Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Food insider

Επενδύσεις 2 εκατ. ευρώ για το τυροκομείο Πιτταρά και άνοιγμα στο κεφαλοτύρι Νάξου

Την εισόδό του στην αγορά και με αγελαδινό κεφαλοτύρι προετοιμάζει αυτή την περίοδο το τυροκομείο Πιτταρά με έδρα τη Νάξο. Το συγκεκριμένο προϊόν αναμένεται να κυκλοφορήσει στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.

pittaras4_2

Γιώργος Λαμπίρης

157
0

Ταυτόχρονα έχει λάβει έγκριση για το μέτρο 4.2.1 με αντικείμενο την υλοποίηση επένδυσης που αφορά στον εκσυγχρονισμό του τυροκομείου καθώς και για την κατασκευή παρασκευαστηρίου ζωοτροφών. Το σύνολο της επένδυσης θα ανέλθει σε περίπου 2 εκατ. ευρώ. Επίσης έχει εκπονήσει και σχέδιο βελτίωσης της υπάρχουσας κτηνοτροφικής μονάδας, στην οποία αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται συνολικά 550 βοοειδή.

Επίσης, η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση διόδου και για διεθνείς πωλήσεις με κάποιες κινήσεις που ήδη έχει υλοποιήσει στην Μεγάλη Βρετανία, στη Γερμανία και στην Κύπρο.

Καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και ιδιόκτητη φάρμα με βοοειδή

Το τυροκομείο Πιτταρά διατηρεί πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και δεν αγοράζει γάλα από παραγωγούς καθότι προμηθεύεται τις ποσότητες που έχει ανάγκη από τα ζώα που διατηρεί στη φάρμα της.

Ο ίδρυτής της επιχείρησης Νικόλας Πιτταράς καλλιεργεί καλαμπόκι στη Νάξο από το 1997, το οποίο προορίζεται για ενσίρωση. «Πρόκειται για διαδικασία που δεν υπήρχε στο νησί μέχρι πρότινος. Τα τελευταία χρόνια ορισμένοι συνάδελφοι μπήκαν στην διαδικασία καλλιέργειας καλαμποκιού και εκείνοι. Ο λόγος ξεκίνησα αυτή την διαδικασία είναι ότι πρόκειται για φθηνό προϊόν, το οποίο θα επιβαρυνόταν από υψηλό κόστος συσκευασίας και μεταφοράς για να το φέρουμε από αλλού. Γι’ αυτό και ως εταιρεία προσπαθούμε να δημιουργήσουμε χόρτο για τα ζώα, παράγοντας περίπου 2 εκατομμύρια κιλά χειμερινών σιτηρών κατ’ έτος», εξηγεί ο κύριος Πιτταράς. Η παραγωγή των πρώτων υλών για ζωοτροφή πραγματοποιείται τόσο σε ιδιόκτητα όσο και σε εκμισθωμένα χωράφια του νησιού.

Στο επίκεντρο η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων

Αναφερόμενος στην φιλοσοφία της επιχείρησής του ο ίδιος επισημαίνει ότι δίνει βαρύτητα στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας με προστιθέμενη αξία και στόχο να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στους παραδοσιακούς και μεγάλους παραγωγούς γραβιέρας Νάξου.

Η επιχείρηση αποφάσισε να καθετοποιήσει την διαδικασία παραγωγής της από τις ζωοτροφές και την γαλακτοπαραγωγή έως το τελικό προϊόν, ούτως ώστε να μην διατηρεί εξάρτηση από τρίτους και να ελέγχει πλήρως την ποιότητα και το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας.«Επιδίωξή μας είναι να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα. Γι’ αυτό και μεγαλώνουμε με φυσικές μεθόδους τα ζώα μας και όχι στρυμωγμένα σε κουτιά, ενώ διοχετεύουμε και κρέας από τα αρσενικά ζώα στην τοπική αγορά. Το κρέας μας είναι λίγο πιο σκληρό και σκουρόχρωμο, περισσότερο λιπαρό αλλά με καλύτερη γεύση. Ως προς το τυροκομείο παρασκευάζουμε τη γραβιέρα ΠΟΠ Νάξου καθώς και γραβιέρα δωδεκάμηνης ωρίμανσης, προϊόντα που φιλοξενούνται στις περισσότερες μεγάλες αλυσίδες. Μεταξύ των προϊόντων που παράγουμε είναι επίσης γλυκιά μυζήθρα, ξινοτύρι καθώς και σαγανοτύρια ή σκληρά τυριά με γεύσεις σε μικρότερες ποσότητες».

Βασικό κομμάτι της φιλοσοφίας του Νικόλα Πιτταρά είναι να μεγαλώνει ο ίδιος τα ζώα και να μην αγοράζει από το εξωτερικό. Ταυτόχρονα έχει προβεί σε διαδικασία γενετικής βελτίωσης. Ο Νικόλας Πιτταράς προέρχεται από οικογένεια κτηνοτρόφων, ενώ ξεκίνησε την τυροκόμηση το 2008.

Οι συνεργασίες με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και την Pizza Fan

Αυτή τη στιγμή προμηθεύει το τυροκομείου διαθέτει τα προϊόντα του σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος, ο Μασούτης, ο Γαλαξίας καθώς και στον Θανόπουλο. Ταυτόχρονα συνεργάζεται με την Pizza Fan, την οποία προμηθεύει έως και 3 τόνους ΠΟΠ γραβιέρας Νάξου το μήνα για κάποια από τα προϊόντα που έχει στον κατάλογό της.

Η τυροκομεία Πιτταρά σε αριθμούς

Kύκλος εργασιών: 2 εκατ. ευρώ

Συνολικός πληθυσμός: 550 βοοειδή

Ζώα άμελξης: 200

Ποσότητα παραγωγής: 14 τόνοι ανά ζώο/έτος

Συνολική ποσότητα άρμεξης 2020: 2,8 εκατ. κιλά

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία