BACK TO
TOP
Πληρωμές

Από Μεγάλη Τρίτη ξεκινούν οι πληρωμές για ζωικά πριμ και ντομάτα

Πιστώνεται στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Agornews, η ειδική ενίσχυση 2% επί του τζίρου του 2021, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων υποβοήθησης του κλάδου, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στις ζωοτροφές. Μέχρι αργά το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας γίνονταν προσπάθειες ώστε οι αρμόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ να τρέξουν τις απαιτούμενες προεργασίες και να προχωρήσουν στη διαδικασία πληρωμής για την ενίσχυση κτηνοτρόφων με 2% τζίρου 2021, σύμφωνα με πληροφορίες.

6_pin_76

Ελένη Δούσκα

23022
17

Την καταβολή κρατικών ενισχύσεων 50 εκατομμυρίων ευρώ σε κτηνοτρόφους την Μεγάλη Δευτέρα, προκειμένου να βοηθηθούν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, είχε ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στο προσυνέδριο της Ν.Δ. στο Ηράκλειο Κρήτης, το Σάββατο 16 Απριλίου.

Επίσης, είχε αναφέρει πως Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη θα καταβληθούν 101 εκατ. ευρώ από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που θα δίδονταν στο τέλος Μαΐου για το γάλα και για το βόειο κρέας.



Μεγάλη Τετάρτη η πληρωμή συνδεδεμένων σε βοοειδή, αιγοπρόβειο γάλα και ντομάτα

Την διαβεβαίωση ότι μέχρι την Μ. Τετάρτη, θα έχει καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση σε βοοειδή, αιγοπρόβειο γάλα, καθώς επίσης και σε τομάτα, έλαβε από τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας.

Η συνδεδεμένη ενίσχυση αφορά ποσό 50 εκ. ευρώ περίπου για το αιγοπρόβειο γάλα και 33 εκ. ευρώ για τα βοοειδή.

Τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο Λαρισαίος πολιτικός, αναμένεται να πληρωθεί και η Νιτρορύπανση (1η εκκαθάριση - 1η πρόσκληση) καθώς επιλύεται το πρόβλημα, που παρουσιάστηκε στο Πληροφοριακό Σύστημα της Διαχειριστικής Αρχής.

Η σχετική ανακοίνωση του βουλευτή Λάρισας διαθέσιμη εδώ


 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Μεγάλη Τετάρτη πίστωση πριμ ζωικών, αγώνας για ενίσχυση κτηνοτρόφων

Για τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου δροµολογούν οι αρµόδιοι της πλατείας Βάθη και της ∆οµοκού την πληρωµή των συνδεδεµένων στα ζωικά, ενώ «αγώνας δρόμου» γίνεται σύμφωνα με πληροφορίες, ώστε να πιστωθεί εντός της Μεγάλης Εβδομάδας και η ειδική ενίσχυση των κτηνοτρόφων. ∆εν αποκλείεται στην ίδια πίστωση να περιληφθούν και κάποιες από τις συνδεδεµένες στο φυτικό κεφάλαιο, όπως σπόρων προς σπορά, πορτοκαλιών και ροδάκινων προς χυµοποίηση και βιοµηχανικής ντοµάτας, των οποίων οι διαδικασίες είναι ώριµες, κάποιες διορθώσεις της ενιαίας, αλλά και οι πρώτες εκκαθαρίσεις από τα προγράµµατα της περσινής χρονιάς.

Αναφορικά με την ειδική ενίσχυση των 50 εκατ. στους κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών, η έκδοση του σχετικού ΦΕΚ έρχεται να βάλει σε μια σειρά την εν λόγω πίστωση . Άλλωστε, και ο ίδιος ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς αναφέρθηκε σε αυτό στις αρχές της εβδοµάδας από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου συµµετείχε σε σύσκεψη µε παραγωγούς, παρουσία του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, λέγοντας ότι «ειδικά για τους κτηνοτρόφους, την επόµενη εβδοµάδα θα καταβληθούν ως ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών ένα ποσό συνολικά στη χώρα που θα είναι κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, για να µπορέσουν ακριβώς να καλύψουν µέρος της αύξησης του κόστους παραγωγής και βεβαίως καταβάλλονται προσπάθειες, η συνδεδεµένη ενίσχυση που αφορά αυτούς που έχουν ζωικό κεφάλαιο να δοθεί νωρίτερα φέτος δηλαδή την Μεγάλη Εβδοµάδα». Σύμφωνα με το ΦΕΚ η ενίσχυση:

  • Για δικαιούχους υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ κατά το 2021, το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) επί του κύκλου εργασιών του έτους 2021, όπως αυτός λαμβάνεται για σκοπούς ΦΠΑ και δηλώνεται στον κωδικό 312 των οικείων δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί ως τις 31.03.2022.
  • Για δικαιούχους μη υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ για οποιοδήποτε διάστημα κατά το 2021, το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται με συντελεστή δύο τοις εκατό (2%) επί των ακαθάριστων εσόδων του έτους 2020, όπως αυτά δηλώνονται στον κωδικό 047 του εντύπου Ε3 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 που έχει υποβληθεί ως τις 31.03.2022.

Πρώτη φορά αναλυτικό πρόγραμμα πληρωμών

Εν τω µεταξύ, για πρώτη φορά, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε αναλυτικό προγραµµατισµό των επερχόµενων πληρωµών από τα καθεστώτα της βασικής ενίσχυσης, των συνδεδεµένων και των προγραµµάτων, δια στόµατος του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά, ο οποίος απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Πουλά.

Ειδικότερα, ο προγραµµατισµός των επόµενων πληρωµών είναι ως εξής:

Τέλος Απριλίου 2022

Υπόλοιπα πληρωµών βασικής, πράσινης ενίσχυσης, ενίσχυσης γεωργών νεαρής ηλικίας και πληρωµές για τις παρακάτω συνδεδεµένες:

  • Συνδεδεµένη σπόρων προς σπορά
  • Συνδεδεµένη πορτοκαλιών προς χυµοποίηση
  • Συνδεδεµένη ροδάκινων προς χυµοποίηση
  • Συνδεδεµένη βιοµηχανικής ντοµάτας

Τέλος Μαΐου 2022

  • Υπόλοιπα πληρωµών βασικής, πράσινης ενίσχυσης, ενίσχυσης γεωργών νεαρής ηλικίας και πληρωµές για τις παρακάτω συνδεδεµένες:
  • Συνδεδεµένη ρυζιού,
  • Συνδεδεµένη κορινθιακής σταφίδας,
  • Συνδεδεµένη βόειου κρέατος
  • Συνδεδεµένη Βοοτρόφων (Μέτρο 1)
  • Συνδεδεµένη µεταξοσκωλήκων,
  • Συνδεδεµένη πρόβειου και αίγειου κρέατος,
  • Συνδεδεµένη Αιγοπροβατοτρόφων (Μέτρο 2),
  • Eπιπλέον, ενισχύσεις ΜΝΑ: µαστίχα Χίου, VQBRD, παραγωγή γάλακτος για τυρί ΜΝΑ.

Τέλος Ιουνίου 2022

  • Υπόλοιπα πληρωµών βασικής, πράσινης ενίσχυσης, ενίσχυσης γεωργών νεαρής ηλικίας, συνδεδεµένων και της ειδικής βάµβακος.
Μέχρι 21η Απριλίου 2022
  • Κοµφούζιο, 1η εκκαθάριση - 1η πρόσκληση,
  • Προστασία άγριας ορνιθοπανίδας, 1η εκκαθάριση - 1η πρόσκληση,
  • Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άµφισσας, 1η εκκαθάριση - 1η πρόσκληση,
  • ∆ιατήρηση αµπελοκοµικής πρακτικής στον αµπελώνα Θήρας, 1η εκκαθάριση - 1η πρόσκληση,
  • Νιτρικά, 1η εκκαθάριση-1η πρόσκληση,
  • Κοµφούζιο 1η εκκαθάριση - 2η, 3η πρόσκληση,
  • Εναλλακτική καταπολέµηση ζιζανίων στους ορυζώνες, 1η εκκαθάριση - 1η πρόσκληση,
  • Εξισωτική, 2η εκκαθάριση.

1η -10η  Ιουνίου

  • 1η εκκαθάριση στη ∆ιατήρηση απειλούµενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων.
  • 10η -25η Ιουνίου: 1η εκκαθάριση Βιολογικές καλλιέργειες, όλες οι προσκλήσεις.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Εκτός συνδεδεμένων οι εκτάσεις αγρανάπαυσης που θα καλλιεργηθούν

Εκτός συνδεδεμένης αλλά με διατήρηση της ενίσχυσης από το πρασίνισμα τίθενται οι εκτάσεις υπό αγρανάπαυση που κατά παρέκκλιση μπορούν να καλλιεργηθούν στην τρέχουσα περίοδο, σύμφωνα με οδηγίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτίναξη των τιμών σε βασικά προϊόντα και ζωοτροφές, το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε να αξιοποιήσει τις παρεκκλίσεις  από υποχρεώσεις του «πρασινίσματος» για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022, όπως αυτές προβλέπονται στην Εκτελεστική Απόφαση 2022/484 της Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για 380.000 στρέμματα σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο: «Οι ανωτέρω εκτάσεις δεν προσμετρώνται στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων, διότι παρά την εφαρμογή των παρεκκλίσεων, οι εκτάσεις αυτές διατηρούν την κατηγορία της γης υπό αγρανάπαυση στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του πρασινίσματος».

Διευκρινίζεται, τέλος, ότι οι ανωτέρω παρεκκλίσεις δεν δύναται να εφαρμοστούν σε αγροτεμάχια που είναι ενταγμένα σε μέτρα της αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑΑ 2014-2020, με υποχρέωση αγρανάπαυσης.».

Μέχρι 20 Απριλίου ενστάσεις για το Απόθεμα

Περιθώριο µέχρι τις 20 Απριλίου έχουν οι νέοι και οι νεοεισερχόµενοι προκειµένου να υποβάλλουν αιτήσεις αναθεώρησης, δηλαδή ενστάσεις σε σχέση µε το αίτηµά τους να λάβουν δικαιώµατα από το εθνικό απόθεµα ορίζει νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορά όσους κόπηκαν από τις πληρωµές ενιαίας ενίσχυσης του Οκτωβρίου στην προκαταβολή, όσο και στην εξόφληση του ∆εκεµβρίου, αλλά και στη συµπληρωµατική πίστωση του Μαρτίου.

Σύµφωνα µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η αίτηση αναθεώρησης υποβάλλεται υποχρεωτικά µέσω του Πληροφοριακού Συστήµατος. Ο αιτών υποβάλλει την αίτηση αναθεώρησης ως εξής: στην «ΚΑΡΤΕΛΑ ΑΓΡΟΤΗ» επιλέγει «Εθνικό Απόθεµα 2021», «Αίτηση αναθεώρησης», «Νέα εγγραφή», επιλέγει «Καταχώρηση», συµπληρώνει την αίτηση και επισυνάπτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, επιλέγει «Οριστικοποίηση» και  «Εκτύπωση».

Σχόλια (17)
Προσθήκη σχολίου

19-04-2022 17:56Νίκη

Γιατί ψεύδεστε; Ένα ξέρετε μόνον, να παίζετε με την υπομονή μας. Έχει ο καιρός γυρίσματα όμως.

Απάντηση

18-04-2022 23:52Σάκης

Τον κακό τους τον καιρό που τον είχαν πεθερό, που τους κουβαλούσαν νερό, με ένα γάιδαρο κουτσό. Άι σιχτίρ. Τόσοι άνθρωποι σήμερα περίμεναν στους λογαριασμούς τους βοήθημα για τις ζωοτροφές αλήτες....

Απάντηση

18-04-2022 20:06Ενας

Ευχαριστώ την κυβέρνηση γέμισε λεφτά ο λογαριασμός μου σήμερα να είστε καλά αληταραδες

Απάντηση

18-04-2022 14:29nikolaos koutsothodoros

ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΔΩΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΣ ΖΟΩΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ Μ ΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ ,ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΟ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑς ΚΑΙ Ο ΒΟΡΙΔΗς ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΛΟ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΗΓΜΗ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ 1.25 ΚΑΙ ΠΡΙΝ 3 ΧΡΟΝΝΙΑ 70 ΛΕΠΤΑ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΑΝΘΗΡΑ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΝΥΚΟΚΗΡΗΣ ΣΙΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ

Απάντηση

18-04-2022 11:54ΗΛΙΑΣ ,Γ

ΑΛΗΤΕΣ ΨΕΥΤΕΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΝΔ

Απάντηση

17-04-2022 15:05Ειδικά δικαιώματα

Τη συνδεδεμένη των ειδικών δικαιωμάτων πότε θα τη δώσετε ρε καραγκιόζηδες;

Απάντηση

17-04-2022 13:48Agrotis

Προχθές γράψατε ότι δεν θα προλάβουν να τα δώσουν την μεγάλη εβδομάδα....αγώνας για να πληρωθούμε ..σήμερα λέτε ότι θα τα δώσουν αύριο.. συνδεδεμένη αιγοπροβάτων γράψατε τέλος μαϊου μετά από λίγη ώρα μάθαμε ότι θα γίνει την μεγάλη εβδομάδα...μην τρομοκρατείται τους αγρότες γιατί με αυτά τα λεφτά περιμένουν να κάνουν Πάσχα και να πληρώσουν όλους τους ξεφτιλισμενους που μας κυβερνούν και τα ανέβασαν όλα στα ύψη..οπότε όταν είναι κάτι σίγουρο γράψτε το γιατί και εγώ ξέρω ποιον μήνα βάζουν λεφτά για κάθε κάθεστος να πιάσω να ανεβάζω και εγώ άρθρα..τέλη Νοεμβρίου βιολογικά μέσα Οκτωβρίου βασική ενίσχυση Δεκεμβρίο εξόφληση επιδοτήσεων και εξισωτική Μάρτιο συνδεδεμένες Απρίλιο και Μάιο συνδεδεμενες τέλος ιουνη εξόφληση βιολογικων και από φέτος κάθε 2 μήνες εξοφλούν με δόσεις τις επιδοτησεις

Απάντηση

17-04-2022 07:13Παρλογλου Μιχαήλ

Απ'τα συμφραζόμενα αγαπητή συντάκτρια του άρθρου η Μεγάλη Τετάρτη για εσάς είναι στα τέλη Μαϊου! Μήπως ψιλόδουλεύετε τον κόσμο; Βλέπετε τι γράφετε; Ή ότι να ναι; Ιδωμεν..

Απάντηση

16-04-2022 22:53Ζάρρας Σωτήρης

Είστε αλήτες !!!

Απάντηση

16-04-2022 21:40Andreas filippou

Η ΓΑΜΗΝΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ, Η ΠΟΥΤΑΝΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΑΚΜΗ, ΚΑΙ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΝΑ ΣΦΑΖΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ. ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΛΥΦΤΡΟΝΙΑ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ, ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΖΩΩΝ , ΑΓΡΟΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΤΗΜΑΤΑ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΧΩΡΙΣ ΖΩΑ ΜΕ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. ΓΛΥΨΤΕ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΕΤΑΝΕ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ. ΓΑΜΗΔΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗ ΖΟΥΛΑ , ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΩΣΟΥΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ, ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ . ΣΦΑΖΕΤΕ ΤΑ ΖΩΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΡΕΒΑΣ , ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ. ΨΑΝΑΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟΥΣ. ΞΕΦΤΙΛΑ.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα