BACK TO
TOP
Farming

Αδηφάγο λεπιδόπτερο εξαφανίζει σοδειές σε Έβρο, Ορεστιάδα, Καβάλα

Εκτεταµένες προσβολές σε καλλιέργειες προκαλεί επικίνδυνο σκουλήκι, που έχει εµφανιστεί τις τελευταίες περίπου δύο εβδοµάδες στον Έβρο, σε τεράστιους πληθυσµούς, προκαλώντας συναγερµό στους αγρότες.

13a

Λεωνίδας Λιάμης

8028
0

Εκτεταµένες προσβολές σε καλλιέργειες προκαλεί επικίνδυνο σκουλήκι, που έχει εµφανιστεί τις τελευταίες περίπου δύο εβδοµάδες στον Έβρο, σε τεράστιους πληθυσµούς, προκαλώντας συναγερµό στους αγρότες.

Το αδηφάγο λεπιδόπτερο ταυτοποιήθηκε από το Μπενάκειο ότι είναι το «Loxostege Sticticalis» της οικογένειας «Crambidae» και όπως τονίστηκε στην Agrenda, αρκούν λίγες ώρες σε ένα σµήνος, για να ισοπεδώσει ένα χωράφι. Ήδη εκτιµάται ότι έχει προσβάλλει εκτάσεις που ξεπερνούν τα 10.000 στρέµµατα σε όλο το νοµό Έβρου και παρά τη σποραδική ύφεση που εµφανίζει τις τελευταίες ώρες, εκφράζονται φόβοι ότι σύντοµα θα µεγαλώσει το αποτύπωµα της δράσης του, καθώς στο πρώτο 10ήµερο του Αυγούστου αναµένεται η επώαση της επόµενης γενιάς.

Ένα σµήνος δεν αφήνει τίποτα

«Επεκτείνεται µε τροµερή ταχύτητα. Μπορεί να πέσει ένα σµήνος σε ένα χωράφι και την επόµενη µέρα να µην έχει αφήσει τίποτε. Έχουµε δει εστίες στις οποίες οι κάµπιες, αφού είχαν ισοπεδώσει ένα τριφύλλι, περνούσαν το δρόµο για να πάνε σε διπλανό χωράφι µε βαµβάκι, ενώ έχουµε µετρήσει έως και πάνω από 50 άτοµα σε φυτό ηλίανθου. Τρώει µε το ρυθµό που τρώνε τα φύλλα οι µεταξοσκώληκες», µας εξήγησε ο γεωπόνος της ∆ΑΟΚ Τυχερού Έβρου, Βαγγέλης ∆έδογλου και πρόσθεσε πως «ανάλογα πόσο γρήγορα θα επέµβει ο παραγωγός, η ζηµιά µπορεί να κυµανθεί από 30% - 40% έως και 80% ή και 100% της παραγωγής. Γι’ αυτό πρέπει οι αγρότες να πηγαίνουν κάθε µέρα στα χωράφια τους, να τα ελέγχουν και να µην εφησυχάζουν».

Σκουλήκι που προσβάλει αδιακρίτως όλες τις καλλιέργειες

Η κατάσταση είναι ανησυχητική, προειδοποιεί ο ίδιος, δεδοµένου ότι το σκουλήκι προσβάλει αδιακρίτως όλες τις καλλιέργειες. «Προτιµά να ξεκινά από το τριφύλλι, αλλά έχουµε διαπιστώσει ότι πλήττει εξίσου και λαχανικά, βαµβάκι, πεπόνια και ηλίανθο», διευκρινίζει και αναφέρει ότι «κλιµάκια από τις δύο ∆ΑΟΚ του Έβρου βγαίνουν καθηµερινά στα χωράφια και καταγράφουν εστίες, ενώ καθοδηγούµε τους αγρότες για το πώς θα το αντιµετωπίσουν µε εγκεκριµένα φυτοπροστατευτικά ώστε να αποσοβήσουν την επέκταση της καταστροφικής του δράση».

∆ύσκολη η φυτοπροστασία

Βέβαια σε καλλιέργειες όπως ο ηλίανθος, λόγω της πυκνής φύτευσης, είναι δύσκολο να πραγµατοποιηθεί φυτοπροστατευτική επέµβαση, χωρίς να προκληθούν ζηµιές στις καλλιέργειες και δεν είναι λίγοι όσοι προτείνουν να δοθεί άδεια από το υπουργείο, κατά παρέκκλιση της ευρωπαϊκής νοµοθεσίας, για να εφαρµοστούν ψεκασµοί από αέρος και να περιοριστεί το πρόβληµα µόνο στην περιφέρεια της Θράκης.

Εξάπλωση σε όµορες περιοχές

Εκτός από το Τυχερό, πολυπληθείς εστίες του εντοµολογικού εχθρού έχουν εντοπιστεί επίσης σε χωράφια στους κάµπους του Πέπλου, των Φερών, του ∆ιδυµοτείχου και της Ορεστιάδας, ενώ τουλάχιστον µια καταγραφή υπάρχει και στην περιοχή της Καβάλας, που σηµαίνει πως υπάρχει εξάπλωσή του, προς γειτονικές περιοχές της περιφέρειας. Ίδια εικόνα υπάρχει επίσης στη βορειοδυτική Τουρκία
και στη Βουλγαρία.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυξηµένη επαγρύπνηση καλούν οι αρµόδες ∆ΑΟΚ τους παραγωγούς σε περιοχές των νοµών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και κυρίως στον Έβρο µετά την εµφάνιση αυξηµένων πληθυσµών του λεπιδοπτέρου Loxostege sticticalis (Crambidae) σε καλλιέργειες βαµβακιού, ηλίανθου, οσπρίων και υπαίθριων κηπευτικών.
Οι ∆ΑΟΚ συνιστούν την εφαρµογή εγκεκριµένων εντοµοκτόνων για την εκάστοτε καλλιέργεια κατά τις απογευµατινές, βραδινές ώρες, ενώ υπογραµµίζουν στους καλλιεργητές να παρατηρούν προσεκτικά τις καλλιέργειες τους για τυχόν εµφάνιση του εντόµου σε µορφή προνύµφης και να µην προβαίνουν σε άσκοπους προληπτικούς ψεκασµούς. Σε περίπτωση εµφάνισης γενικών υπόπτων συµπτωµάτων να επικοινωνούν µε τις κατά τόπους υπηρεσίες για να αξιολογείται η κατάσταση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές