BACK TO
TOP
Food insider

Η βιομηχανία ρυζιού ετοιμάζει παραγωγική σύμπραξη με οργανώσεις παραγωγών και συνεταιρισμούς

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ορυζοβιομηχάνων για προάσπιση της ελληνικότητας των προϊόντων και των σχέσεων με τους αγρότες, με αντικείμενο τη διασφάλιση επάρκειας σε ελληνικό προϊόν αλλά και τον καθορισμό συγκεκριμένων ποικιλιών που θα καλλιεργούνται αλλά και των ποιοτικών κριτηρίων που θα τα συνοδεύουν.

omega3

Γιώργος Λαμπίρης

173
0

Η κίνηση αυτή όπως αναφέρει στην Agrenda η Όλγα Κωνσταντακοπούλου, marketing manager της εταιρείας ρυζιών και οσπρίων, Ωμέγα, θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσω επιμέρους συμφωνιών που θα συναφθούν με αγροτικούς συνεταιρισμούς ή οργανώσεις παραγωγών. Σε αυτή την κίνηση η Ωμέγα αποτελεί στρατηγικό μέλος, ούτως ώστε όπως η ίδια αναφέρει, να δημιουργηθεί για πρώτη φορά ένα οργανωμένο πλαίσιο στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής ρυζιού.

«Γίνεται μια έντονη προσπάθεια από τον Σύνδεσμο Ορυζοβιομηχάνων του οποίου είμαστε ενεργά μέλη, προκειμένου να γίνει συνασπισμός γενικότερα για την ενίσχυση της παραγωγής και της συνεργασίας με τους παραγωγούς με συγκεκριμένες προδιαγραφές παραγόμενων προϊόντων, κάτι που αποτελεί ζητούμενο σε μεγάλο βαθμό», σημειώνει η κυρία Κωνσταντακοπούλου.

Όλγα Κωνσταντακοπούλου, Marketing Manager, Ωμέγα

Η Ωμέγα διατηρεί μακροχρόνιες σχέσεις με παραγωγούς της Βορείου Ελλάδας, έχοντας κάνει την αρχή από τα πρώτα βήματα της εταιρείας συνάπτοντας συνεργασίες με καλλιεργητές στη Μεσσηνία, όπου βρίσκεται η έδρα της. Όπως λέει η Όλγα

Κωνσταντακοπούλου, «η συνεργασία μας τόσο με ανεξάρτητους αλλά και “εξαρτώμενους”, μέσω συμφωνίας παραγωγούς ανά την Ελλάδα, μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέγουμε τις περιοχές με την καλύτερη απόδοση, όπως είναι η Λάρισα για τις φακές και η Καστοριά για τους γίγαντες. Επίσης είμαστε σε επαφή με τις ομάδες παραγωγών μας για τον προγραμματισμό της σποράς, τις αποδόσεις , την προμήθεια εφοδίων και σπόρων αυστηρά με τα δικά μας ποιοτικά κριτήρια».

Προμήθεια ρυζιών και οσπρίων από παραγωγούς πανελλαδικά

«Τα προϊόντα μας τα προμηθευόμαστε από όλη σχεδόν την Ελλάδα, αναλόγως με το κλίμα και τις ποιότητες που καλλιεργούνται. Για παράδειγμα οι ψιλές φακές προέρχονται από τη Λάρισα, τα μέτρια φασόλια από την Καβάλα, οι γίγαντες από την Καστοριά, τα ρύζια από τις Σέρρες και τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης και τα πράσινα φασόλια, ή αλλιώς «Ροβίτσα», όπως είναι γνωστά σε μας, παράγονται στην Δυτική Πελοπόννησο από δικούς μας παραγωγούς».

Άνοιγμα σε Κύπρο, Ευρώπη και προσεχώς στην Αμερική

Αναφορικά με τις εξαγωγές η ίδια επισημαίνει ότι «βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία ανάπτυξης κάνοντας αισθητή την παρουσία μας στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή μας στην έκθεση MDR Connect που έλαβε χώρα στην Νέα Υόρκη, με πυλώνα τη μεσογειακή διατροφή, εισπράττοντας διθυραμβικά σχόλια και προτάσεις για συνεργασία, με την ambassador μας Μαρία Λόη να αναλαμβάνει την προώθηση των προϊόντων μας. Αξίζει να σημειωθεί πως η εξαγωγική δραστηριότητα της Ωμέγα έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, μέσω των νέων στρατηγικών συνεργασιών και αντιπροσώπων σε Κύπρο, Ευρώπη και προσεχώς στην Αμερική».

Αναφερόμενη στις συνθήκες του 2020 η κυρία Κωνσταντακοπούλου κάνει λόγο για μια χρονιά αρκετά απαιτητική «όπου δοκιμαστήκαμε σαν εταιρία για την ετοιμότητά μας, το risk management, την ευελιξία και την κουλτούρα μας τα οποία ήταν και τα στοιχεία που μας έβγαλαν νικητές από αυτή τη δοκιμασία».

«Η κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης στη λιανική βοήθησε τη μείωση της αγοράς του HοReCa κλείνοντας με μονοψήφια αύξηση τζίρου και αυξημένη κερδοφορία. Παράλληλα, το πρώτο τετράμηνο του 2021 κράτησε την τάση της ανοδικής αγοράς μας με τάση σταθεροποίησης κατά τη διάρκεια του Ιουνίου».

Επαναφέρει στην αγορά την ιστορική μάρκα δημητριακών «Φύση»

Την ίδια στιγμή, η Ωμέγα στο πλαίσιο της παγκόσμιας ανόδου των υγιεινών – λειτουργικών προϊόντων προχωρά στο λανσάρισμα της ιστορικής μάρκας δημητριακών πρωινού «Φύση» με διαδρομή στα ράφια των σούπερ μάρκετ από το 1985. «Η στρατηγική της εταιρίας έγκειται στην ένταξη καινοτόμων προϊόντων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών. Σε πρώτο στάδιο θα λανσαριστούν 8 κωδικοί δημητριακών κατηγορίας ενηλίκων και παιδικών με τη σειρά να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κλασσικά corn flakes, μούσλι με 8 αποξηραμένα φρούτα και δαχτυλίδια με μέλι. Τα νέα δημητριακά “Φύση” αναμένεται να ολοκληρώσουν την τοποθέτησή τους στα σούπερ μάρκετ μέσα στο φθινόπωρo. Είναι προϊόντα μη γενετικά τροποποιημένα, ενώ δεν περιέχουν φοινικέλαιο, συντηρητικά και χρωστικές ουσίες», εξηγεί η Όλγα Κωνσταντακοπούλου.

Στον τομέα των επενδύσεων οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της Ωμέγα είναι η εξωστρέφεια, οι νέες προϊόντικές κατηγορίες και η ενίσχυση του διανεμητικού δικτύου της. «Το διανεμητικό δίκτυο της ΩΜΕΓΑ αποτελεί το μεγαλύτερο στην κατηγορία του ρυζιού, του οσπρίου αλλά και των ζωοτροφών. Το φθινόπωρο αναμένεται να τεθούν σε πλήρη λειτουργία οι δύο καινούργιες γραμμές καθαρισμού οσπρίων και ρυζιού που προστέθηκαν στις εγκαταστάσεις μας με προϋπολογισμό της τάξεως των 500 χιλ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης η παραγωγική δυναμικότητα θα ενισχυθεί κατά 9-10%, γεγονός που θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό και τη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων τα οποία θα διατίθενται αποκλειστικά στο εξωτερικό».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία