BACK TO
TOP
Διεθνή

Στο Βερολίνο 10.000 αγρότες επειδή η νέα ΚΑΠ φέρνει πτώχευση

Περισσότερα από 5.000 τρακτέρ και 10.000 διαδηλωτές αγρότες από όλη την Γερμανία, ετοιμάζονται για μια μαζική συγκέντρωση έξω από την Πύλη του Βρανδεβούργου στο Βερολίνο την Τρίτη 26 Νοεμβρίου.

brandenburgenlandendeutchenfahren

Πέτρος Γκόγκος

92
6

Ήδη από τα ξημερώματα της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου, χιλιάδες τρακτέρ σχημάτισαν κονβόι στους αυτοκινητόδρομους της Γερμανίας, με προορισμό το Βερολίνο, διαδηλώνοντας ενάντια στην αγροτική πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων τον ασφυκτικό περιορισμό φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Εκείνο που ενοχλεί τους Γερμανούς αγρότες παράλληλα είναι η ευρύτερη αντιμετώπισή τους τόσο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο και από μια σειρά φιλοπεριβαλλοντικών οργανώσεων οι οποίες καλλιεργούν ένα αίσθημα προκατάληψης ανάμεσα στους πολίτες των πόλεων, ενάντια στους αγρότες, με αποτέλεσμα την διαμόρφωση μεροληπτικών σύμφωνα με τους παραγωγούς πολιτικών.

Έξω από την Πύλη του Βραδεμβούργου όσοι Γερμανοί αγρότες καταφέρουν να δώσουν  το παρόν αναμένεται να συναντήσουν την Γιούλια Κλόκνερ, την Ομοσπονδιακή Υπουργό Γεωργίας, η οποία θα βρεθεί στην κεντρική σκηνή της συγκέντρωση προκειμένου να ακούσει τα αιτήματα των παραγωγών.

Μισθώσεις τραίνων

Η Ένωση Αγροτών Βεστφαλίας, έχει μισθώσει ένα τραίνο προκειμένου να μεταφέρει 600 παραγωγούς στο Βερολίνο. Δεκάδες άλλες οργανώσεις, υπό την ομπρέλα του κινήματος «Η γη προωθεί την ένωση ΝRW» έχουν προετοιμάσει και εξασφαλίσει μέσα για την μεταφορά των διαδηλωτών στην γερμανική πρωτεύουσα.    

Αιτήματα

«Πριν από 30 χρόνια, 100 κιλά σιταριού πληρώνονταν με 35 μάρκα. Τώρα πληρώνονται 17 ευρώ. Είναι σχεδόν η ίδια τιμή, χωρίς όμως να είναι προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό» εξηγεί ο Μάρτιν Μπουχολτζ, 56 αγρότης στην αγροτική πόλη Σανκ Καταρίνεν (Αγία Αικατερίνη), μια πόλη κοντά στη Βόννη. Χιλιάδες είναι οι παραγωγοί οι οποίοι διαισθάνονται πως με την πολιτική κατεύθυνση που παίρνει η αγροτική πολιτική σε Γερμανία και Ευρώπη, στρώνεται το έδαφος για την πτώχευση του συνόλου των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων. «Το αγροτικό πακέτο που παρουσίασε η υπουργός Κλόκνερ, δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο τις εκμεταλλεύσεις μας, αλλά απειλεί εν γένει την αλυσίδα τροφίμων της Ευρώπης και μαζί με αυτό τις αγροτικές κοινότητες της υπαίθρου» αναφέρει η διακήρυξη των Γερμανών αγροτών. Μεταξύ άλλων οι αγρότες απαιτούν μια ενιαία ευρωπαϊκή οδηγία σε ό,τι αφορά στις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του Βερολίνου και των Βρυξελλών και όχι πειράματα στις πλάτες τους. Διεκδικούν ακόμα τον αποκλεισμό αγροτικών προϊόντων από τις ευρωπαϊκές αγορές, τα οποία είναι ανταγωνιστικά στα ευρωπαϊκά, ενώ δεν πληρούν τα αυστηρά πρότυπα που επιβάλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και οτιδήποτε καλλιεργείται και παράγεται εντός του μπλοκ.

 Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν μήνα, στις 22 Οκτωβρίου, πάνω από 10.000 Γερμανοί αγρότες, παρέλυσαν πόλεις της Γερμανίας, διαδηλώνοντας. Η κινητοποίηση της Τρίτης έρχεται σε συνέχεια εκείνων ενώ αντανακλά τον κοινωνικό αναβρασμό που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στους κόλπους της γερμανικής υπαίθρου, με τα αιτήματα των αγροτών να μην περιορίζονται σε συντεχνιακά ζητήματα αλλά να απλώνονται στην βιωσιμότητα του συνόλου της γερμανικής επαρχίας.

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

27-11-2019 18:43ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΛΑΤΕΙΑ

Ε ρε εμεις οι Ελληνες αγροτες που τα προβληματα μας τα εχουμαι ολα λυμενα θα κανουμε γιορτες θα ξεκουραστουμε και τον Φλεβαρη με μπροσταρη την πολυ καλα προετοιμασμενη ηγεσια μας[ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ] θα εμποδισουμε κλεινωντας κανα δρομο μερικους συμπολιτες μας θα πουμαι και κατι στα τοπικα καναλια και ολοι μετα απο καμια δεκαρια μερες θα γυρισουμαι σπιτι μας με υσηχη την συνηδηση μας. Ως τοτε εχει ο θεος η ΚΑΠ παντως μαλλον δεν θα εχει.

Απάντηση

26-11-2019 10:05asavas

Αν η τρίτη αγροτική δύναμη στην Ευρώπη βρίσκει σοβαρούς λόγους να διαδηλώσει εμείς εδώ περιμένουμε το σόου του Φλεβάρη. Είναι κρίμα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την ΚΓΠ να έχουμε, κατά δήλωση του, έναν άσχετο περί τα αγροτικά υπουργό και ένα αγροτικό κίνημα με μόνο ενδιαφέρον του το ΟΣΔΕ.

Απάντηση

26-11-2019 09:13Γιώργος Παππάς

Αντε να βγούμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα, και το 1ο αίτημα να είναι να σβήσουν τα κόκκινα δάνεια, και ο εκπρόσωπος που θα συναντηθεί με τον υπουργό να του πάει τσίπουρο. Ποιος μετά να μας πάρει στα σοβαρά;

Απάντηση

26-11-2019 09:13Γιώργος Παππάς

Αντε να βγούμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα, και το 1ο αίτημα να είναι να σβήσουν τα κόκκινα δάνεια, και ο εκπρόσωπος που θα συναντηθεί με τον υπουργό να του πάει τσίπουρο. Ποιος μετά να μας πάρει στα σοβαρά;

Απάντηση

25-11-2019 21:12Δημητρης

Οι αγροτες της γερμανιας εχουν σοβαρα αιτημα, ειναι στο δρομο,εμεις τι κανουμε?θα βγουμε και θα ζηταμε λαγους με πετραχιλια!

Απάντηση

25-11-2019 16:51Δήμος Γκανιδης

Οι Γερμανοί παραγωγοι έχουν δίκαιο για την καταργηση της κυκλοφοριας φυτοπροστατευτικων που γίνεται αρκετά χρόνια και έχει σαν συνεπεια την αύξηση του κοστους παραγωγης. Στο δεύτερο αιτημα της καταργησης εισαγωγης αγροτικων προϊόντων από χωρες που χρησιμοποιούν απαγορευμενα για τη Ευρώπης φυτοπροστατευτικα επίσης έχουν δίκαιο γιατί πώς γίνεται να καταναλωμονται τετοια προϊόντα εντός Ευρώπης όταν απαγορευεται να παραγονται με ίδια φυτοπροστατευτικα στο εσωτερικός της

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία