BACK TO
TOP
Food insider

Επενδύσεις Venus Growers 5,57 εκατομμύρια για ενίσχυση κατά 20% των αποδόσεων

Σε συνολικές επενδύσεις ύψους 5,57 εκατ. ευρώ µέσω επιµέρους εταιρειών, στις οποίες διατηρεί συµµετοχή προχωράει η Venus Growers.

32_37

Γιώργος Λαμπίρης

192
0

Σύµφωνα µε τον Χρήστο Γιαννακάκη µέλος της Venus Growers και β’ αντιπρόεδρο της ΕΘΕΑΣ, στόχος είναι η µείωση κόστους και η αύξηση παραγωγικότητας που αποτελούν τους δύο άξονες στους οποίους θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του ο Συνεταιρισµός µέσα από τις συγκεκριµένες επενδύσεις. Αυτή τη στιγµή οι στρεµµατικές αποδόσεις στα ροδάκινα που αποτελούν και το κύριο παραγόµενο προϊόν, κυµαίνονται από 2.800 κιλά έως και 4.000 κιλά το στρέµµα ανάλογα µε την ποικιλία. Επιδίωξη είναι µε την ορθότερη διαχείριση των εισροών να αυξήσει τις αποδόσεις κατά περίπου 20%, επισηµαίνει ο κύριος Γιαννακάκης. Οι συνολικές επενδύσεις θα πραγµατοποιηθούν µέσα από τέσσερις διαφορετικές εταιρείες στις οποίες συµµετέχει τόσο η Venus Growers, όσο και µέλη του Συνεταιρισµού ως φυσικά πρόσωπα. Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει τον τεχνολογικό εκσυγχρονισµό της µονάδας καλλιέργειας και παραγωγής νωπών φρούτων και την ίδρυση µονάδας εµπορίας νωπών φρούτων. Μετά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδιασµού η Αγροτική Εταιρική Σύµπραξη που έχει δηµιουργηθεί µετά τη σύσταση των τεσσάρων αυτών εταιρειών θα υποστηρίζει την καλλιέργεια 1.100 στρεµµάτων ροδακίνων από τις εκµεταλλεύσεις των µελών της, ενώ θα εµπορεύεται περί τους 3.700 τόνους ροδακίνων - επιτραπέζια και βιοµηχανικά – µέσα από την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών.

Πώς θα γίνει η κατανοµή των επενδύσεων

Όπως προαναφέρθηκε η εγκεκριµένη αίτηση ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων είναι συνολικού ύψους 5,57 εκατ. ευρώ. Από το συγκεκριµένο ποσό το 50% του κόστους θα προέλθει από δηµόσια δαπάνη. Η κατανοµή των επενδύσεων θα γίνει στις εταιρείες Agro Farm Growers Venus Βέροια µε ποσό 1,37 εκατοµµύρια ευρώ,  Agro Farm Growers Venus Επισκοπή µε ποσό 1,38 εκατοµµύρια ευρώ, Agro Farm Growers Venus Αλεξάνδρεια µε ποσό 1,37 εκατοµµύρια ευρώ και Agro Farm Growers Venus Αγία Μαρίνα µε ποσό 1,45 εκατοµµύρια ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η συµµετοχή των µελών της Venus Growers στο υποέργο «Εκσυγχρονισµός του πρωτογενούς τοµέα» της δράσης «Οικονοµικός µετασχηµατισµός του αγροτικού τοµέα» του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας.

Η Agro Farm Venus Επισκοπή καθώς και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις έχουν ως παραγωγικό τους αντικείµενο την παραγωγή πυρηνόκαρπων, ακτινιδίου, καλαµποκιού και βάµβακος. Στόχος είναι οι συγκεκριµένες επενδύσεις να έχουν ολοκληρωθεί έως και το τέλος του 2025, όπως ορίζεται από τις σχετικές προθεσµίες που απορρέουν από το Ταµείο Ανάκαµψης.

Οι µέτοχοι µε διψήφιο ποσοστό συµµετοχής

Σε ό,τι αφορά τους µετόχους µε διψήφιο ποσοστό συµµετοχής στις προαναφερόµενες επιχειρήσεις της Αγροτικής Εταιρικής Σύµπραξης, στην Agro Farm Growers Venus Βέροια συµµετέχουν η Venus Growers µε ποσοστό 18,9%, ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Άγιος ∆ηµήτριος Κεφαλοχωρίου µε ποσοστό 18,9% και η Μαρία Περιστέρα Χατζοπούλου µε ποσοστό 11%. Στην Agro Farm Growers Venus Αλεξάνδρεια συµµετέχει η Venus Growers µε 16,5% και ο Ιορδάνης Καλιόγλου µε 17%. Στην Agro Farm Growers Venus Επισκοπή συµµετέχουν η Venus Growers µε 17,9%, ο Θωµάς Νικολόπουλος µε 12,5%, η Πηνελόπη Καραγκιοζοπούλου µε 10,5% και στην Agro Farm Growers Venus Αγία Μαρίνα συµµετέχουν µε διψήφιο ποσοστό η Venus Growers, το οποίο ανέρχεται στο 17,8% και ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Επισκοπής ο Αλέξανδρος µε ποσοστό που ανέρχεται στο 18,5%. Σηµειώνεται ότι το 2023 η  Venus Grower είχε κύκλο εργασιών που άγγιξε τα 110 εκατ. ευρώ, µε το σύνολο των ποσοτήτων που παράγει να εξάγονται.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία