BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Το κυβερνητικό πλάνο των πρώτων εβδομάδων του 2024 στο Μαξίμου

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις πρώτες εβδομάδες του 2024 βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συσκέψεων που ξεκινούν στην Ηρώδου Αττικού 19, με τον πρωθυπουργό να έχει οριοθετήσει το πλέγμα των νομοθετικών και κοινωνικών παρεμβάσεων.

unnamed-2_3

37
0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρεθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χανιά, για τα Θεοφάνεια (θα έχει προηγηθεί το πρωί της Παρασκευής η παρουσία του στη Βεργίνα για τα εγκαίνια του αναστηλωμένου ανακτόρου του Φιλίππου Β΄) δίνει τον μεταρρυθμιστικό τόνο που θα ακολουθήσει το "γαλάζιο" οικοσύστημα, με το βλέμμα στραμμένο και στο πολιτικό ορόσημο των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, εν αναμονή του πρώτου υπουργικού συμβουλίου του νέου έτους.

"Έχουμε μία σειρά από νομοσχέδια, τα οποία ουσιαστικά είναι σε πρώτο πλάνο, ξεκίνησε η προεργασία τους και κάποια εξ αυτών έχουν μπει και στη διαβούλευση πριν το τέλος τους 2023 και με την έλευση του 2024 έχουμε μία σειρά από σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες…Και μία σειρά από άλλες πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως είναι η οικονομική μας πολιτική, με στόχο να συνεχίζεται η αύξηση των εισοδημάτων σε μια δύσκολη περίοδο κρίσεων", σημείωσε (Αντέννα) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δίνοντας τον…τόνο των κινήσεων, οι οποίες θα πρωταγωνιστήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το…βάρος του Μεγάρου Μαξίμου…πέφτει, κατά κύριο λόγο, στην προώθηση εμβληματικών νομοσχεδίων. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται:

  • Η λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Το κομβικό, όπως χαρακτηρίζεται, σχέδιο νόμου αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει νόμος του κράτους "ανοίγοντας τον δρόμο και για την αναθεώρηση του Άρθρου 16, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πια στα δεδομένα του 21ου αιώνα".
  • Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, με στόχο τη μείωση της αποχής, αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές, με το νομοσχέδιο να έχει τεθεί σε διαβούλευση, έχοντας ως καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του δημόσιου διαλόγου τη 10η Ιανουαρίου.
  • Ο νέος δικαστικός χάρτης και οι νέοι ποινικοί κώδικες.
  • Η καταπολέμηση της οπαδικής βίας, με το χρόνο μέχρι τη 12η Φεβρουαρίου, όταν και λήγει η απόφαση για το "κεκλεισμένων των θυρών" στα γήπεδα της "Super League" να κυλάει αντίστροφα. "Δε μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, εμείς οι ίδιοι έχουμε αναγνωρίσει ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις. Δε θα ξαναπώ το κοινότοπο, ότι…ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, αλλά αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι πια υπάρχει μία απαίτηση, καθολική απαίτηση να ξαναγίνουν τα γήπεδα χώροι αθλητικής άμιλλας, αλλά και αρμονικής συνάντησης όσων αγαπούν τα σπορ και να μην αναγκαζόμαστε να…καταναλώνουμε σημαντικούς ανθρώπινους πόρους από την Αστυνομία κάθε Κυριακή για να εξασφαλίζουμε ότι δε θα γίνονται επεισόδια στα γήπεδα", είναι το σήμα που έχει εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι μέλλει γενέσθαι με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Σε χρόνο παράλληλο, η συζήτηση στη δημόσια σφαίρα για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που σχετίζεται με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών βρίσκεται, σε καθημερινή βάση, στην πρώτη γραμμή.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται το προσεχές διάστημα να αποφασίσει για το χρόνο παρουσίασης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ενώ φαίνεται να πυκνώνουν οι εισηγήσεις σχετικά με την επίσπευση δημοσιοποίησης των προβλέψεων, προκειμένου η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το θετικό για αυτήν momentum και να μη μεταθέσει τη νομοθετική της κίνηση σε μεταγενέστερο χρόνο. "Δε νομοθετεί η Εκκλησία, η Ελληνική Δημοκρατία έχει την εκτελεστική εξουσία, έχει τη νομοθετική και έχει, προφανώς, και την δικαστική εξουσία. Ακούμε τις απόψεις με σεβασμό. Βέβαια είναι σημαντικό οι απόψεις αυτές να είναι στο πλαίσιο -εγώ δεν θα κουνήσω το δάχτυλο, δεν θα κάνω υποδείξεις- του "αγαπάτε αλλήλους”, το οποίο, νομίζω, πρεσβεύει για όλους αυτούς τους αιώνες η θρησκεία που πιστεύουμε και κάποιοι άνθρωποι, μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό έχουν κάνει ανώνυμα πολύ μεγάλες πράξεις αγαθοεργίας. Εδώ, λοιπόν, αυτό που χρειάζεται είναι να το έχουμε πάντοτε αυτό στο μυαλό μας", ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.

"Το…όλα στην ώρα τους δεν έχει να κάνει ούτε με υπεκφυγή, εμείς δεν νομοθετούμε με βάση το αν κάτι συμφέρει να έρθει πριν ή μετά τις ευρωεκλογές, αυτό κρατήστε το γενικά. Καμία δική μας παρέμβαση δεν έχει τέτοια λογική και αυτό το εκτιμούν οι πολίτες, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες που περνάνε, αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα και μάλιστα το αποτέλεσμα σε δύσκολα θέματα, αυτό θα κάνουμε και τώρα", συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι…μουρμούρες ακόμη και στο εσωτερικό του "γαλάζιου" οικοσυστήματος είναι πολλαπλές. Αλλά, δεν περιορίζονται μόνον εκεί. Στις δημοσκοπήσεις οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι στις απόψεις τους, ενώ…στο προσκήνιο βρίσκονται (σχεδόν σε καθημερινή βάση) οι αντιδράσεις της Εκκλησίας. Σε κάθε περίπτωση, η τελική μορφή του νομοσχεδίου, αλλά και οι προβλέψεις του είναι αυτές που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη προσοχή, καθώς στόχος είναι να φτάσει στην Ολομέλεια μία πρωτοβουλία, η οποία θα περιορίζει (όσο αυτό είναι δυνατόν) τους εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας προβληματισμούς.

πηγή: capital.gr
 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία