BACK TO
TOP
Farming

«Αποχαιρέτησαν» τους τελευταίους καρπούς στο Βελβεντό μετά το χαλάζι

Φαίνεται πως δεν θα συγκομίσουν ούτε ένα φρούτο οι καλλιεργητές ροδάκινων και νεκταρινιών στο Βελβεντό Κοζάνης μετά και τη χθεσινή καταστροφική χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή.

dfgdfg

172
1

Ένα βήμα πριν την συγκομιδή έφτασε μόλις το 20% της παραγωγής σε ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια και καϊσια, μετά τους ανοιξιάτικους παγετούς στο πολύπαθο Βελβεντό Κοζάνης, όμως οι παραγωγοί φαίνεται ότι δεν θα μαζέψουν ούτε και αυτό, μετά την χαλαζόπτωση της Δευτέρας 7 Ιουνίου.

Σε απόγνωση είναι οι 400 καλλιεργητές, της περιοχής, που είδαν τα 12.000 στρέμματά τους με επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια να καταστρέφονται μέσα σε μόλις 10 λεπτά εξαιτίας της σφοδρής χαλαζόπτωσης που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο πρόεδρος ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Νίκος Κουτλιάμπας μιλώντας στο ΑΠΕ δήλωσε ότι πέρα από την παραγωγή που φαίνεται ότι χάθηκε στα σίγουρα, πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν για εκτεταμένες ζημιές και στα ίδια τα δέντρα, βάζοντας σε κίνδυνο και την παραγωγή του επόμενου χρόνου.  

Ζημιές ανφέρονται και σε αμπελώνες της περιοχής, με τα πρέμνα να εισέρχονταν σταδιακά στο κρίσιμο στάδιο της άνθισης. Τέλος, από το μένος της χαλαζόπτωσης και των ισχυρών ανέμων δεν γλίτωσαν ούτε τα μήλα και τα δαμάσκηνα που όμως παρουσιάζουν λίγο καλύτερη εικόνα.

Οι γύρω περιοχές στάθηκαν λίγο πιο τυχερές, με την συγκομιδή όμως να έχει παγώσεις σε ολόκληρη την βόρεια Ελλάδα δυο μέρες τώρα καθώς οι συνεχιζόμενες ισχυρές βροχοπτώσεις κρατάνε μακριά από τα χωράφια τους τους παραγωγούς.
Υψηλό παραμένει το επίπεδο συναγερμού στην περιοχή, καθώς και για σήμερα τρίτη προβλέπονται ισχυρές καταιγίδες, με τους ειδικούς να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο νέων χαλαζοπτώσεων.

Όπως είχε νωρίτερα αναφέρει ο κος Κουτλιάμπας, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρίσκεται ήδη στην περιοχή ξεκινώντας την καταγραφή των ζημιών.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

08-06-2021 20:50Γιαννης

Μην ασχολείστε με τον Cynaegeirus. Του δίνεται αξία. Μην του απαντάτε καν.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές