BACK TO
TOP
Βιολογική Παραγωγή

Λύση ζητούν οι Λάκωνες για το ΑΤΑΚ στα πολυτεμαχισμένα

Απαντήσεις από τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης για το θέμα του πλασματικού ΑΤΑΚ στα πολυτεμαχισμένα αγροτεμάχια, που ενέχουν τον κίνδυνο να απορριφθούν σε τυχόν έλεγχο, ενώ τα προηγούμενα χρόνια τα τεμάχια που προέκυπταν από τον πολυτεμαχισμό θεωρούνταν ξεχωριστά και επέφεραν μειώσεις και ποινές στο πρόγραμμα Βιολογική Γεωργία ζητούν οι βιοκαλλιεργητές Λακωνίας.

Απειλούν με εισαγγελέα οι Λάκωνες για τα βιολογικά

7
1

Στην επιστολή που υπογράφει για την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας ο πρόεδρος Δημήτρης Καραμπάσης, γίνεται λόγος για «δύο μέτρα και δύο σταθμά», γι’ αυτό καλείται η αρμόδια επιθεωρήτρια να παρέμβει προς αποκατάσταση της νομιμότητας, να αποδοθούν οι οικονομικές ενισχύσεις που είχαν αφαιρεθεί από τις ποινές στους δικαιούχους και να τιμωρηθούν οι εμπλεκόμενοι παρανομούντες.

Η επιστολή έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Τήρηση της εκάστοτε νομοθεσίας, Ισχύει ή όχι; Και για ποιους;

Αξιότιμη κ. Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης,

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία στείρα άρνηση των Υπηρεσιών να απαντήσουν σε ερωτήματα ή καταγγελίες πολιτών. Η περίπτωσή μας αφορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις υπηρεσίες του και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό από ότι γνωρίζουμε είναι παράνομο, δεν πρέπει να συμβαίνει και ρωτάμε αν η τήρηση της νομοθεσίας γίνεται επιλεκτικά και κατά το δοκούν. Θα θέλαμε μια απάντηση επ’ αυτού.

Στις 18/4/2018, σας διαβιβάσαμε επιστολή της Ένωσής μας με θέμα «Δηλώσεις ΟΣΔΕ και ΑΤΑΚ. Η μεγάλη παγίδα με τον πολυτεμαχισμό των αγροτεμαχίων». Στην επιστολή αυτή σας καταγγείλαμε τον παράνομο πολυτεμαχισμό των αγροτεμαχίων μας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς τη συναίνεσή μας. Ως γνωστόν, ένας από τους λόγους που έγινε αυτό ήταν προκειμένου οι αγρότες να πληρώσουν περισσότερα λεφτά κατά την υποβολή ΟΣΔΕ. Αποτέλεσμα αυτού ήταν τα τεμάχια που προέκυψαν, κάποια να απορρίπτονται ως μη επιλέξιμα, επέβαλαν το μεγαλύτερο κομμάτι των ποινών και παράλληλα μείωναν την έκταση. Τα κομμάτια που προέκυψαν μετά τον πολυτεμαχισμό, θεωρήθηκαν ως ανεξάρτητα αγροτεμάχια με δικό τους δεκατριψήφιο και δική τους ψηφιοποίηση στο χαρτογραφικό. Όλα αυτά έγιναν παράνομα και ενάντια στην κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Κατά τη διάρκεια υποβολής ΟΣΔΕ 2018, με προφορική εντολή του ΟΠΕΚΕΠΕ στις Πύλες Εισόδου ΟΣΔΕ επετράπη να καταχωρούν τις δηλώσεις βάζοντας στα τεμαχισμένα ιδιόκτητα αγροτεμάχια που είχαν προκύψει από τον πολυτεμαχισμό, τον ίδιο ΑΤΑΚ, θεωρώντας τα ως ένα και το αυτό με το αρχικό, ενώ στις προηγούμενες δηλώσεις των ετών 2017, 2016 και 2015, τα τεμάχια που προέκυπταν από τον πολυτεμαχισμό θεωρούνταν ξεχωριστά και επέφεραν μειώσεις και ποινές στο πρόγραμμα Βιολογική Γεωργία. Στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2018, έχουμε το εξής παράλογο, τα τεμαχισμένα ιδιόκτητα αγροτεμάχια έχουν το ίδιο ΑΤΑΚ με το αρχικό αγροτεμάχιο, αλλά ο 13ψήφιος στο χαρτογραφικό σύστημα, να είναι διαφορετικός, δηλαδή διαφορετικά αγροτεμάχια. Ο παραλογισμός και η παρανομία στο αποκορύφωμά τους!

Επειδή πιστεύουμε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σας καλούμε, σε συνέχεια της από 18/04/2018 επιστολής μας, να παρέμβετε προς αποκατάσταση της νομιμότητας, να αποδοθούν οι οικονομικές ενισχύσεις που είχαν αφαιρεθεί από τις ποινές στους δικαιούχους και να τιμωρηθούν οι εμπλεκόμενοι παρανομούντες.

Επίσης, σας έχουμε καταγγείλει ότι παρότι για τα μισθωμένα αγροτεμάχια για τη Δήλωση ΟΣΔΕ 2018 ο αριθμός ΑΤΑΚ ήταν προαιρετικός, υποχρέωναν τους δικαιούχους, που δεν είχαν για τα μισθωμένα τον αριθμό ΑΤΑΚ, να βάλουν πλασματικό αριθμό με κίνδυνο σε τυχόν έλεγχο να απορριφθούν.

Τέλος, τρεις ημέρες πριν τη λήξη της ημερομηνίας κατάθεσης με έγγραφη εντολή, παραποίησαν τον όρο «Όμορα Αγροτεμάχια» βάζοντας περιορισμούς πάνω και πέρα από κάθε λογική.

Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει ένα μπαράζ παρατυπιών ενάντια στη κοινοτική και εθνική νομοθεσία, ξεκίνησε από την αρχή της εφαρμογής του προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας ΠΑΑ 2007-2013 Μέτρο 2.1.4. από εμάς τους βιοκαλλιεργητές και επεκτάθηκε σε όλους τους αγρότες. Αιτία όλων αυτών είναι το σαθρό μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, που το έχουν καταγγείλει οι πάντες, αλλά κανείς δεν το ακουμπάει. Το φαινόμενο της κακοδιοίκησης και των αδιαφανών διαδικασιών στο χώρο της δημόσιας διοίκησης (ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ) πρέπει να τελειώνει, και πιστεύουμε ότι είναι στην αρμοδιότητα σας να επιληφθείτε του θέματος. Επίσης πιστεύουμε ότι αυτοί που ψηφίζουν τους νόμους είναι οι πρώτοι που πρέπει να τους εφαρμόζουν και στη συνέχεια το ίδιο θα πρέπει να πράττουν και οι πολίτες.

Κατόπιν όλων αυτών ζητάμε τουλάχιστον από εσάς άμεσα έγγραφη ενημέρωση και απάντηση στα όσα καταγγέλλουμε. Ήδη έχουμε συμπληρώσει από τις 18/4/2018 έως σήμερα ενενήντα δύο (92) ημέρες χωρίς καμία έγγραφη ενημέρωση. Περιμένουμε την έγγραφη απάντησή σας και την πορεία των ενεργειών σας. 

Μετά τιμής,

Σπάρτη, 23/07/2018

Για την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας

Ο Πρόεδρος, Καραμπάσης Δημήτρης

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

25-07-2018 02:14Αγρότης

ΑΤΑΚ ΚΑΙ ΠΆΣΗΣ ΕΛΛΆΔΟΣ! Είμαι αγρότης νοικιάζω αγροτεμάχιο με ενοικιαστηριο θεωρημενο στα κεπ ή ηλεκτρονικό περασμένο στη φορολογική μου δήλωση, πληρωνω το ενοίκιο, το αγροτεμάχιο υπάρχει το καλλιεργω σε όλη του τη πραγματική και δηλωθεισα στη δηλωση καλλιέργειας έκταση, φαίνεται από το δορυφόρο η μπορείτε να πάτε να το δείτε από κοντά και να το μετρησετε, ΤΙ ΦΤΑΊΩ ΕΓΏ ΑΝ Ο ΙΔΙΟΚΤΉΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΕΜΆΧΙΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΈΒΑΛΕ ΑΤΑΚ ΕΊΤΕ ΑΠΌ ΕΠΙΛΟΓΉ ΕΙΤΕ ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΑ, πρέπει ο αγρότης που είναι 100% νόμιμος να πληρώσει την παράλειψη του ιδιοκτήτη χάνοντας επιδοτήσεις? Βρείτε τον ιδιοκτήτη του αγροτεμαχιου που λαμβάνει ενοίκιο χωρίς να το έχει περασμένο στο ε9 και ζητήστε του το λόγο.. Αφήστε τον αγρότη να καλλιεργεί χωρίς ατακ..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία