BACK TO
TOP
Διεθνή

Θετικός ο αντίκτυπος για τις αγροτικές εξαγωγές από τα εμπορικά ντηλ της ΕΕ

Θετικό προβλέπεται το ισοζύγιο για το αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ, ως αποτελέσμα των συμφωνιών ελέυθερου εμπορίου που έχει και εξετάζει να επισυνάψει, με τον αριθμό των εξαγωγών να είναι αυξημένο και να ξεπερνά σημαντικά τον αντίστοιχο των εισαγωγών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της Κομισιόν.

CaptuPNG

25
1

Η εμπορική ατζέντα της ΕΕ αναμένεται να έχει συνολικά θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της καθώς επίσης και στον τομέα των γεωργικών τροφίμων, σύμφωνα με νέα μελέτη της Κομισιόν που εκπονήθηκε από  ερευνητικό κέντρο JRC και δημοσιεύθηκε στις 26 Ιανουαρίου συμπεριλαμβάνοντας  τις σωρευτικές επιπτώσεις 12 εμπορικών συμφωνιών του αγροδιατροφικού τομέα στο σύνολό του αλλά και στους επιμέρους του τομείς ξεχωριστά,  έως το 2030.

Απόρια των εμπορικών συμφωνιών είναι το θετικό τελικό ισοζύγιο που προκύπτει από τον αυξημένο αριθμό εξαγωγών της ΕΕ σε σχέση με αυτόν των μειωμένων εισαγωγών που αφορούν τα αγροτικά προϊόντα.

Η μελέτη επιβεβαιώνει επίσης ότι η προσέγγιση που ακολουθεί η ΕΕ με τη χορήγηση περιορισμένου αριθμού εισαγωγών χαμηλότερου δασμού (μέσω ποσοστώσεων δασμολογικών συντελεστών) είναι η καλύτερη προσέγγιση όσον αφορά την προστασία συγκεκριμένων ευάλωτων τομέων γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ.

Παράλληλα περιλαμβάνει δύο σενάρια, ένα φιλόδοξο (πλήρης ελευθέρωση δασμών 98,5% όλων των προϊόντων και μερική μείωση δασμών 50% για τα υπόλοιπα προϊόντα) και ένα πιο συντηρητικό (πλήρης ελευθέρωση 97% και 25% μείωση δασμών των υπολοίπων). Επιπροσθέτως, έχουν συμπεριληφθεί στα σενάρια οι  πέντε συναφθείσες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου διαμορφούμενες  βάσει του αποτελέσματος που διαπραγματεύτηκε.

Παρά το γεγονός ότι αυξάνεται η πρόσβαση των 12 εμπορικών εταίρων της συμφωνίας (FTAs) στην αγορά της ΕΕ (κατά 10% και 13% σύμφωνα με το συντηρητικό και φιλόδοξο σενάριο αντίστοιχα), σημαντικά αυξημένος προβλέπεται και ο αριθμός των αντίσοιχων εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής της ένωσης (κατά 25% και 29% σύμφωνα με το συντηρητικό και φιλόδοξο σενάριο αντίστοιχα).

Αυτό αντιστοιχεί σε συνολικές αγροτικές εξαγωγές της ΕΕ αξίας  4,7 δισεκατομμύρια ευρώ (συντηρητικό) ή 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ (φιλόδοξο), και σε συνολικές εισαγωγές αξίας 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ (συντηρητικό) ή 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ (φιλόδοξο).

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο γεωργικός τομέας της ΕΕ μπορεί να επωφεληθεί από το εμπορικό πρόγραμμα που σχεδιάζεται και ακολουθείται. Μια σύγκριση των αθροιστικών μελετών επιπτώσεων του 2016 έναντι του 2021 δείχνει την αποτελεσματικότητα των δασμολογικών ποσοστώσεων σε ευαίσθητους τομείς όπως το βόειο κρέας, το ρύζι και τη ζάχαρη.


Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνα, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Valdis Dombrovskis , αρμόδιος για το εμπόριο,  δήλωσε ότι: «Η ΕΕ ανέκαθεν υποστήριζε το ανοιχτό και δίκαιο εμπόριο που ήταν ιδιαίτερα ευεργετικό για την οικονομία μας, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών του αγροδιατροφικού κλάδου. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι καταφέραμε να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ προσφοράς περισσότερων ευκαιριών εξαγωγής στους αγρότες της ΕΕ, προστατεύοντάς τους παράλληλα από τις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις των αυξημένων εισαγωγών. Η υποστήριξη του αγροδιατροφικού τομέα  της ΕΕ θα εξακολουθήσει να αποτελεί βασικό στοιχείο της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ, είτε μέσω του ανοίγματος της αγοράς, της προστασίας των παραδοσιακών προϊόντων διατροφής της ΕΕ ή υπερασπίζοντάς τον  από μορφές αθέμιτου εμπορίου. "

Ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski είπε: «Η επιτυχία του γεωργικού εμπορίου της ΕΕ αντικατοπτρίζει την ανταγωνιστικότητα που επιδεικνύει ο τομέα μας. Σε αυτό σημαντική συμβολή είχαν οι μεταρρυθμίσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, υποστηριζόμενες από την παγκόσμια φήμη των προϊόντων της ΕΕ ως ασφαλών, βιώσιμα παραγόμενων, θρεπτικών και υψηλής ποιότητας. Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι το φιλόδοξο εμπορικό μας πρόγραμμα βοηθά τους αγρότες της ΕΕ και τους παραγωγούς τροφίμων να εκμεταλλευτούν πλήρως τις ευκαιρίες στο εξωτερικό, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι έχουμε επαρκείς δικλείδες ασφαλείας  για τους πιο ευαίσθητους τομείς. "

Τα αποτελέσματα  της μελέτης παρουσιάστηκαν στους Υπουργούς της ΕΕ στο Συμβούλιο AGRIFISH και στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 25 και 26 του Ιανουαρίου αντίστοιχα.

 Με στοιχεία του ec.europa.eu

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

03-02-2021 16:22Κωνσταντίνος Γ.

Κόψτε τις επιδοτήσεις και θα δούμε πόσο ανταγωνιστικα θα είναι τα ευρωπαϊκά προιοντα και πόσο θετικό θα είναι το ισοζυγιο.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία