BACK TO
TOP
Διεθνή

Η Κομισιόν καλεί πέντε χώρες του μπλοκ να άρουν το εμπάργκο στις Ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις πέντε συνοριακές χώρες που έχουν επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές ορισμένων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία να άρουν τους περιορισμούς και να υπακούσουν στις συστάσεις της.

10396_czeslaw-siekierski-przewodniczacym-komisji_1

32
0

Σύμφωνα με δηλώσεις του Όλοφ Γκιλ, εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κομισιόν παρακολουθεί τη ροή των αγροτικών εξαγωγών προς την ΕΕ από την Ουκρανία και ελπίζει σε ένα σχέδιο που προτείνει το Κίεβο για την επίλυση των αντιθέσεων με πέντε συνοριακές χώρες – Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία.

«Η Ουκρανία έχει υιοθετήσει ένα σχέδιο δράσης για τη ρύθμιση και τον έλεγχο των εξαγωγών προς την ΕΕ. Και η προτεραιότητα της Επιτροπής παραμένει να εργαστεί εποικοδομητικά με όλα τα μέρη για να διασφαλίσει ότι το σχέδιο δράσης μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα όλων», δήλωσε ο Γκιλ.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις χώρες που εμποδίζουν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας να άρουν το εμπάργκο, ζητώντας τους να ενημερώσουν τις Βρυξέλλες για την κατάσταση.

Όπως αναφέρθηκε, την περασμένη εβδομάδα, ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Czeslaw Sekerski δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα άρει την απαγόρευση εισαγωγών ορισμένων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία και ότι το εμπάργκο στις εισαγωγές τους στην Πολωνία θα συνεχιστεί επ’ αόριστο. Ταυτόχρονα, οι αρχές της χώρας αναγνωρίζουν ότι η απόφαση αυτή παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ και θα προσπαθήσουν να προσαρμόσουν νομικά τις ήδη γνωστές προθέσεις τους.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να επεκτείνει την προσωρινή απαγόρευση των εισαγωγών ουκρανικού σίτου, καλαμποκιού, ηλιόσπορων και ελαιοκράμβης σε πέντε χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με την Ουκρανία. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία συμφώνησε να εισαγάγει ένα σύστημα αδειοδότησης εξαγωγών για να αποφύγει τις απότομες διακυμάνσεις στις εξαγωγές σιτηρών σε αυτές τις χώρες.

Ωστόσο, η Σλοβακία επέκτεινε την προηγούμενη απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές τεσσάρων τύπων σιτηρών, η Πολωνία επέβαλε πρόσθετες απαγορεύσεις στο ουκρανικό αλεύρι και ζωοτροφές και η Ουγγαρία απαγόρευσε 25 ακόμη προϊόντα που δεν είχαν συζητηθεί προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος.

Η Ουκρανία διαπραγματεύεται επί του παρόντος την εισαγωγή ενός μηχανισμού για την αδειοδότηση των εξαγωγών ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, με υποχρεωτική επαλήθευση σε καθεμία από τις πέντε χώρες, και είναι γνωστό ότι έχουν συναφθεί συγκεκριμένες συμφωνίες με τη Βουλγαρία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία