BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

«Κλείδωσε» το Solar για ένταξη στον Ηρακλή ΙΙΙ, η συμφωνία τραπεζών

Σημαντική συμφωνία έκλεισαν οι συστημικές τράπεζες - Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική - με τη Waterwheel Capital για την κοινή τιτλοποίηση κόκκινων δανείων "Solar" ύψους 1,2 δισ. ευρώ η οποία παρέμενε επί σειρά ετών στις "καλένδες".

Bank-825x510

59
0

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα οι τέσσερις τράπεζες, η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 υπό την προϋπόθεση της ένταξής της στον "Ηρακλή 3" -το νέο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις που αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το τέλος του έτους.

Η συμφωνία προβλέπει  την πώληση στη Waterwheel Capital του 95% των ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes) και του 95% των ομολογιών χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (junior notes) που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της ταυτόχρονης τιτλοποίησης.

Οι τράπεζες θα διακρατήσουν το 100% των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes) καθώς και το 5% των ομολογιών μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) εξοφλητικής προτεραιότητας. Τη διαχείριση του "κόκκινου" χαρτοφυλακίου θα αναλάβει η Cepal -θυγατρική εταιρεία της Alpha Bank.

Για την ένταξη της συναλλαγής στον Ηρακλή απαιτείται, επίσης, η έκδοση της εποπτικής έγκρισης για τη μεταφορά σημαντικού κινδύνου ("Significant Risk Transfer - SRT") του υποκείμενου χαρτοφυλακίου δανείων από τον Ευρωπαϊκό Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Εκ μέρους των Τραπεζών, ενεργούν η Alantra ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος ενώ οι δικηγορικές εταιρίες Allen & Overy και Καρατζάς & Συνεργάτες ως εξωτερικοί νομικοί σύμβουλοι αγγλικού και ελληνικού δικαίου αντίστοιχα.

 
πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία