BACK TO
TOP
Διεθνή

Ένα ρίσκο που αξίζει να αναληφθεί οι ΝTGs καλλιέργειες

Η επανάσταση των υπερ-καλλιεργειών στην Ευρώπη που ακούει στο όνοµα «νέες γονιδιωµατικές τεχνικές»-NGTs, φαίνεται να αντιµετωπίζει φραγµούς καθώς προκύπτουν περισσότερα ερωτήµατα παρά απαντήσεις γύρω από το κανονιστικό πλαίσιο που τρέχουν οι Βρυξέλλες. Μάλιστα, καθώς αρχίζει να µετρά αντίστροφα ο χρόνος εναπόκειται στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να αποφασίσουν εάν αυτό είναι ένα ρίσκο που αξίζει να αναληφθεί.

47_57

Βασιλική Μαντά

36
0

Το θέµα απασχόλησε την τελευταία σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε για το έτος, όπου εκεί καταγράφησαν διάφορες ενστάσεις, ανάµεσα τους και αυτή του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έθεσε κάποια προαπαιτούµενα προκειµένου να συναινέσει στο προωθούµενο σχέδιο της Κοµισιόν.

Τα πνευµατικά δικαιώµατα παραµένουν βασική ανησυχία, καθώς υπουργοί και νοµοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φοβούνται ότι η απελευθέρωση αυτών των νέων τεχνολογιών θα οδηγήσει σε περαιτέρω δέσµευση από πολυεθνικές εταιρείες µέσω της χρήσης διπλωµάτων ευρεσιτεχνίας. Ακόµη και η βιοµηχανία λέει ότι η κλίµακα του ζητήµατος είναι δύσκολο να εκτιµηθεί: «Η απλή απάντηση είναι ότι δεν ξέρουµε», δήλωσε ο Garlich von Essen, γενικός γραµµατέας της βιοµηχανικής οµάδας Euroseeds. Ωστόσο, «η υπόθεση είναι ότι, τουλάχιστον στην αρχή, µάλλον θα σηµαίνει περισσότερα διπλώµατα ευρεσιτεχνίας παρά λιγότερα», πρόσθεσε.

Μια άλλη ανησυχία που δεν έχουν ακόµη κατευνάσει οι υποστηρικτές των υπερ-καλλιεργειών είναι το πώς θα εξασφαλιστεί η συνύπαρξη του νεοσύστατου τοµέα µε αυτό της βιολογικής γεωργίας της ΕΕ, όπου τα συµβατικά γενετικά τροποποιηµένα τρόφιµα απαγορεύονται αυστηρά.

Με τους νέους κανόνες, η συντριπτική πλειονότητα των γονιδιακά επεξεργασµένων φυτών και σπόρων δεν θα χρειάζεται να επισηµαίνεται ως τέτοια, ένα µέτρο που ευνοείται από την Ισπανία και νοµοθέτες όπως η Σουηδή Jessica Polfjärd από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα, η οποία ηγείται του έργου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε το θέµα. Ωστόσο, χωρίς απαιτήσεις ιχνηλασιµότητας, ο βιολογικός τοµέας φοβάται ότι η χαλάρωση των κανόνων θα απειλήσει την ίδια του την ύπαρξη και θα παραπλανήσει τους καταναλωτές.

«Είναι οι νοµοθέτες καλά ενηµερωµένοι; Από την εµπειρία µου όχι», ανέφερε στο Politico, ο Jan Plagge, πρόεδρος της οµάδας ενδιαφέροντος για τον βιολογικό τοµέα IFOAM. «Και αυτό είναι αρκετά επικίνδυνο».

Το ρολόι χτυπά στις 11 Ιανουαρίου

Ωστόσο, το ρολόι χτυπά και οι νοµοθέτες στην επιτροπή γεωργίας του Κοινοβουλίου θα  πρέπει να γνωµοδοτήσουν επ αυτού. Είναι πολύ πιθανό η έκθεση γεωργίαzς, µε επικεφαλής την Τσέχα ακροδεξιά εισηγήτρια Veronika Vrecionová, να κερδίσει ευρεία υποστήριξη.

«Οι σκιώδεις διαπραγµατευτές στην επιτροπή γεωργίας δεν έχουν ακόµη κατανοήσει τι συζητείται», δήλωσε ένας ευρωβουλευτής που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυµία του. Η ψηφοφορία στην επιτροπή περιβάλλοντος, η οποία ηγείται των συζητήσεων για τον φάκελο, είναι προγραµµατισµένη για τις 11 Ιανουαρίου, αλλά ενδέχεται να προκύψουν παρόµοια ζητήµατα.

«∆εν είναι ένας απλός φάκελος», δήλωσε ο Christophe Clergeau, Γάλλος σοσιαλιστής διαπραγµατευτής στην επιτροπή περιβάλλοντος. «Η Ισπανική Προεδρία το είχε υποτιµήσει». Ο Clergeau εξήγησε ότι οι κοινοβουλευτικοί διαπραγµατευτές θα πραγµατοποιήσουν µόνο τρεις συναντήσεις πριν από την ψηφοφορία. «Χρειαζόµαστε προφανώς περισσότερο χρόνο, διαφορετικά φοβάµαι ότι θα γίνει χάος», πρόσθεσε, αµφισβητώντας το επιστηµονικό έδαφος της πρότασης και επισηµαίνοντας τα εκκρεµή ζητήµατα σχετικά µε την κατοχύρωση διπλωµάτων ευρεσιτεχνίας, την ιχνηλασιµότητα και την ενηµέρωση των καταναλωτών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία