BACK TO
TOP
Διεθνή

Αγοράζουν ακριβά τρακτέρ μήπως και ρεφάρουν τη ζημιά οι Αμερικανοί αγρότες

Ένα αίσθηµα αβεβαιότητας πλανάται πάνω από την αµερικανική ύπαιθρο, το οποίο πηγάζει τόσο από την αναστάτωση της πανδηµίας στις ούτως ή άλλως ευάλωτες εδώ και µια πενταετία αγορές αγροτικών εµπορευµάτων, όσο και από τους επιθετικούς χειρισµούς της Ουάσιγκτον, οι οποίοι απειλούν να τινάξουν στον αέρα την εµπορική συµφωνία που µε κόπο σύναψε ο Λευκός Οίκος και το Πεκίνο νωρίτερα.

42_7

70
0

Ακόµα και έτσι όµως, οι Αµερικανοί αγρότες ξεκίνησαν να επενδύουν σε υψηλής τεχνολογίας µηχανήµατα, όπως µαρτυρούν και τα οικονοµικά αποτελέσµατα της John Deere κατά την τρέχουσα περίοδο. Οι εργασίες στις µονάδες της εταιρείας γίνονται µε υψηλούς ρυθµούς προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν άµεσα τις παραγγελίες για µερικά από τα πιο σύνθετα τεχνολογικά µηχανήµατά της. Όπως αναφέρουν υψηλόβαθµα στελέχη του ιστορικού οµίλου, οι παραγγελίες για τα πιο ακριβά µοντέλα έχουν αυξηθεί κατά 10% ισορροπώντας σηµαντικά τις απώλειες εσόδων που έχει επιφέρει η µείωση κατά 18% των συνολικών πωλήσεων µηχανηµάτων.

Ουσιαστικά αυτό που προσπαθούν οι Αµερικανοί σε ένα επισφαλές οικονοµικό περιβάλλον, είναι να αξιοποιήσουν την τεχνολογική πρόοδο ανανεώνοντας τον αρχαϊκό στόλο τους, προκειµένου να µειώσουν το κόστος παραγωγής µέσα στα επόµενα χρόνια. Αυτοµατισµοί και χειρισµοί ακριβείας, δυνατότητες που ενσωµατώνει η νέα γενιά αγροτικών µηχανηµάτων θα επιτρέψουν µια κατακόρυφη µείωση του εργατοωρών στις εκµεταλλεύσεις αλλά και µια πιο συµµαζεµένη διαχείριση των εισροών.

Με άλλα λόγια, η Deere και οι πελάτες της στοιχηµατίζουν στην αγροτική εκδοχή «των µεγάλων δεδοµένων» (Big Data) της πρωτογενούς παραγωγής κα στην αξιοποίησή τους για να επιτύχουν το απαιτούµενο επίπεδο κέρδους και απόδοσης που επιτρέπει την βιωσιµότητα των εκµεταλλεύσεων. Τα σύγχρονα τρακτέρ έχουν εξελιχθεί σε µηχανήµατα που περιέχουν τεράστιους υπολογιστές που συνδέονται µε συστήµατα που µπορούν να φυτέψουν, να ψεκάσουν προϊόντα φυτοπροστασίας και θρέψης, αλλά και να συγκοµίσουν σε βέλτιστο χρόνο µε όσο το δυνατόν λιγότερες εισροές και απώλειες.

«Τα πλούσια σε χαρακτηριστικά, πιο πρόσφατα και µεγαλύτερα µηχανήµατα κάνουν πολλά για να βελτιώσουν τα έσοδα των αγροτών, να εξοικονοµήσουν χρήµατα και να αυξήσουν την απόδοση», δήλωσε ο Ματ Άρνολντ, αναλυτής στην Edward Jones. «Υπάρχει τόσο µεγάλη απόδοση της επένδυσης που βλέπουµε όλο και περισσότερους να παίρνουν την απόφαση, παρόλο που η συγκυρία δεν είναι και πολύ ενθαρρυντική για την αξιοποίηση µεγάλων κεφαλαίων» καταλήγει ο ίδιος.

Παρόλο που η Deere προέβλεψε πτώση 10-15% στις παγκόσµιες πωλήσεις αγροτικού εξοπλισµού, φαίνεται ότι τελικά η ζήτηση για αντικατάσταση του γερασµένου στόλου µε εξοπλισµό υψηλής τεχνολογίας απέτρεψε µια δυσάρεστη οικονοµική προοπτική, που θα µπορούσε να ήταν ακόµα πιο έντονη πτώση σε µια εποχή που η βιοµηχανία µηχανηµάτων δεν δείχνει µεγάλη ανθεκτικότητα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία