Ο αγροδιατροφικός τομέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε άλλη μια χρονιά-ρεκόρ το 2025, ενισχύοντας την παγκόσμια ηγετική του θέση στο γεωργικό εμπόριο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ξεπεράσει το 3% φέτος, εάν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή προκαλέσει τη διατήρηση των τιμών του πετρελαίου Μπρεντ γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι και οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν αυξημένες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και 61 κατηγορίες βασικών αγαθών, βαριά πρόστιμα που φθάνουν έως τα 5 εκατ. ευρώ και απειλή διαπόμπευσης για τους παραβάτες προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ενεργοποιώντας το νέο πλαίσιο παρέμβασης της κυβέρνησης στην αγορά εν μέσω της διεθνούς ενεργειακής αναταραχής λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Νέα άνοδο σημειώνουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, ξεπερνώντας μάλιστα ξανά τα 100 δολάρια, καθώς το Ιράν ενέτεινε τις επιθέσεις σε πλοία και χώρες του Κόλπου, αυξάνοντας τους φόβους για μια παρατεταμένη σύγκρουση και διαταραχές στη ροή πετρελαίου μέσω του Στενού του Ορμούζ.
Το Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησε την Τετάρτη 11 Μαρτίου σχετικά με την εντολή έναρξης διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με κανονισμό που θεσπίζει ένα νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις στατιστικές αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
Στη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη 11 Μαρτίου προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα επιβάλλει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και σε προϊόντα σουπερμάρκετ με ορίζοντα τριμήνου, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας εξαιτίας της αναταραχής στη Μέση Ανατολή.: «Είμαστε σε επαγρύπνηση για περαιτέρω επιπτώσεις της κρίσης» ανέφερε
Οι ευρωπαϊκές αγροτικές κοινότητες απαιτούν επείγουσα δράση ενόψει του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ για τα λιπάσματα.
Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να υποχωρούν την Τετάρτη, καθώς οι αναφορές ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προτείνει την μεγαλύτερη απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου στην ιστορία του, λόγω πιθανών διαταραχών στην προμήθεια από τη σύγκρουση των ΗΠΑ και του Ισραήλ με το Ιράν, που έχει επηρειάσει αρνητικά το κλίμα.
Αλλαγές φέρνει ο νέος τρόπος επιμερισμού του ΦΠΑ σε ακίνητα μικτής χρήσης που προβλέπεται σε απόφαση της ΑΑΔΕ, που βάζει τέλος στον «τυφλό» υπολογισμό με βάση το γενικό ποσοστό pro-rata του κύκλου εργασιών.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι θα γίνει «ό,τι χρειαστεί» για να διατηρηθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, εν μέσω του πολέμου στη Μέση Ανατολή που έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου.
Μέτρα στήριξης των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων που θα ενεργοποιούνται ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής και τις τιμές του πετρελαίου σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που παρακολουθεί με ψυχραιμία τη διαμόρφωση τους, διαμηνύοντας ότι είναι έτοιμο να παρέμβει, εφόσον η ενεργειακή κρίση λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Ανοδικά κινήθηκαν και τον Ιανουάριο οι εξαγωγικές επιδόσεις των ελληνικών τροφίμων, με τον συγκεκριμένο κλάδο να είναι ο μοναδικός που κατέγραψε αύξηση 4% σε σχέση με πέρυσι, έναντι άλλων κλάδων που υποχώρησαν, όπως προκύπτει από επεξεργασία που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, στα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Στο 2,7% σκαρφάλωσε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) τον Φεβρουάριο σύμφωνα με έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη της αντίστοιχης της τάξεως του 2,5% που σημειώθηκε το 2025 σε σχέση με το 2024.
Μια αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων περιοδεύει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτή την εβδομάδα για να ασκήσει πιέσεις κατά του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών, σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής, λίγες εβδομάδες πριν οι Βρυξέλλες αποφασίσουν εάν θα τροποποιήσουν περαιτέρω τον νόμο, δήλωσαν στο Euractiv τέσσερις πηγές με γνώση στις συνομιλίες.
Μια ακόμη μίνι αναθεώρηση θα γίνει τις επόμενες μέρες στο ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, με τη συνδρομή στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα βρεθούν στην Αθήνα για μια αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος.
Την εξαίρεση των δαπανών που θα γίνουν από τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή εξετάζει η Κομισιόν. Αυτό είναι ένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται οι επιτελείς των Βρυξελλών, σύμφωνα με ελληνικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε ο ΟΤ.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επαναφέρουν ισχυρούς κραδασμούς στις διεθνείς αγορές ενέργειας, με τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου να καταγράφουν έντονες διακυμάνσεις τις τελευταίες ημέρες.
Διολισθαίνουν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει σύντομα, καθώς προσπαθεί να κατευνάσει τις ήδη νευρικές αγορές και τις ανησυχίες για πληθωριστική κρίση λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.
Η ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας και της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν το κλειδί για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, με την αξιοποίηση της καινοτομίας να αποτελεί σημαντικό κομμάτι του παζλ για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, όπως αναφέρεται στο 26ο τεύχος του «ΕΠΙ ΓΗΣ» της Πειραιώς.