BACK TO
TOP
Ζαχαρότευτλα

Δύσκολη η υπόθεση ΕΒΖ λέει ο Γεωργιάδης που ψάχνει επενδυτές

Σε μία σύνθετη υπόθεση με πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις αναδεικνύεται το θέμα που ακούει στο όνομα «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης», με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να αναζητά λύσεις ώστε να τρέξει το σχέδιο αναδιάταξης της εταιρείας και «ξελασπώσει» τους λίγους αγρότες που πήραν το ρίσκο να καλλιεργήσουν ζαχαρότευτλα, έχοντας πεισθεί από τις διαβεβαιώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ότι η μονάδα στο Πλατύ θα παραλάβει και φέτος την παραγωγή τους.

evz_3

Μαρία Γιουρουκέλη

3
0

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, «πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο και πολύπλοκο θέμα που μας κληροδότησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Πρώτον και κυριότερο διότι οι Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά ζήτημα κρατικών ενισχύσεων από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και άρα είναι πολύ πιθανόν η χώρα να αναγκαστεί να επιστρέψει χρήματα πίσω. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση φέρεται να είχε δώσει διαβεβαιώσεις στους τευτλοκαλλιεργητές ότι θα εξασφάλιζε την πληρωμή της φετινής παραγωγής τους. Το κράτος όμως δεν μπορεί να αγοράσει ζαχαρότευτλα. Εμείς προσπαθούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να βρούμε λύση για τους τευτλοπαραγωγούς. Αλλά η λύση πρέπει να είναι σύννομη και να έχει λογικό αποτέλεσμα για τους Έλληνες φορολογουμένους. Ψάχνουμε να βρούμε επενδυτές οι οποίοι θα έβρισκαν λογικό υπό κάποιους όρους να αγοράσουν την παραγωγή τους. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε κάνει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους τευτλοπαραγωγούς και τον φερόμενο επενδυτή που εκείνοι υποστηρίζουν, τον κ. Fecker, και εκπροσώπους της Τράπεζας Πειραιώς για να βρούμε λύση. Δεν είναι εύκολο πάντως θέμα.».

 

Νωρίτερα το Agronews έγγραφε

Μια ακόμα προσπάθεια αναζήτησης έστω και εμβαλωματικής λύσης στο θέμα της πολύπαθης Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, φαίνεται να ξεδιπλώθηκε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, αυτή τη φορά υπό τον υπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Παρότι, υπήρξε σιγή ασυρμάτου οι πληροφορίες ήθελαν στη σύσκεψη να συμμετέχουν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγών και τευτλοεξαγωγέων, εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς και πιθανόν κι ο επαμφοτερίζων ενδιαφερόμενος επενδυτής, Λούκας Φέκερ.

Ζητούμενο στη σύσκεψη, ποιος θα «ξελασπώσει» τους λίγους αγρότες που πήραν κι αυτή τη φορά το ρίσκο να καλλιεργήσουν ζαχαρότευτλα, έχοντας πεισθεί από τις διαβεβαιώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ότι η μονάδα στο Πλατύ θα παραλάβει και φέτος την παραγωγή τους. Το μέγα ζήτημα που τίθεται για τους παραγωγούς, εκτός της παράδοσης της παραγωγής, είναι η επιβεβαίωση και πιστοποίηση της καλλιέργειας και των παραδόσεων, έτσι ώστε να μπορέσουν να εισπράξουν και την συνδεδεμένη ενίσχυση που προβλέπεται για το προϊόν και η οποία αποτέλεσε και αποτελεί το κύριο δέλεαρ την τελευταία τριετία.

Από την άλλη πλευρά, το σχέδιο αναδιάταξης της ΕΒΖ, το οποίο έχει καταθέσει η Τράπεζας Πειραιώς και συζητείται στα αρμόδια δικαστήρια, δεν προβλέπει επαναλειτουργία για κανένα από τα εργοστάσια ζάχαρης στην ελληνική επικράτεια. Μένουν σε λειτουργία μόνο οι δύο μονάδες της ΕΒΖ στη Σερβία.

Αυτό που καίει είναι αν υπάρχει έστω και ένα μικρό ενδεχόμενο να λειτουργήσει την μονάδα του Πλατέως ο αμφιλεγόμενος κύριος Φέκερ και οι συν αυτώ, είτε κάποιος άλλος επενδυτής όπως ακούγεται, ή αν θα επικρατήσει η λύση η εγχώρια παραγωγή ζαχαροτεύτλων να παραληφθεί από το Πλατύ ή κάποια άλλη ανενεργή μονάδα και να μεταφερθεί για μεταποίηση στα εργοστάσια της Σερβίας.

Σημειωτέον, η υπόθεση ΕΒΖ απασχολεί την κυβέρνηση, ώστε να μην αποτελεί το συγκεκριμένο ζήτημα «αγκάθι» και αιτία διαμαρτυρίας στις επικείμενες εκδηλώσεις της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία