BACK TO
TOP
Υποδειγματικοί Αγροί

Το µέλλον της γεωργίας ξεκινάει εδώ!

Πυλώνας: Πρότυποι αγροί της BASF

15a

148
2

Του ∆ηµήτρης Σέρβης, Επικεφαλή του τεχνικού τµήµατος

 

∆ύο νέες πρωτοβουλίες µε το όνοµα «BASFields» εισάγει η BASF σε µήλα και ροδάκινα

Στη BASF πιστεύουµε ότι δουλειά µας είναι να παρέχουµε στους παραγωγούς καινοτόµες λύσεις για παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και απόδοσης. Με τα νέα δεδοµένα της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης, η λέξη κλειδί είναι η βελτιστοποίηση της παραγωγής στον αγρό µε χρήση όλων των τύπων συστηµάτων παραγωγής, συµπεριλαµβανοµένης και της βιολογικής, των ψηφιακών εργαλείων καθώς επίσης και βελτιωµένου γενετικού υλικού σπόρων για τα λαχανικά και τις εκτατικές καλλιέργειες.

 

Μπορείτε να µας εξηγήσετε πώς ξεκίνησε η ιδέα των πρότυπων αγρών της BASF;

Η καινοτοµία στη φυτοπροστασία πιστεύουµε ότι πρέπει να αποδεικνύεται µε δεδοµένα από το χωράφι. Στο πλαίσιο αυτό, την τελευταία διετία, εγκαταστήσαµε αποδεικτικούς αγρούς όπου δοκιµάζονται στην πράξη, νέα φυτοπροστατευτικά προϊόντα  µε τρόπο που βελτιστοποιεί τα αποτελέσµατά τους και την απόδοση της καλλιέργειας µε σεβασµό στο περιβάλλον.

Ο καλύτερος τρόπος για να εισαχθεί µια καινοτοµία στον αγρό, ή να αλλάξει µια καθιερωµένη τακτική φυτοπροστασίας ή άλλη καλλιεργητική πρακτική προς το καλύτερο, είναι να συγκριθεί δίπλα στο φυσικό της χώρο, στο χωράφι του παραγωγού.

∆ώσαµε προτεραιότητα στην ελιά, µια εθνικά σηµαντική καλλιέργεια µε εξαγώγιµα προϊόντα αλλά και µε µεγάλη ιστορική και συµβολική σηµασία. Εγκαταστάθηκαν αρχικά 5, που σήµερα έχουν γίνει 8, αποδεικτικοί αγροί µε την ονοµασία «Πρότυποι Ελαιώνες BASF» για την αντιµετώπιση κύρια των ασθενειών γλοιοσπορίου και κυκλοκονίου αλλά και των υπόλοιπων εχθρών της ελιάς. Παράλληλα, συνεργαστήκαµε και µε άλλους φορείς καινοτοµίας, όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών και την Neuropublic, που συµβάλλουν στην απόκτηση επιπλέον γνώσης προς όφελος του ελαιοπαραγωγού.

 

Οι αποδεικτικοί ελαιώνες συγκρίνονται µε τις πρακτικές φυτοπροστασίας που ακολουθούνται παραδοσιακά στις περιοχές εγκατάστασης, τόσο σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα  όσο και σε χρόνο εφαρµογής. Εκτός από νέα σκευάσµατα, χρησιµοποιούνται και νέα εργαλεία για τη διάγνωση της ασθένειας, όπως µοριακές τεχνικές, ενώ συλλέγονται και αγροµετεωρολογικά δεδοµένα µε σκοπό την παρακολούθηση των συνθηκών που ευνοούν τους παθογόνους µύκητες και µπορούν να συµβάλλουν στην πρόγνωση, καθότι οι κλιµατικές συνθήκες µεταβάλλονται σηµαντικά τα τελευταία χρόνια. Τέλος εισάγονται στην πρακτική της ελαιοκαλλιέργειας νέοι βιοδιεγέρτες, όπως το Kelpak, για να βοηθήσουν τα δένδρα στην καρπόδεση και την ανάπτυξη του καρπού. Η χρονική στιγµή εφαρµογής της φυτοπροστασίας στα δένδρα είναι καθοριστικής σηµασίας για την επιτυχία του προγράµµατος.

Τα αποτελέσµατα των «πρότυπων ελαιώνων BASF» συµβάλλουν στην ποσοτική και ποιοτική αναβάθµιση του τελικού προϊόντος. Η διάχυση των αποτελεσµάτων, αποτελεί σηµαντικό βήµα για την αναβάθµιση των παραδοσιακών πρακτικών.

 

Τι προγραµµατίζετε για το 2021;

Για το 2021, επεκτείνουµε την ίδια προσέγγιση στα µήλα και στα ροδάκινα µε δύο νέες πρωτοβουλίες που ονοµάσαµε «BASFields». Σε δύο επιλεγµένες περιοχές στην καρδιά της παραγωγής µήλων και ροδάκινων, θα εφαρµοσθούν τα καινοτόµα προστατευτικά προϊόντα σύµφωνα µε τις εγκεκριµένες χρήσεις τους, αλλά και πληροφορίες από σύγχρονους αγροµετεωρολογικούς σταθµούς. Εκτός από τη βελτιστοποίηση των επεµβάσεων και της παραγωγής θα διερευνηθεί, επίσης, και ο κατάλληλος χρόνος και το στάδιο εφαρµογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, η µετασυλλεκτική συµπεριφορά τους, καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιλέξιµων για εξαγωγή φρούτων.

Στις ίδιες περιοχές, θα είναι εγκατεστηµένα και τα πειράµατα πράξης που οργανώνει κάθε χρόνο το τεχνικό τµήµα της BASF. Εδώ «συµµετέχει» και η νέα επαναστατική τριαζόλη Revysol η οποία αναµένεται σύντοµα να πάρει έγκριση και στην Ελλάδα.  Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει άµεση µεταφορά τεχνογνωσίας του νέου µυκητοκτόνου από τα πειραµατικά στους αποδεικτικούς «BASFields». Όπως και στην ελιά, στους οπωρώνες των «BASFields» θα εφαρµοσθούν οι βέλτιστες και ορθές πρακτικές φυτοπροστασίας και οι γεωπόνοι σύµβουλοι αλλά και παραγωγοί, θα µπορούν να τους επισκέπτονται για ανταλλαγή απόψεων και συµπερασµάτων.

Πώς βλέπετε το µέλλον της ελληνικής γεωργίας;

Το µέλλον της γεωργίας ξεκινάει εδώ και περιλαµβάνει καινοτόµες και ολοκληρωµένες λύσεις από το σπόρο έως στη συγκοµιδή, που καλό είναι να εφαρµόζονται και να παρουσιάζονται στην πράξη. Είναι σηµαντικό να εφαρµόσουµε στο χωράφι την πρότασή µας και να την παρουσιάσουµε στους παραγωγούς. Η γεωργία απαιτεί πρακτικά αποτελέσµατα στον αγρό, κι εµείς είµαστε εδώ για να συνεισφέρουµε σε αυτήν την προσπάθεια. Το µέλλον της καλλιέργειας ξεκινάει στο χωράφι και το µέλλον της γεωργίας ξεκινάει εδώ!

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

12-03-2021 15:28Ζωή

Θεωρώ, ότι η ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών αποτελεί κίνητρο για την προώθηση του ελαιολάδου, ωστόσο, η συλλογικότητα η σύμπνοια και όχι οι μεμονωμένες κινήσεις συμβάλλουν περισσότερο στην στρατηγική ανάπτυξη του ελαιοκομικού κλάδου. Ερωτήσεις: Βελτιστοποίηση της παραγωγής στα ελαιοκτήματα πώς επιτυγχάνεται? Ποιος καθοδηγεί τον ελαιοκαλλιεργητή ? Οι Πρότυπο ελαιώνες BASF επιδοτούνται και σε τι ποσοστό? Σήμερα, πόσα εκτάρια περιλαμβάνονται στους πρότυπους ελαιώνες BASF στην Ελλάδα? Πόσοι είναι οι ελαιοκαλλιεργητές; Σε ποιες περιοχές βρίσκονται τα συγκεκριμένα ελαιοκτήματα?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία