Fund, αποφάσισαν να δείξουν μια ελαστικότητα λίγων ημερών ως προς την προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου, που είχε οριστεί σχετικά με το χρόνο λήψης των οριστικών αποφάσεων.

Εφόσον αυτό το χρονικό «σκόντο» παρέλθει χωρίς ο δυνάμει επενδυτής να υλοποιήσει τα όσα υποσχέθηκε θα ενεργοποιηθεί άμεσα το plan b, που προβλέπει στην ουσία τη «σαλαμοποίηση» της ζαχαροβιομηχανίας (μέσω ίδρυσης εταιρειών ειδικού σκοπού) και την τμηματική εκποίησή της, με ταυτόχρονη διαγραφή μέρους των υποχρεώσεών της προς την πιστώτρια τράπεζα.

Το σενάριο αυτό μολονότι δεν είναι επιθυμητό από το υπουργείο, ούτε και από τους τευτλοπαραγωγούς, αφού ότι προβλέπει ότι το 2019 δεν θα υπάρξει καλλιέργεια, θα αποτελέσει μονόδρομο, καθώς δεν υπάρχει από πουθενά αλλού επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι παραγωγοί, πάντως, θα επιδιώξουν να συναντηθούν την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου ή την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, στο περιθώριο της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της έκθεσης Zootechnia. Σκοπός τους να του θέσουν το θέμα του τί μέλει γενέσθαι με την καλλιέργεια, αλλά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποπληρωμή των 79 ευρώ της της συνδεδεμένης ενίσχυσης, του ΦΠΑ και των οφειλόμενων ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, αφενός από την καμπάνια του 2018 κι αφετέρου από τα ασυγκόμιστα του 2017 στην περιοχή του Έβρου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία