BACK TO
TOP
Farming

Ζημιές από το παγετό στη Λάρισα, αναμένονται υψηλές απώλειες σε Ημαθία και Πέλλα

Για σοβαρές ζημιές κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις από τον ισχυρό παγετό του σαββατοκύριακου στις δενδροκαλλιέργειες (αμυγδαλιές, πρώιμες βερικοκιές και ροδακινιές) του Δήμου Τεμπών, ενώ οι καταγραφόμενες θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών σε Ημαθία και Πέλλα (από -6 έως -9) προοικονομίζουν υψηλά ποσοστά απωλειών στην τοπική παραγωγή πυρηνόκαρπων.

FB_IMG_1647261648171_2

5672
4

Τα ξημερώματα της Κυριακής η θερμοκρασία πρόσκαιρα στην Πέλλα και σε περιοχές της Ημαθίας έπεσε μέχρι και στους -9 βαθμούς, με τον υδράργυρο να παραμένει σε επίπεδα κάτω των -2 βαθμών καθ’ όλη τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών από τη Παρασκευή έως και την Κυριακή.

Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες είναι βέβαιο ότι έχουν προκαλέσει ζημιές στην παραγωγή κερασιών, βερίκοκων, δαμάσκηνων, ροδάκινων και νεκταρινιών, όχι μόνο σε υπερπρώιμες/πρώιμες αλλά ακόμη και σε μεσοπρώιμες ποικιλίες όπως μεταφέρουν παραγωγοί.


Υπενθυμίζεται ότι τα επιστημονικά δεδομένα μιλούν για αρχικές απώλειες παραγωγής στο 10% από την επικράτηση θερμοκρασιών κοντά στους -3 βαθμούς, όταν σε πολλές περιοχές (όπως το Δυτικό Πέλλας) τα ξημερώματα της Κυριακής ο υδράργυρος έδειχνε -6 και -7 για 2η συνεχόμενη ημέρα.

Η εκτίμηση των ζημιών μπορεί μεν να έχει ήδη ξεκινήσει καθώς ο «Φίλιππος» εξασθενεί και αποχωρεί, όμως σαφή εικόνα για τις πραγματικές συνέπειες στην επερχόμενη παραγωγή θα υπάρχει στο τέλος της εβδομάδας ανάλογα με τον αριθμό των άνθεων που θα καφετιάσουν.

Οι παραγωγοί σε Ημαθία και Πέλλα συζητούν πλέον έντονα μεταξύ τους το μέλλον των καλλιεργειών, καθώς αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση για πολλοστή χρονιά με τις υπερπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες σε ροδάκινα και βερίκοκα.

Στο 50-70% η ζημιά στη παραγωγή ροδάκινων στη Πέλλα

Την έκθεση για την εκτίμηση των επιπτώσεων του παγετού της περιόδου  Φεβρουαρίου Μαρτίου του 2022 στην Γεωργική Παραγωγή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας απέστειλε άμεσα ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής στον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργιο Γεωργαντά, στον Περιφερειάρχη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέτζο, στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας κ. Γεώργιο Κεφαλά και στην Προισταμένη  ΕΛΓΑ Ημαθίας κ. Παππά Μαρία.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας δείχνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον προς τους αγρότες τοποθέτησε το 2021 τέσσερις μετεωρολογικούς σταθμούς σε σημεία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί μας έδωσαν τα ακριβή στοιχεία των χαμηλών θερμοκρασιών της περιόδου. Ταυτόχρονα, τις τελευταίες μέρες, με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη έγιναν οι πρώτες εκτιμήσεις από τους Γεωπόνους της Υπηρεσίας μας. Δυστυχώς ο παγετός έχει επιφέρει καταστροφή στα άνθη αλλά ακόμη και στους οφθαλμούς στο στάδιο του φουσκώματος των δενδρωδώνκαλλιεργειών όπως βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα και μήλα. Αναλυτικά η έκθεση και τα στοιχεία που απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας αναφέρουν τα κάτωθι:

ΕΚΘΕΣΗ

Εκτίμηση των επιπτώσεων των χαμηλών θερμοκρασιών (παγετού) της περιόδου Φεβρουαρίου-Μαρτίου έτους 2022 στην γεωργική παραγωγή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας

Τα διαστήματα 27/02-04/3/2022 και 10/03-σήμερα (σε εξέλιξη) επικράτησαν λόγω των καιρικών φαινομένων με ονομασίες «Μπιάνκα» και «Φίλιππος» αντίστοιχα, συνθήκες παγετού. Ιδιαίτερα το φαινόμενο «Φίλιππος» προκάλεσε παρατεταμένης διάρκειας παγετό (εικόνα 1 και πίνακες θερμοκρασιών από τους μετεωρολογικούς σταθμούς την Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας) σε όλες τις Περιοχές του νομού, οι οποίες σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γεωπόνων της υπηρεσίας μας, προκάλεσαν ζημιές στην ανθοφορία και στην αναμενόμενη παραγωγή πολλών καλλιεργειών.

Αναλυτικότερα,  από τις αυτοψίες που διεξάγουμε όλη την προαναφερθείσα περίοδο, εκτιμούμε ότι οι συνθήκες παγετού που επικράτησαν στο 100% τουλάχιστον της έκτασης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, έπληξαν τις καλλιέργειες σε ιδιαίτερα ευαίσθητα στάδια καταστρέφοντας τους οφθαλμούς στο στάδιο του φουσκώματος και τα άνθη πολλών δενδρωδών καλλιεργειών, όπως είναι τα βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, νεκταρίνια, αμύγδαλα. Ενδεικτικά αναφέρουμε διάφορες ποικιλίες στον συνημμένο πίνακα.

O παγετός αυτός θα προκαλέσει, λόγω της μεγάλης όπως αναφέραμε διάρκειας του, υλικές- μη αναστρέψιμες ζημιές στην γεωργική παραγωγή των πρωϊμανθών ποικιλιών που βρίσκονται σε ευαίσθητο βλαστικό στάδιο.

Καλλιέργεια

Ενδεικτικές ποικιλίες

Βλαστικό στάδιο

Αναμενόμενη ζημιά

Ροδακινιά-Νεκταρινιά   

Επιτραπέζια: Big Bang,

Early Bomba,

May Crest,

Patty,

Queen Crest,

Royal Summer,

Luciana,

Britney Lane

 

Συμπύρηνα: MirEl,

Ενδείξεις και για Fercluse, Κατερίνα

Έναρξη άνθησης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατερίνα: φούσκωμα οφθαλμών

50-70%

Βερίκοκα

Big Red

Tsunami

Mogador

Tomcot

Migato

Wondercot

Ladycot

Magicot

Perlecot

Sun giant

Flopria

Colorado 

Farbaly (υπό διερεύνηση)

Pricia

Bora

Luna

Έναρξη άνθησης-άνθηση

50-100%

Αμύγδαλα

Vairo

Texas

Tuono

Diego

Φούσκωμα οφθαλμών

Diego: άνθηση

Tuono: Έναρξη άνθησης

 

Δαμάσκηνα

Friar

Black Amber

Black Splendor

Angelino

Black Diamond

Έναρξη άνθησης-άνθηση

60-100%

Η έκθεση για την εκτίμηση των επιπτώσεων του παγετού της περιόδου  Φεβρουαρίου-Μαρτίου του 2022 διαθέσιμη εδώ



Ζημιές από τον παγετό σε δενδροκαλλιέργειες στον Δήμο Τεμπών στη Λάρισα

Σοβαρές ζημιές προκάλεσε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο ισχυρός παγετός του τελευταίου διημέρου, στις δενδροκαλλιέργειες (αμυγδαλιές, πρώιμες βερικοκιές και ροδακινιές) του Δήμου Τεμπών για 4η συνεχόμενη χρονιά.

Σε σχετική του δήλωση ο Δήμαρχος Γιώργος Μανώλης: «η αγωνία των δενδροκαλλιεργητών αμυγδάλου, είναι έκδηλη για ζημιές από τον παγετό, ιδιαίτερα εκείνων που καλλιεργούν την ποικιλία Τέξας, που βρίσκεται αυτό το διάστημα σε πλήρη ανθοφορία, αλλά και των δενδροκαλλιεργητών πρώιμων ποικιλιών βερικοκιάς και ροδακινιάς. Ωστόσο και στις πιο όψιμες ποικιλίες είναι πιθανό να παρουσιαστούν προβλήματα μόλις ανοίξουν τα μπουμπούκια, αφού αυτό το έργο το έχουν δει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια οι αγρότες.

Το χειρότερο είναι ότι οι συγκεκριμένοι παραγωγοί βρίσκονται υπό συνεχή πίεση καθώς εάν επιβεβαιωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις, θα έχουν υποστεί ζημιά στις καλλιέργειες τους για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Ως Δημοτική Αρχή στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους αυτούς, τους στηρίζουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και διεκδικούμε μαζί τους την άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεων, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν».

Ξεκίνησαν αιτήσεις αποζημίωσης για ζημιές παγετού

Από τους ανταποκριτές ΕΛΓΑ του Βόλου, Διμηνίου και Σέσκλου ανακοινώνεται πως έχει γίνει αναγγελία παγετού για αμυγδαλιές, ροδακινιές με ημερομηνία 13/3/2022.

Καλούνται όσοι παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιά να προσέλθουν στα κατά τόπους γραφεία, μέχρι και την 28η Μαρτίου 2022, να προβούν σε σχετικές δηλώσεις με τα εξής δικαιολογητικά:

* Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας

* Βιβλιάριο Τράπεζας

* Έντυπο ΟΣΔΕ (προαιρετικά)

Τα τέλη ζημιάς είναι 0,1 (10λεπτά) ανά δέντρο, με την παράκληση η καταβολή να γίνεται μέσω e-banking όπου αυτό είναι εφικτό.

1.- Για τις Δ.Κ. Βόλου και Δ.Κ. Διμηνίου:

Οι δηλώσεις θα γίνονται καθημερινά στο πρώην Δημαρχείο Διμηνίου από 08:00 έως 14:30

2.- Για την Τ.Κ. Σέσκλου:

Οι δηλώσεις θα γίνονται δεκτές κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, στο Γραφείο Σέσκλου καθώς και την καταληκτική ημέρα των δηλώσεων, την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 από τις 08.00 έως τις 13.30 αφού προηγουμένως υπάρξει τηλεφωνική συνεννόηση για την αποφυγή συνωστισμού και άσκοπης αναμονής.

Κατόπιν συνεννόησης με τον ανταποκριτή, θα υπάρξει η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων σε άλλες μέρες και ώρες έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι χωρίς άσκοπες αναμονές.

Υποχρέωση των παραγωγών που θα προσέρχονται για την υποβολή δηώσεων είναι η τήρηση του πρωτοκόλλου που προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες λόγω της πανδημίας covid-19 (επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού, χρήση μάσκας, αποφυγή συνωστισμού, τήρηση αποστάσεων, κλπ)

τηλέφωνα επικοινωνίας ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΜΗΝΙΟΥ: 24210 91349


Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 


Ανήσυχοι παραγωγοί όσο ο Φίλιππος σκεπάζει στο χιόνι άνθη σε οπωρώνες

Η νέα κακοκαιρία που ακούει στο όνομα «Φίλιππος» ξυπνά άσχημες μνήμες, από την ίδια περίοδο πέρυσι, στον αγροτικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής του νομού Λάρισας αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, που ήρθαν αντιμέτωποι με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίας και παγετό που έπληξε πρώιμες δενδροκαλλιέργειες που βρίσκονταν σε ανθοφορία, αλλά και ορισμένες υπερπρώιμες που βρίσκονται στο στάδιο της καρπόδεσης.

Το καιρικό φαινόμενο άρχισε να εκδηλώνεται από την Τετάρτη 9 Μαρτίου και αναμένεται να κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο φέρνοντας ιδιαίτερα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες που σε κάποιες περιοχές και ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες το Σάββατο και την Κυριακή αναμένεται να φτάσουν και τους -5° Κελσίου.

Οι αγρότες στους δήμους Τυρνάβου, Ελασσόνας και Αγιάς είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι αν επικρατήσουν οι χαμηλές θερμοκρασίες που περιμένουν οι μετεωρολόγοι καθώς τότε θα υπάρξουν σημαντικές ζημιές λόγω παγετού σε πρώιμες δενδροκαλλιέργειες όπως αμυγδαλιές, ροδακινιές και βερικοκιές.

Εν τω μεταξύ ο μετεωρολογικός σταθμός στον Αγροτικό Δενδροκομικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αμπελώνα δείχνει τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στην ευρύτερη περιοχή από την Πέμπτη 10 Μαρτίου και μέχρι και την Τρίτη 22 Μαρτίου, οι οποίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Στο Βελβεντό Κοζάνης έχουν σημειωθεί ζημιές, με άνθη από ροδακινιές και άλλα πυρηνόκαρπα, έχουν καλυφθεί με χιόνι και πάγο ήδη από το πρωί της Τετάρτης 9 Μαρτίου. Το πρωί εκείνο, οι αγρότες της περιοχής ξύπνησαν για να δουν καλυμμένες τις καλλιέργειές τους από χιόνι, με θερμοκρασίες -2 και -3 βαθμούς Κελσίου, ενώ η νύχτα Τετάρτης προς Πέμπτη 10 Μαρτίου ήταν ακόμα πιο ψυχρή, αφού σε ορισμένα σημεία τα θερμόμετρα έγραψαν αρκετά κάτω από τους -5 βαθμούς Κελσίου. 

Σημειώνεται ότι από τα μέσα Μαρτίου, τα δέντρα μπαίνουν σε μέγιστη ανθοφορία, με αποτέλεσμα ότι από δω και πέρα, χαμηλές θερμοκρασίες θα προκαλέσουν ζημιές που μεταφράζονται σε ακαρπία, μειωμένες αποδώσεις, χαμηλής ποιότητας καρπούς. Την περίοδο αυτή η ανθοφορία έχει προχωρήσει στο 20%

Πρόσθετη ανησυχία σε όλο αυτό το κλίμα δημιουργούν και τα…αντανακλαστικά του ΕΛΓΑ, δεδομένου ότι δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που ταλαιπωρούνται τόσο από τα «κακά» πορίσματα και τις κουτσουρεμένες αποζημιώσεις. Σημειωτέων, μόλις την Πέμπτη 10 Μαρτίου και υπό τη σκιά του «Φίλιππου» κινήθηκαν οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων συνολικού ύψους 44, 8 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους παραγωγούς που επλήγησαν από τον παγετό της άνοιξης του 2021αλλά και για ζημίες εξ ’αιτίας άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Το επικαιροποιημένο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες:

Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων με Α.Α 04/2022, που εκδόθηκε την Τρίτη 08-03-2022 και αφορά την κακοκαιρία "Φίλιππος" ("Filippos"), επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ως ακολούθως:

Η κακοκαιρία που έχει κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό στη βόρεια Ελλάδα και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο, θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή (13-03-2022).

Οι χιονοπτώσεις πιο αναλυτικά:

  1. Σήμερα Παρασκευή (11-03-2022) θα συνεχιστούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο και συγκεκριμένα, στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και βόρεια Αττική, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, θα είναι όμως μικρής γενικά έντασης και παροδικές.
  2. Αύριο Σάββατο (12-03-2022) χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές αναμένονται:

α. Στη Μαγνησία, τις Σποράδες και την Εύβοια από νωρίς το πρωί.

β. Στη Χαλκιδική από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το απόγευμα.

γ. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο και τα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης, ενώ θα χιονίσει και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα πεδινά της βόρειας Κρήτης.

  1. Την Κυριακή (13-03-2022) οι χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές από νωρίς το πρωί θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι θα σταματήσουν και μόνον στην Κρήτη θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα (14-03-2022), αλλά όχι με μεγάλες εντάσεις.

Δείτε ζωντανά την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Φίλιππος»:

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

17-03-2022 14:08Αοααα

Θα αποζημιωθούν σύντομα

Απάντηση

16-03-2022 11:33Νικος

Τα οψιμα κεράσια της Πτολεμαΐδας είπαν ότι θα αποζημιωθούν για τον παγετό του 21 αλλά ακόμα τίποτα, τι τρέχει, η χρονιά ξεκινάει και χωρίς χρήματα δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε, ας μας πουν τουλάχιστον την αλήθεια και να φύγουμε Γερμανία, είναι πιο τίμιο να πουν την αλήθεια.

Απάντηση

15-03-2022 21:10ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΟΥΛΑΣ

Στο δήμο τεμπων παμε σε 5συνεχομενη Χρονια που παθαίνουμε ολοκληρωτική ζημια

Απάντηση

14-03-2022 16:34Γιώργος

Με τον παγετό 21 στην Πτολεμαΐδα τι θα γίνει, ακόμα περιμένουμε.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές