BACK TO
TOP
Farming

Το µέλλον της γεωργίας ξεκινάει εδώ

Πυλώνας: Ψηφιακά εργαλεία

13_7

77
0

Η ψηφιακή γεωργία έρχεται να υποστηρίξει τους παραγωγούς στο απαιτητικό τους έργο

Του ∆ηµήτρη Σακελλαρίου, Υπεύθυνου Digital Excellence της ΒΑSF

Πως συνδράµει η BASF στην ψηφιακή εξέλιξη της γεωργίας;

Στη νέα δοµή της, η BASF έχει δηµιουργήσει το τµήµα Digital Excellence µε σκοπό να διαµορφώσει και να εφαρµόσει την Ψηφιακή Στρατηγική της παγκοσµίως, για τη διευκόλυνση των παραγωγών. Κύριος στόχος µας είναι η περαιτέρω βελτίωση της παραγωγικότητας στη γεωργία µε την χρήση τεχνολογιών αιχµής και η βελτιστοποίηση των γεωργικών πρακτικών.

 

Τι είδους τεχνολογίες αναπτύσσει η BASF και θέτει στην υπηρεσία των παραγωγών;

Το ψηφιακό χαρτοφυλάκιο της BASF, xarvio™ Digital Farming Solutions, περιλαµβάνει ψηφιακά εργαλεία σχεδιασµένα να παρέχουν γεωπονικές προβλέψεις για την έγκαιρη λήψη ορθών αποφάσεων. Τα εργαλεία αυτά απλοποιούν τις καθηµερινές εργασίες των παραγωγών και συµβάλλουν στη βελτιστοποίηση της απόδοσης, στην εξοικονόµηση πόρων και στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου οικονοµικών ζηµιών.

Το ψηφιακό προϊόν της BASF xarvio™ FIELD MANAGER υποστηρίζει τους παραγωγούς στη διαχείριση της παραλλακτικότητας του αγρού, διαθέτει χάρτες εφαρµογών µε αυτόµατα ενσωµατωµένες ζώνες ασφαλείας και αξιοποιεί την ασύρµατη σύνδεση των γεωργικών µηχανηµάτων. Επίσης, παρέχει πληροφορίες σε πραγµατικό χρόνο για συγκεκριµένες ζώνες του αγρού, σχετικά µε τα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας και αποστέλλει ειδοποιήσεις σε κινητές συσκευές σε επικείµενη προσβολή από εχθρούς και ασθένειες χρησιµοποιώντας τα πλέον αξιόπιστα µοντέλα πρόγνωσης και εκτίµησης κινδύνου.

 

Ποια ψηφιακά εργαλεία φέρνει η BASF στην Ελληνική αγορά;

Η αρχή έγινε το 2020 µε το xarvio™ SCOUTING, µία εφαρµογή για έξυπνες κινητές συσκευές, την οποία µπορούν να χρησιµοποιούν οι παραγωγοί ή οποιοσδήποτε εµπλεκόµενος µε τη γεωργία. Το xarvio™ SCOUTING είναι “ένας βοηθός στην τσέπη σας”, ο οποίος αναγνωρίζει και εντοπίζει προβλήµατα και παράγοντες που επιβαρύνουν τις καλλιέργειες απλά µε τη λήψη φωτογραφιών µε ένα κινητό τηλέφωνο (smartphone). Επιπλέον, δηµιουργεί επικαιροποιηµένους γεωγραφικούς χάρτες εµφάνισης εχθρών και ασθενειών και τους διαµοιράζει στην κοινότητα των χρηστών της εφαρµογής µέσα από τη λειτουργία του ραντάρ και των προειδοποιήσεων που διαθέτει.

Η BASF Ελλάς επίσης διενεργεί  πιλοτικά προγράµµατα εφαρµογής ψηφιακών µέσων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ώστε να αξιολογεί και να αναδεικνύει τον καλύτερο συνδυασµό τεχνολογικών εργαλείων και βιώσιµων γεωργικών πρακτικών που θα έχουν το βέλτιστο αποτέλεσµα στην παραγωγική διαδικασία.

 

Τι περιλαµβάνει το πιλοτικό σχέδιο δράσης της BASF µε ψηφιακές εφαρµογές;

Χαρακτηριστικές είναι οι πρωτοβουλίες µας µε τους πρότυπους ελαιώνες και τους νέους πειραµατικούς αγρούς BASFields.

Στους πρότυπους ελαιώνες της BASF, µε την υποστήριξη εξειδικευµένων συνεργατών, κάνουµε εφαρµογή καινοτόµων ψηφιακών εργαλείων που κρίνονται πλέον απαραίτητα για τη διευκόλυνση του παραγωγού. Συγκεκριµένα, έχουµε εγκαταστήσει µετεωρολογικούς σταθµούς σε ελαιώνες σε Αιτωλοακαρνανία και Μεσσηνία, µε στόχο τη διερεύνηση του προγνωστικού µοντέλου για την ασθένεια του γλοιοσπορίου. Οι µετεωρολογικοί σταθµοί έδειξαν ότι, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου - Σεπτεµβρίου του 2020 σε µία ιδιαίτερα ξηρή περίοδο, επικράτησαν συνθήκες υγρασίας κορεσµού φυλλώµατος, και τη νύχτα αλλά και τις πρώτες ώρες ανατολής του ήλιου. Αυτό αποδεικνύει ότι ακόµη και σε φαινοµενικά ξηρά καλοκαίρια το παθογόνο µπορεί να επιβιώσει µέχρι τη συγκοµιδή του καρπού και να έχει σοβαρές επιπτώσεις..

Με τους πειραµατικούς αγρούς BASFields, στις καλλιέργειες της µηλιάς και της ροδακινιάς, στοχεύουµε στην ανάδειξη νέων τεχνικών τοποθέτησης προϊόντων φυτοπροστασίας καθώς και νέων λύσεων. Με τη χρήση ψηφιακών µέσων παρακολούθησης της καλλιέργειας και συστηµάτων υποστήριξης στη λήψη αποφάσεων, επιδιώκουµε να αναδείξουµε τη σηµασία της έγκαιρης και ορθολογικής χρήσης της φυτοπροστασίας.

Πώς βλέπετε το µέλλον της ελληνικής γεωργίας;

Τα ψηφιακά εργαλεία αποτελούν ένα σηµαντικό πυλώνα για να επιτευχθεί αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας  και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος. Τα πρώτα βήµατα στην ψηφιακή εποχή έχουν καταστήσει σαφές ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις οδηγούν το δρόµο και η BASF Ελλάς επιχειρεί µε όλες της τις δυνάµεις να συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση.

Το µέλλον της γεωργίας ξεκινάει εδώ και είναι ψηφιακό!

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές