BACK TO
TOP
Πληρωμές

Εξαντλείται ο Ιούνιος και η υπομονή για εξόφληση τσεκ και προγραμμάτων

Με τις συνδεδεµένες στους κτηνοτρόφους µε ειδικά δικαιώµατα χωρίς γη, ποσού 3 εκατ. ευρώ, άνοιξε τον κύκλο των εξοφλήσεων της περσινής χρονιάς ο Οργανισµός Πληρωµών. Ωστόσο, οι πιο σηµαντικές πιστώσεις, σε αριθµό δικαιούχων και ποσά πληρωµής, αφορούν τα υπόλοιπα αφενός της ενιαίας ενίσχυσης και αφετέρου των προγραµµάτων.

6_pin_47

Ελένη Δούσκα

158
8

Το αρχικό πλάνο των αρµοδίων κάνει λόγο για σταδιακές πιστώσεις, αρχής γενοµένης από το τέλος της επόµενης εβδοµάδας και υποχρεωτικά µέχρι τις 30 Ιουνίου, όπως επιβάλλει ο κοινοτικός κανονισµός.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι -καλώς εχόντων των πραγµάτων- θα προηγηθούν οι εκκρεµότητες της ενιαίας που αφορούν το 3% της βασικής, το 5% του πρασινίσµατος και το 10% για τους αγρότες νεαρής ηλικίας, για να ακολουθήσει η εξόφληση των Βιολογικών, ύψους 52 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γιατί στις 16 Ιουνίου ήταν η τελευταία µέρα -αφού δόθηκε διήµερη παράταση- που οι πιστοποιητικοί φορείς µπορούσαν να στείλουν τα ΑΦΜ συµµόρφωσης των δικαιούχων παραγωγών στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ την ίδια µέρα έληξε και η προθεσµία των παραγωγών για αιτήσεις ανάκλησης ένταξης πράξης και τροποποίησης πράξης. Ακολουθούν διασταυρωτικοί έλεγχοι, για να βγει παρτίδα πληρωµής.

Το επόµενο διάστηµα αναµένεται να τακτοποιηθεί και το ζήτηµα των 5.500 κοµµένων κτηνοτρόφων για τις συνδεδεµένες ζωικής, καθώς οριστικοποιήθηκαν οι διοικητικές πράξεις, µετά το πέρας της προθεσµίας στις 7 Ιουνίου και όλα είναι έτοιµα για την πίστωση των λογαριασµών των δικαιούχων. Προς πληρωµή και η εκκαθάριση της δεύτερης πρόσκλησης του 2019 των σπάνιων φυλών, αφού ανακοινωθεί πρώτα η προθεσµία για ενστάσεις από τους παραγωγούς, αλλά σε κάθε περίπτωση µέχρι τέλος Ιουνίου.

Σε εκκρεµότητα, αλλά για τα µέσα του επόµενου µήνα και οι ειδικές ενισχύσεις στους παραγωγούς υπαίθριου καρπουζιού, mini και obla, καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας, θερµοκηπιακών καλλιεργειών σε ντοµάτες και αγγούρια (πλην Κρήτης) και βουβαλοτροφίας, δεδοµένου ότι το σύστηµα για αιτήσεις είναι ανοιχτό µέχρι τις 2 Ιουλίου. Πιο πίσω και η ενίσχυση 253 ευρώ ανά θηλυκό ζώο αναπαραγωγής για 61.000 χοιροµητέρες, αφού πρώτα υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις των χοιροτρόφων.

Σηµειώνεται ότι στα µέσα της εβδοµάδας πιστώθηκαν 3 εκατ. ευρώ για συνδεδεµένες κτηνοτρόφων µε ειδικά δικαιώµατα χωρίς γη, αφού προηγήθηκε η έκδοση της σχετικής απόφασης µε το ύψος της ενίσχυσης το οποίο είναι φέτος µειωµένο κατά 40 ευρώ για τα βοοειδή και καθορίζεται στα 201,74 ευρώ ανά ΜΜΖ και στα ίδια µε πέρυσι για τα αιγοπρόβατα στα 47,68 ευρώ ανά ζώο. Η πληρωµή αφορούσε 2.469.543,57 ευρώ σε βοοτρόφους (Μέτρο 1) και 539.431,55 ευρώ σε αιγοπροβατοτρόφους (Μέτρο 2).

 

Μέχρι την 1η Ιουλίου ενστάσεις για τη 2η εκκαθάριση της εξισωτικής

Περιθώριο µέχρι την 1η Ιουλίου έχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι που θέλουν να υποβάλλουν ενδικοφανή προσφυγή κατά των αποτελεσµάτων της 2ης εκκαθάρισης για την εξισωτική.

Η πληρωµή που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ηµέρες αφορούσε συνολικό πόσο 3.536.522,66 ευρώ και αφορά 7.706 δικαιούχους. Ειδικότερα: 

  για το Υποµέτρο 13.1 «Χορήγηση αντισταθµιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές» ποσό 3.027.068,72 ευρώ σε 5.204 δικαιούχους,

  για το Υποµέτρο 13.2 «Χορήγηση αντισταθµιστικής ενίσχυσης σε περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς εκτός των ορεινών» καταβλήθηκαν 457.853,28 ευρώ σε 2.303 δικαιούχους και

  για το Υποµέτρο 13.3 «Χορήγηση αντισταθµιστικής ενίσχυσης σε περιοχές µε ειδικά µειονεκτήµατα» 51.600.66 ευρώ σε 199 δικαιούχους.

Οι παραγωγοί µπορούν να υποβάλλουν ένσταση έως 1η Ιουλίου, µαζί µε τα δικαιολογητικά.


Μείωση 30% στο πλαφόν για τους κομμένους της ειδικής βάμβακος

Ρύθμιση που κατεβάζει στο 30% το πλαφόν αποδόσεων βάμβακος για τη λήψη της ειδικής ενίσχυσης φέρνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να εντάξει σε νέο κύκλο πληρωμών όσους παραγωγούς δεν έπιασαν τα 260 κιλά ανά στρέμμα που ορίζει ο κανονισμός. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πληρωμή θα γίνει μέχρι το τέλος του μήνα μαζί με τα υπόλοιπα από την ενιαία της περσινής χρονιάς.

Η ευελιξία αυτή αφορά κυρίως τις περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα Ιανό το περασμένο φθινόπωρο και λόγω των χαμηλών ή και μηδενικών αποδόσεων δεν πιστώθηκαν την ειδική ενίσχυση βάμβακος του 2020. Η συγκεκριμένη απόφαση μειώνει, από 20% που ίσχυε, κατά 30% το όριο των αποδόσεων που προκύπτει από τον μέσο όρο πενταετίας ανά περιφερειακή ενότητα.

Εν τω μεταξύ, σε πρόσφατη συνάντησή του προέδρου του ΕΛΓΑ με τη βουλευτή Λάρισας Ν∆ Στ. Μπίζιου, ο διοικητής του φορέα τη διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για το 2021».

Στα 270 ευρώ de minimis για σταφύλι Crimson

Tη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων 270 ευρώ το στρέµµα για παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών ποικιλίας crimson Ηµαθίας και Πέλλας, 2.500 ευρώ έως 20.000 ευρώ ανά εκµετάλλευση για τους παραγωγούς σταφίδας ποικιλίας «σουλτανίνα» στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης και 14 ευρώ ανά ζώο για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου, ενέκριναν µε ΚΥΑ οι υπουργοί Οικονοµικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η ενίσχυση για τα επιτραπέζια σταφύλια δίνεται λόγω σοβαρής µείωσης του εισοδήµατος των αµπελουργών των περιοχών αυτών από τα ακραία καιρικά φαινόµενα του Αυγούστου 2020, ενώ οι παραγωγοί σουλτανίνας στην Κρήτη λαµβάνουν ενίσχυση για παραγωγή που καταστράφηκε από τις βροχές του Σεπτεµβρίου 2020. Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους της Λέσβου, η ενίσχυση δίνεται λόγω ειδικών δυσχερειών (επιζωοτία) που παρουσιάστηκαν κατά τα έτη παραγωγής 2016-2018.

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

29-06-2021 08:12Τακης

Μόλις σας χαιρετίσει στο καφενείο το λαμόγιο,θα τρέξετε να μάσετε και τους υπόλοιπους ψήφους απ τα πρόβατα στο σόι σας !!Διευθαρμένα όρνια...

Απάντηση

24-06-2021 14:56Αννα

Ούτε κ σήμερα θα γίνουν οι πληρωμές! Αλλά από Δευτέρα!!! Για άλλη μια φορά ψέματα από βδομάδα σε βδομάδα μας πηγαίνουν! Θα τα πούμε στης εκλογές!!!!!!!!!!!

Απάντηση

23-06-2021 16:17Βασίλης

Τέτοια κοροϊδία στον κλάδο των αγροτών δεν έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία!!!Θα έρθει η ώρα όμως και εννοείται ότι δεν πρόκειται κανείς από αυτούς να καθίσει σε βουλευτική καρέκλα!!!

Απάντηση

19-06-2021 00:54JMJM JMJM

ESD

Απάντηση

18-06-2021 19:19Βοσκος

Μπεεεεεε

Απάντηση

18-06-2021 10:23Γιωργος

Γιατι παντα οδηγουν τις πληρωμες στα τελη εβδομαδας;;;;γιατι ποτέ δεν βαζουν τα χρηματα στις αρχες μιας εβδομαδας;;;;εχει παρατηρηθει οτι αν δεν πραγματοποιηθει μια πληρωμη την εκαστοτε παρασκευη που ανακοινωνουν,τοτε η επομενη ευκαιρια για πληρωμη δεν ειναι η δευτερα ακουσον-ακουσον,αλλα η επομενη παρασκευη.ειχαν ανακοινωσει για σημερα παρασκευη 18 Ιουνιου οτι θα ξεκινουσαν οι πληρωμες για τα υπολοιπα της ενιαιας ενισχυσης του 2020.τωρα μαθαινουμε οτι παει για την επομενη παρασκευη.γιατι παντα παρασκευη;;;;;;καποια πονηριά κανουν σε συνεργασια με τις τραπεζες.τοοοοοσο ερωτα πια με τις παρασκευες.ελεος!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα