Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πληρωμές

Μισή η πρώτη πληρωμή για παγετό, Σεπτέμβρη το νέο πακέτο αποζημίωσης

Νέα απογοήτευση και νέος εκνευρισµός για τον αγροτικό κόσµο, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις των αρµοδίων και τις «εντολές» του προέδρου του ΕΛΓΑ, τελικά όχι µόνο καθυστέρησε η πληρωµή, αλλά έβγαλε και ποσό µόλις 36,5 εκατ. ευρώ για την πρώτη δόση των προκαταβολών του παγετού σε πληγέντες κυρίως της Κεντρικής και ∆υτικής Μακεδονίας.

trapeza-atm-xreoseis-09-10-2019

8765
14

Η πίστωση ξεκινά την Πέµπτη 12 Αυγούστου αποδεικνύοντας για ακόµα µία φορά τη δυσλειτουργία του φορέα, µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να προσπαθεί να «µαζέψει ό,τι µπορεί», ρίχνοντας το… µπαλάκι στις  «εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που δηµιούργησαν οι πρωτοφανείς σε µέγεθος και έκταση πυρκαγιές».

 Η ουσία είναι ότι µε τον ρυθµό αυτό, η επόµενη παρτίδα πληρωµών γα τις υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες, µεταξύ των οποίων µήλα, αχλάδια και αµύγδαλα, δεν θα πρέπει να αναµένεται νωρίτερα από τα τέλη Αυγούστου, αν όχι αρχές Σεπτεµβρίου. Εν τω µεταξύ παραµένουν σε εκκρεµότητα οι όψιµες ποικιλίες κερασιών στις ορεινές περιοχές, για τις οποίες θα πρέπει να κατατεθεί φάκελος για πληρωµή αποζηµιώσεων στην Κοµισιόν.

Πάντως από την πλατεία Βάθη ενηµερώνουν τους αγρότες, που περιµένουν χρήµατα από τις αποζηµιώσεις ότι «η ροή των πληρωµών θα είναι συνεχής, αφού όσα πορίσµατα εκτίµησης ζηµιών ολοκληρώνονται και υποβάλλονται στον ΕΛΓΑ θα πληρώνονται». Μάλιστα, στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται επιπλέον ότι «µε σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας,  η διοίκηση του ΕΛΓΑ έχει ήδη διαθέσει στα κατά τόπους υποκαταστήµατα έκτακτο προσωπικό, ενώ έχουν εγκριθεί και υπερωρίες για τους εργαζοµένους σε αυτά». Σε κάθε περίπτωση υπενθυµίζεται ότι «στόχος του ΕΛΓΑ είναι να ολοκληρωθούν οι προκαταβολές µέχρι τις 31 Οκτωβρίου και η συνολική καταβολή  των αποζηµιώσεων έως τις 31 ∆εκεµβρίου».

Σηµειωτέον υπενθυµίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει εγκρίνει κονδύλι ύψους 60 εκατ. ευρώ για την πρώτη δόση των προκαταβολών του παγετού, χρήµατα, τα οποία είναι ξεκάθαρο ότι δεν µεταφέρονται σε κάποια άλλη υποχρέωση, αλλά δεσµεύονται για την επόµενη πίστωση που θα αφορά πληγείσες καλλιέργειες του προγράµµατος «Παγετός Άνοιξη 2021».

Αν δεν έχει αλλάξει κάτι, από τον ΕΛΓΑ ανακοινώθηκε ότι για µέσο όρο ποσοστού ζηµιάς 80% θα δοθεί προκαταβολή 180 ευρώ το στρέµµα για βιοµηχανικό βερίκοκο, συµπύρηνο και επιτραπέζιο ροδάκινο, 300 ευρώ το στρέµµα για το επιτραπέζιο βερίκοκο, 230 ευρώ το στρέµµα για το δαµάσκηνο, 420 ευρώ το στρέµµα για τα κεράσια (πλην Πέλλας και Ηµαθίας) και 240 ευρώ το στρέµµα για τα νεκταρίνια.

Αντίστοιχα, για µέσο όρο ποσοστό ζηµιάς 65%, η προκαταβολή ορίζεται στα 135 ευρώ το στρέµµα για το βιοµηχανικό βερίκοκο, το συµπύρηνο και το επιτραπέζιο ροδάκινο, στα 230 ευρώ το στρέµµα το επιτραπέζιο βερίκοκο, στα 170 ευρώ το στρέµµα το δαµάσκηνο, στα  175 ευρώ το στρέµµα το νεκταρίνι, ενώ το κεράσι δεν θα πάρει κάτι.

 

Σχόλια (14)
Προσθήκη σχολίου

29-08-2021 16:19Στέφανος Γιοβανόπουλος

Δεν βάζετε λεφτά για της παγωνιάς θα πάρε τα αρχιδια μας στην ασφάλεια τον χωραφιών κοπρόσκυλα του κερατά τίποτα κάνεις να μην πληρώσει ασφαλείας τον χωραφιών να καταλάβουν

Απάντηση

18-08-2021 20:57ΑΝΤΡΕΑΣ

ΝΔ ξανά θέλατε.. Δεν βάλατε μυαλό 20 χρόνια τώρα..

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία