BACK TO
TOP
Πληρωμές

Ψηλά ο πήχης για πληρωμή κτηνοτρόφων, και 7 ειδικών ως το Πάσχα

Με ανακοινώσεις και διαβεβαιώσεις για πληρωµή των συνδεδεµένων στα ζωικά και την καταβολή της πρώτης ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών -όπως ανακοινώθηκε πριν την ουκρανική κρίση- πριν το Πάσχα, οι ίδιοι οι αρµόδιοι της πλατείας Βάθη και της ∆οµοκού ανεβάζουν ψηλά τον πήχη.

6_pin_73

Ελένη Δούσκα

18251
15

Ωστόσο, όσον αφορά τις συνδεδεµένες, πρακτικά δεν είναι βέβαιο αν ο χρόνος που µεσολαβεί -λιγότερες από 10 εργάσιµες ηµέρες- φτάνει για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες. Άλλωστε, αυτά που πρέπει να γίνουν είναι αρκετά και αφορούν ελέγχους, διασταυρώσεις µε την Κτηνιατρική Βάση, µε τα στοιχεία απογραφής του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και µε τις παραδόσεις γάλακτος στα τυροκοµεία. Θα πρέπει να ακολουθήσει η έκδοση των σχετικών αποφάσεων µε το ύψος της ενίσχυσης, για να βγει και η λίστα πληρωµής. Για την ώρα, οι πληροφορίες δεν κάνουν λόγο για µεγάλες αποκλίσεις από τα περσινά ποσά, όταν για τα αιγοπρόβατα η ενίσχυση ανήλθε στα 10,53 ευρώ ανά επιλέξιµο ζώο και για τα βοοειδή στα 140,8 ευρώ το ζώο.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες συνδεδεµένες, που περιµένουν οι παραγωγοί, και εδώ πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις σχετικά µε τις ποσότητες που παραδόθηκαν προς µεταποίηση, όσον αφορά τις ενισχύσεις για ρύζι, σπόρους σποράς, κορινθιακή σταφίδα, πορτοκάλια και ροδάκινα προς χυµοποίηση και βιοµηχανική ντοµάτα.

Επί τοις ουσίας, δεν αποκλείεται να γίνει τελικά η µία από τις δύο πληρωµές, πιθανότατα αυτή που θα έχει τις µικρότερες δυσκολίες προκειµένου να «κλείσουν τα στόµατα» των κτηνοτρόφων. Ενδεικτικό είναι ότι και πέρυσι έφτασε 20 Μαΐου για την πίστωση των συνδεδεµένων στα ζωικά. Σχετικά µε την ενίσχυση για τις ζωοτροφές, πάντως, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ξεκάθαρα ότι στόχος είναι η πληρωµή να γίνει πριν από το Πάσχα.

 

Ενστάσεις έως 14 Απριλίου για ελέγχους συνδεδεµένων και αγροπεριβαλλοντικών

Μέχρι τις 14 Απριλίου έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόµενοι παραγωγοί να υποβάλουν ένσταση κατά των αποτελεσµάτων ελέγχων µέσω τηλεπισκόπησης, στο πλαίσιο της Γεωργικής Πρακτικής Επωφελούς για το Περιβάλλον (υπόχρεων τήρησης διαφοροποίησης καλλιεργειών και περιοχών οικολογικής εστίασης), καθώς και ελέγχων συνδεδεµένων.

∆εν αποκλείεται στην επερχόµενη πληρωµή του δεύτερου πακέτου των συνδεδεµένων να περιλαµβάνονται και κάποια υπόλοιπα, µετά τον έλεγχο των ενστάσεων, από τις προηγούµενες συνδεδεµένες που πληρώθηκαν. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα προλάβουν οι διοικητικοί να περάσουν τα αποτελέσµατα στις καρτέλες των παραγωγών.

Ανοικτό παραµένει και το ενδεχόµενο να συµπεριληφθούν στην ίδια πληρωµή και όσοι βαµβακοπαραγωγοί -λόγω ζηµιάς από το χαλάζι- δεν έλαβαν την ειδική ενίσχυση στην προηγούµενη πίστωση του Μαρτίου. Άλλωστε και εδώ υπάρχουν προφορικές διαβεβαιώσεις από τους αρµόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ σε Καρδιτσιώτες παραγωγούς ότι γίνεται προσπάθεια για πληρωµή των κοµµένων λίγο πριν το Πάσχα. Βέβαια, όπως δηλώθηκε, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε η πληρωµή θα µετατεθεί για τον Μάιο.

Να σηµειωθεί ότι το ζήτηµα αφορά περίπου 1.000 παραγωγούς από το νοµό Καρδίτσας, οι οποίοι ήταν σε έλεγχο µε τη µέθοδο «Τεχνικές Παρακολούθησης Γης», προκειµένου να επιβεβαιωθεί η δηλούµενη καλλιέργεια. Σε κάθε περίπτωση, για να γίνει αυτή η πληρωµή, πρέπει οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να ολοκληρώσουν την εκτιµητική διαδικασία και να αποστείλουν τα σχετικά πορίσµατα για τις ζηµιές από το χαλάζι στα κεντρικά, ούτως ώστε να διασταυρωθούν τα στοιχεία µε αυτά του ΟΠΕΚΕΠΕ, για να βγει η τελική λίστα πληρωµής.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Ακόµα στην αναµονή οι 7 ειδικές ενισχύσεις

Άγνωστό, εν τω µεταξύ, παραµένει ακόµα το πότε θα πληρωθούν οι κρατικές ενισχύσεις στους τοµείς της επίσπορης και βιοµηχανικής πατάτας, µανταρινιών ποικιλίας Κληµεντίνη, λεβάντας, ξηρών σύκων, επιτραπέζιας ελιάς πλην Καλαµών καπνού στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κοµισιόν για στήριξη της παραγωγής λόγω της πανδηµίας covid 19, συνολικού ποσού 31 εκατ. ευρώ.

Οι αποφάσεις µπορεί πήραν ΦΕΚ, ωστόσο δεν προσδιορίζεται ο χρόνος πίστωσης των λογαριασµών των δικαιούχων, δεδοµένου και του ότι δίνεται η δυνατότητα η πληρωµή αυτή να τρέξει µέχρι και τις 30 Ιουνίου 2022.

Υπενθυµίζεται ότι η ενίσχυση για την επίσπορη πατάτα είναι 205 ανά στρέµµα, για τη βιοµηχανική πατάτα 83,92 ευρώ, για τα µανταρίνια ποικιλίας Κληµεντίνη 70 ευρώ, για τη λεβάντα 57 ευρώ, για τα σύκα προς αποξήρανση 67 ευρώ, για  την επιτραπέζια ελιά – εκτός της Καλαµών- 40 ευρώ ανά στρέµµα και για τον καπνό 90 ευρώ ανά στρέµµα.        

De minimis 4,7 εκατ. ευρώ σε 5.909 παραγωγούς σταφίδας

Ένα ποσό της τάξης των 4,7 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας για την περσινή χρονιά το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα, µετά την έγκριση της σχετικής πίστωσης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονοµικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Ένα ποσό που µοιάζει «ψίχουλα», όπως αναφέρουν από τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού. Το ποσό αυτό αποφασίστηκε να δοθεί, µέσω de minimis, σε 5.909 παραγωγούς που βρίσκονται στο καθεστώς των συνδεδεµένων ενισχύσεων και καλλιεργούν 85.823 στρέµµατα κορινθιακής σταφίδας. Το ποσό που αναλογεί ανά στρέµµα ανέρχεται στα 54,7 ευρώ, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ.

Ίσως και Μεγάλη Εβδομάδα επόμενες αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Έπεται άµεσα η καταβολή πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε πληγέντες παραγωγούς, σύµφωνα µε όσα ανακοίνωσε µέσα από το προσωπικό του προφίλ στο Facebook ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη πίστωση θα πραγµατοποιηθεί ενδεχοµένως και τη Μεγάλη Εβδοµάδα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση τις πρώτες µέρες του Μαΐου. Αυτά προέκυψαν από συνάντηση εργασίας του προέδρου του φορέα µε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 7 Απριλίου, σχετικά µε τις συνέπειες ακραίων καιρικών φαινοµένων, όπως ο «Ιανός», ο «Παγετός Άνοιξης 2021», οι Χαλαζοπτώσεις και οι «Πυρκαγιές Αυγούστου 2021». Σηµειωτέον δηµοσιεύτηκε στη ∆ιαύγεια απόφαση µε την οποία εγκρίθηκε η δέσµευση πίστωσης 52.156.705,78 ευρώ για την καταβολή αποζηµιώσεων φυτικού τοµέα του οικονοµικού έτους 2022.

Σχόλια (15)
Προσθήκη σχολίου

11-04-2022 14:00Petros

ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΙΟ ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΛΓΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΟΛΑ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ

Απάντηση

11-04-2022 02:37Dim

Τι 7 χιλιαρό που μας είχανε πρηξει τ αρχιδια τι γίνεται; πρώτα αυτά και μετά ολα τ άλλα να ξέρουμε τι να κάνουμε.

Απάντηση

10-04-2022 20:31Πανος

Θα θα θα θα χορτασαμε... ΘΑ ερθουν οι εκλογες και ΘΑ δουμε.

Απάντηση

09-04-2022 22:54Kostas

ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ : Δεν θέλουμε άλλη βοήθεια από το κράτος! Χορτάσαμε! Μοιραστε μας μόνο κουπόνια για το συσσίτιο του δήμου στην πλατεία, και βάλτε και μια γιγαντοοθονη για να σας θαυμάζουμε και να σας χαιρόμαστε! Με στεναχωρεί που βλέπω να αποτρέπεται ο γεωργός από το να καλλιεργεί, και ο κτηνοτρόφος από το να εκτρέφει. Μήπως τα σχέδια σας είναι να γεμίσουν οι κάμποι και τα βουνά ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάνελ, με σκοπό τη μεταφορα φθηνής ενέργειας στη Γερμανία? Σίγουρα υπάρχει κάποιο σχέδιο και κάποιες κρυφές διακρατικές συμφωνίες που αναφέρουν λεπτομερώς ποιες επιθυμίες των μεγάλων θα υπογράψουν οι δικοί μας, και ποιο θα είναι το μέλλον μας.

Απάντηση

09-04-2022 21:03Σωτήρης Κόκλας

Μία με τόν πόλεμο μία με τήν πισπιριγκου κατά τά άλλα όλα καλά.... Μας πηδηξατε κανονικά !.......

Απάντηση

09-04-2022 18:57Αγροτης

Την εκκαθάριση από Κομφούζιο?μέχρι τέλος Μαρτίου είχαν πει...η κλήση σας προωθείται παρακαλώ περιμένετε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

09-04-2022 15:51ΧΡΗΣΤΟΣ

Μόνο λόγια. Οι άνθρωποι αυτοί μέχρι σήμερα στα λόγια έχουν δώσει εκατομμύρια. Έλεος δεν θέλουμε άλλα. Ντροπή, αφήνουν αγρότες, κτηνοτρόφους , ανθρώπους του μόχθου χωρίς αποζημιώσεις. Να ξέρουν όμως πως έχει ο καιρός γυρίσματα. Όλα εδώ πληρώνονται.

Απάντηση

09-04-2022 15:27ΑΓΡΟΤΗΣ

Που μπορώ να κανω αίτηση για να μην μου δώσουν αλλά λεφτά δεν έχω τι να τα κάνω από πέρυσι όλο δίνουν ας μας λυπήθουν πια όλο μετράω και τελειωμό δεν έχουν

Απάντηση

09-04-2022 15:26Βοσκος

Μπεεεεεεε

Απάντηση

09-04-2022 12:02Eleni

Τι κανουν τόσο καιρό και δεν έχουν κάνει τις διασταυρωσεις για να γίνουν οι πληρωμές σε όλους. Το πουλί τους μάλλον παίζουνε. όλα είναι ηλεκτρονικά που ζορίζονται να ανοίξουν έναν υπολογιστή έλεος κωλο κράτος είστε όλοι ξεφτυλισμενοι.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα