Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

Στις 24 Μαΐου αναμένεται το «ναι» Βρυξελλών για πετρέλαιο, λιπάσματα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επερχόμενη συνάντηση των υπουργών γεωργίας της ΕΕ την Τρίτη 24 Μαΐου, αφού έπειτα από τις ζυμώσεις της συνεδρίασης αυτής στις Βρυξέλλες αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη δυνατότητα και το μέγεθος των επερχόμενων αγροτικών ενισχύσεων μέσα από κοινοτικούς πόρους.

aaee309d-8b7c-4aae-b5aa-6585c40b7735

Πέτρος Γκόγκος

4351
4

Ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκεται η κατάσταση στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων της ΕΕ. Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα, οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θα ενημερωθούν από την Επιτροπή σχετικά με την κατάσταση της αγοράς αγροδιατροφικών προϊόντων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η εισβολή στην Ουκρανία έχει διαταράξει σημαντικά τις παγκόσμιες γεωργικές αγορές, ασκώντας πίεση στα γεωργικά προϊόντα και τα αγαθά που απαιτούνται για τη γεωργική παραγωγή, όπως η ενέργεια και τα λιπάσματα. Παρά την πρόσθετη αβεβαιότητα που δημιουργείται για τις αγορές, η ΕΕ έχει σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα στον αγροδιατροφικό τομέα και είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης όσον αφορά τα τρόφιμα. Ωστόσο, οι υψηλές τιμές της αγοράς και οι πληθωριστικές τάσεις έχουν προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την οικονομική προσιτότητα, με τις τιμές των τροφίμων να αποτελούν τη βασική πηγή ανησυχίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο αλλά και σε συνάντηση που είχε με το ΔΣ της ΕΘΕΑΣ, ότι σε αυτήν τη συνάντηση η Κομισιόν θα ενημερώσει επίσημα τα κράτη μέλη για τον βαθμό στον οποίο θα μπορέσουν αυτά να μεταφέρουν πόρους από τα κονδύλια ου β΄πυλώνα (Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης) για την έκτακτη ενίσχυση αγροτών. Σχετικό αίτημα των κρατών μελών, ήταν η μεταφορά του 5% από τα αδιάθετα κονδύλια προς τον σκοπό αυτό, αφού όπως υποστήριζαν στο σχετικό αίτημα που είχαν παραδώσει στην Κομισιόν τον περασμένο μήνα, τα μέτρα στήριξης που έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα η Κομισιόν βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις περιορισμένες δυνατότητες των εθνικών προϋπολογισμών.

Εφόσον η Κομισιόν εγκρίνει το αίτημα, κάτι για το οποίο ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι έχει δημόσια δεσμευτεί ότι θα συμβεί, η Ελλάδα εξασφαλίζει περίπου 100 εκατ. ευρώ, τα οποία έρχονται να συμπληρωθούν στα 26 εκατ. ευρώ που στέλνει στη χώρα το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ. Ωστόσο δεν αποκλείεται τα ποσά αυτά να μαγειρευτούν με έναν «δανεισμό» από τους πόρους της επερχόμενης προγραμματικής περιόδου, αυξάνοντας έτσι τα κονδύλια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda που επιβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, οι προτεραιότητες του υπουργείου εστιάζουν στην αύξηση του ποσού που θα κατανεμηθεί στους αγρότες το Φθινόπωρο για το αγροτικό πετρέλαιο, στην επιδότηση της αγοράς λιπασμάτων, ενώ δεν αποκλείεται και μια δεύτερη ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών.

Βάσει του ρεπορτάζ, η αύξηση του ποσού για το Αγροτικό Πετρέλαιο αναμένεται να είναι της τάξης του 100% (δηλαδή τα 60 εκατ. που έχουν δεσμευτεί από τον κρατικό προϋπολογισμό να γίνουν 120 εκατ.), ενώ για τα λιπάσματα το πλάνο στήριξης αφορά σε επιδότηση με 12 ευρώ το στρέμμα για αροτραίες καλλιέργειες (όπου οι συνθήκες της αγοράς το επιβάλουν) και σε 18 ευρώ το στρέμμα για τα δέντρα.

Κυριότερα σημεία της ημερήσιας διάταξης:

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την εξάπλωση της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών και μια στρατηγική προσέγγιση για την ανάπτυξη εμβολίων. Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν περαιτέρω απόψεις σχετικά με την κατάσταση των γεωργικών αγορών λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.

Υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών

Οι υπουργοί σκοπεύουν να εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με τον εμβολιασμό ως συμπληρωματικό εργαλείο των υφιστάμενων μέτρων για την πρόληψη και τον έλεγχο της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών (HPAI). Η γρίπη των πτηνών συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και είναι επιζήμια για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τους τομείς των πουλερικών που πλήττονται.

Πλατφόρμες επιδημιολογικής επιτήρησης

Η γαλλική Προεδρία θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με εκδήλωση για τις πλατφόρμες επιδημιολογικής επιτήρησης που πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή τον Μάρτιο. Η σύσκεψη αυτή θα είναι δημόσια.

Η κυπριακή αντιπροσωπία θα ανταλλάξει πληροφορίες με τους υπουργούς σχετικά με τη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για έναν θετικό κατάλογο της ΕΕ για τη διατήρηση ζώων συντροφιάς. Η σύσκεψη αυτή θα είναι δημόσια.

Προστασία του εδάφους

Η σλοβακική αντιπροσωπία θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με το εργαστήριο με θέμα «Διάλογος σχετικά με το μέλλον της προστασίας του εδάφους στην ΕΕ και τις δυνατότητές του να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» που πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου στις Βρυξέλλες. Η σύσκεψη αυτή θα είναι δημόσια.

Δωδέκατη υπουργική διάσκεψη

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά με τη δωδέκατη υπουργική διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που θα πραγματοποιηθεί στις 12-15 Ιουνίου στη Γενεύη της Ελβετίας.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

16-05-2022 21:47Punentes

Μεγάλα κοπρόσκυλα θα αποφασίζουν για πολλή καιρό ακομη να πάνε στο διάολο και αυτοί και η ευρωπαϊκή ενωση

Απάντηση

16-05-2022 21:42Punentes

Μηλαμε για μεγάλα κοπρόσκυλα θα αποφασίζουν για πολλή καιρό ακομη

Απάντηση

16-05-2022 21:08ΑΓΡΟΤΗΣ

Για ποια χρονιά θα αποφασίσουν έτσι απλά να ξέρουμε

Απάντηση

16-05-2022 19:19ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΣ

Με το πάσο σας κρατικοδιαιτοι κηφήνες,δεν βιαζόμαστε.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία