BACK TO
TOP
Farming

Καταπολέμηση δύσκολων ζιζανίων στο ρύζι με το σύστημα Provisia από την BASF

Το νέο σύστημα παραγωγής Provisia για τη διαχείριση της ανθεκτικότητας ζιζανίων στη καλλιέργεια ρυζιού παρουσίασε η BASF σε ειδική ηλεκτρονική εκδήλωση το απόγευμα της 6ης Απριλίου, που υπόσχεται καταπολέμηση ακόμα και των πιο δύσκολων και ανθεκτικών αγρωστωδών ζιζανίων με παράλληλη υψηλή παραγωγικότητα συγκομιδής.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ_ΣΕΡΒΗΣ

898
0

Σε ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική εκδήλωση το απόγευμα της 6ης Απριλίου, η BASF παρουσίασε το ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής Provisia για τη καλλιέργεια ρυζιού, το οποίο επιτυγχάνει καταπολέμηση των πιο δύσκολων και ανθεκτικών αγρωστωδών ζιζανίων, ιδιαίτερα του κόκκινου ρυζιού και της μουχρίτσας ενώ ταυτόχρονα εγγυάται υψηλότερες στρεμματικές αποδόσεις για τον Έλληνα ορυζοπαραγωγό. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Hellas ΑΒΕΕ Βασίλης Γούναρης, αναφέροντας «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, που τη φετινή χρονιά προσθέτουμε στο χαρτοφυλάκιο μας σπόρους ρυζιού της τεχνολογίας Provisia, με στόχο να δοθεί λύση στο πρόβλημα του κόκκινου ρυζιού. Πρόκειται για μία καινοτομία, που σε συνδυασμό με τους σπόρους της καταξιωμένης τεχνολογίας Clearfield,  μπορεί να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής και διαχείρισης της ανθεκτικότητας των ζιζανίων. Η γεωργία αλλάζει και απαιτεί συνδυασμούς λύσεων και καινοτομία από το σπόρο έως τη συγκομιδή.Λύσεις που διευκολύνουν και ενισχύουν τους παραγωγούς και που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της βιομηχανίας».

Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η Μαριάννα Βρεττού, Διευθύντρια Marketing της BASF.

«Μικρή αλλά Μεγάλη» η ελληνική ορυζοκαλλιέργεια

Την συζήτηση άνοιξε ο Κωνσταντίνος Μάττας, Ομ. Καθηγητής Αγροτικής Πολιτικής στο ΑΠΘ, ο οποίος προσέφερε μία ενδελεχή ματιά στα κυριότερα χαρακτηριστικά της ελληνικής ορυζοκαλλιέργειας, τονίζοντας τα δυνατά της σημεία. «Μικρή αλλά Μεγάλη» χαρακτήρισε την ορυζοκαλλιέργεια στην χώρα μας ο κ. Μάττας, καθώς παρά τις χαμηλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε σχέση με άλλες χώρες, οι Έλληνες παραγωγοί, καινοτόμοι και δημιουργικοί, επιτυγχάνουν διαχρονικά υψηλές στρεμματικές αποδόσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην κοινωνική διάσταση της καλλιέργειας, η οποία σύμφωνα με τον καθηγητή προσφέρει άμεσα και έμμεσα εισόδημα σε 7 με 10 χιλιάδες πολίτες. Σύμφωνα με τον κ. Μάττα, στόχος για τον έλληνα παραγωγό θα πρέπει να είναι η πιστοποίηση από το σπόρο μέχρι τη παραγωγή, ώστε να παραχθεί υπεραξία που θα ωφελήσει όλα τα μέλη της αλυσίδας αξίας και θα ανεβάσει τη τιμή στις εξαγώγιμες ποσότητες. Η μεγαλύτερη πρόκληση στην καλλιέργεια του ρυζιού είναι η τεχνολογική εξέλιξη. 

Η νέα τεχνολογία στην παραγωγή ρυζιού

Το 2022 η BASF πρσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της σπόρους ρυζιού της νέας τεχνολογίας Provisia. Πρόκειται για μια καινοτόμα τεχνολογία στο σπόρο ρυζιού, που σε συνδυασμό με σπόρους της αναγνωρισμένης τεχνολογίας Clearfield, μπορεί να προσφέρει στον Έλληνα παραγωγό ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής και διαχείρισης ανθεκτικότητας των ζιζανίων.

Ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής Provisia

Συνδυάζει τις νέες ποικιλίες ρυζιού Provisia, ανθεκτικές στο ζιζανιοκτόνο Verresta (που περιέχουν τη δραστική ουσία cycloxydim), που είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια ρυζιού. Με το σύστημα αυτό επιτυγχάνεται η καταπολέμηση ακόμη και των πιο δύσκολων και ανθεκτικών αγρωστωδών ζιζανίων, ιδιαίτερα του κόκκινου ρυζιού και της μουχρίτσας και υψηλή παραγωγικότητα συγκομιδής.

Τα πλεονεκτήματα του συστήματος Provisia:

  • Διαθέτει ευρύ φάσμα δράσης στα κυριότερα αγρωστώδη ζιζάνια και στο κόκκινο ρύζι
  • Επιτυγχάνει καλύτερη διαχείριση των καλλιεργειών
  • Προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην αμειψισπορά. Σε συνδυασμό με το σύστημα παραγωγής Clearfield, το σύστημα παραγωγής Provisia καθιστά δυνατή την εναλλαγή των μεθόδων καταπολέμησης των ζιζανίων.
  • Αποτελεί μία περιβαλλοντικά βιώσιμη καλλιέργεια ρυζιού που κάνει υπεύθυνη χρήση των νέων τεχνολογιών.


Σύστημα παραγωγής Clearfield

Το Clearfield αποτελεί ένα αναγνωρισμένο και σύγχρονο σύστημα καλλιέργειας της BASF για την καλλιέργεια του ρυζιού. Συνδυάζει ποικιλίες ρυζιού που είναι ανθεκτικές στο ζιζανιοκτόνο Beyond Plus (που περιέχει τη δραστική ουσία imazamox). Με το σύστημα παραγωγής Clearfield επιτυγχάνεται ο έλεγχος του κόκκινου ρυζιού καθώς και άλλων δυσεξόντωτων ζιζανίων.

Εναλλαγή στη χρήση της Provisia με την τεχνολογία Clearfield προτείνει η BASF

Για την καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων ανθεκτικότητας των αγρωστωδών ζιζανίων , συνιστάται η εναλλαγή στη χρήση της τεχνολογίας Provisia, με την τεχνολογία Clearfield ή άλλες καλλιέργειες όπου είναι δυνατό. Η διαχείριση των ζιζανίων στην καλλιέργεια είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επιφέρει καλύτερες αποδόσεις και ποιοτικό τελικό προϊόν.

Η BASF προτείνει τριετή κύκλο εναλλαγής τεχνολογίας των ποικιλιών με την καλλιέργεια αμειψισποράς, όπως βαμβάκι, καλαμπόκι, χειμερινά σιτηρά και άλλες. Επίσης η εταιρία επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται για περισσότερα από δύο συνεχόμενα έτη στο ίδιο χωράφι ποικιλίες με την τεχνολογία Provisia.

Μετά την καλλιέργεια ποικιλιών Provisia, για να αποφευχθεί η διασταύρωση μεταξύ των φυτών εθελοντών Provisia με κόκκινο ρύζι, συνιστάται να καλλιεργηθεί μια ποικιλία Clearfield μέσου-πρώιμου κύκλου, πραγματοποιώντας ψευδοσπορά και καταστρέφοντας με χημικά ή μηχανικά μέσα τα ζιζάνια που υπάρχουν πριν από τη σπορά.

Ποιος είναι ο τρόπος δράσης του νέου ζιζανιοκτόνου Verresta?

To Verresta περιέχει το δραστικό συστατικό cycloxydim, που ανήκει στη χημική ομάδα των οξιμών. Το cycloxydim απορροφάται από τα φύλλα και παρεμποδίζει το σχηματισμό των μεριστωματικών ιστών των ευαίσθητων ζιζανίων.

Σε βιοχημικό επίπεδο παρεμποδίζει την καρβοξυλάση του ακετυλοσυνενζύμου Α στη βιοσύνθεση των λιπαρών οξέων. Η δόση εφαρμογής είναι 250 κυβικά εκατοστά ανά στρέμμα, μαζί με 0,5% επιφανειοδραστικού Dash. ΣΕ SUPER 2 X 250cc/στρ.Verresta 10 EC + 0,5% Dash HC θα πρέπει να εφαρμοστεί υποχρεωτικά δύο φορές, δηλαδή 250 και 250cc σπαστή εφαρμογή.

Πότε θα πρέπει να εφαρμόζεται;

Για το βέλτιστο έλεγχο του κόκκινου ρυζιού, η πρώτη εφαρμογή θα πρέπει να γίνεται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης των ζιζανίων. Εάν η εφαρμογή γίνει όταν το κόκκινο ρύζι είναι στο στάδιο του αδελφώματος, υπάρχει κίνδυνος αναβλαστήσεων.

Τι έδειξαν τα πειράματα για την αποτελεσματικότητα του Verresta;

Αν οι 2 εφαρμογές γίνουν σωστά, η αποτελεσματικότητα φτάνει το 100% στα φυτρωμένα ζιζανια. Και εννοώ, εκτός από το κόκκινο ρύζι, όλα τα δύσκολα αγρωστώδη ζιζάνια, όπως η μουχρίτσα, η λεπτοχλόα και η λεέρζια.

Επίσης, έχει διαφορετικό μηχανισμό δράσης από τα ALS ζιζανιοκτόνα, γεγονός που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διαχείριση της ανάπτυξης ανθεκτικότητας των ζιζανίων.

Ποια είναι η ποικιλία ρυζιού PVL 024 που δοκιμάστηκε το σύστημα Provisia στην Ελλάδα;

Είναι η νέα μακρύσπερμη ποικιλία ρυζιού PVL 024 Lungo B Cristalino. Έχει χοντρό και ισχυρό στέλεχος και λογχοειδες σκούρο πράσινο πλατύ φύλλο. Ο αριθμός αδελφιών είναι 5 με 7 και το τελικό ύψος του φυτού 90 εκατοστά με 1 μέτρο. Επίσης, έδειξε πολύ μεγάλη αντοχή στο πλάγιασμα, ακόμα και στις περσινές δύσκολες συνθήκες. Η ποικιλία διαθέτει ζωηρή πρώτη ανάπτυξη με πλούσια βιομάζα, γεγονός που μας οδηγεί να σκεφτούμε τη διαχείριση με πιο φειδωλές λιπάνσεις.

Ο βιολογικός της κύκλος τη χρονιά που πέρασε, ήταν 145 ημέρες, με πυκνότητα σποράς 14 έως 18 κιλά. Η άνθισή της ήταν περίπου στις 95 ημέρες. Το στάδιο καλλιέργειας σύμφωνα με τη κλίμακα BBCH είναι 49 έως 51, δηλαδή το φούσκωμα και η έκπτυξη της ταξιανθίας, η οποία καθυστερεί να εμφανιστεί δίνοντας την αίσθηση οψίμισης. Στη συνέχεια όμως είχαμε γρήγορη ωρίμανση και η ποικιλία συνολικά κέρδισε τον χαμένο χρόνο.

Γενικά η ΒASF επισημαίνει πως πρόκειται για μία πολύ εύκολα διαχειρίσιμη ποικιλία ρυζιού, χωρίς επιπλέον υποχρεώσεις ή πρόσθετες εργασίες. Μπορεί αρχικά να φαίνεται όψιμη, με την ανθοφορία να προσδιορίζεται μετά τα μέσα Αυγούστου, στο τέλος όμως ωριμάζει ταχύτατα και συγκομίζεται έγκαιρα.

  • ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
  • BASF
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές