BACK TO
TOP
Πληρωμές

Ξεκόλλησαν Νιτρικά, μεταβιβάσεις παλιές, στενά τα χρονικά περιθώρια

Στενεύουν τα περιθώρια για τις πληρωµές που περιµένουν οι αγρότες όσο πλησιάζει η καταληκτική ηµεροµηνία της 30ης Ιουνίου.

6_pin_82

Ελένη Δούσκα

7314
9

Ξεκόλλησαν Νιτρικά  και παλιές μεταβιβάσεις  που ανοίγουν δρόμο για  πληρωμές αμέσως μετά  τις διασταυρώσεις

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περισσότερα είναι σε καλό δρόµο, µε τελευταία εκκρεµότητα τους διασταυρωτικούς ελέγχους πριν βγουν οι σχετικές λίστες πληρωµών. Αυτό που έχει προκαλέσει τη µεγαλύτερη δυσαρέσκεια από την πλευρά των παραγωγών είναι η τεράστια καθυστέρηση στην εξόφληση των Νιτρικών, που θα έπρεπε να είχε γίνει από τις αρχές Μαΐου, δεδοµένου ότι η σχετική έγκριση πίστωσης ποσού 15 εκατ. ευρώ για την πληρωµή τους υπήρχε από τον Φεβρουάριο. Εκτός από ένα τεχνικό ζήτηµα στο πληροφοριακό σύστηµα τον περασµένο µήνα, φαίνεται πως το θέµα «κόλλησε» στις ∆ΑΟΚ οι οποίες καθυστέρησαν να ετοιµάσουν τις λίστες των δικαιούχων.

Σχετικά µε τις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων που δεν πληρώθηκαν στις προηγούµενες πιστώσεις, αρµόδιοι του Οργανισµού Πληρωµών αναφέρουν ότι όσες έµειναν πίσω, έχουν εξεταστεί όλες και όσες βγάζουν ποσά θα πληρωθούν µαζί µε τα υπόλοιπα της ενιαίας στην επερχόµενη πίστωση µέχρι το τέλος του µήνα (χωρίς να αναφέρουν βέβαια πιο συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα).

Όσον αφορά τώρα τις υπόλοιπες συνδεδεµένες, ακόµα αναµένονται οι σχετικές αποφάσεις µε το ύψος των ενισχύσεων, που αφορούν την κορινθιακή σταφίδα, το ρύζι, τους µεταξοσκώληκες και τους κτηνοτρόφους χωρίς γη για τα ειδικά δικαιώµατα, µε ποσό 2,7 εκατ. ευρώ για βοοτροφικές εκµεταλλεύσεις και 550.000 ευρώ περίπου για αιγοπροβατοτρόφους. Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι, οι ενισχύσεις στον τοµέα της κτηνοτροφίας ήταν για το Μέτρο 1 (βοοειδή) στα 201,74 ευρώ ανά ΜΜΖ και για το Μέτρο 2 (αιγοπρόβατα) στα 47,68 ευρώ ανά ζώο, στο ρύζι 27,2 ευρώ το στρέµµα και στην κορινθιακή σταφίδα στα 52,2 ευρώ το στρέµµα.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Μέχρι 15 του µήνα τροποποιήσεις και µεταβιβάσεις πράξεων στα Βιολογικά

Τέλος, αναφορικά µε την εξόφληση των Βιολογικών, ποσού περί τα 50 εκατ. ευρώ, αυτή θα πρέπει να αναµένεται το τελευταίο δεκαήµερο του µήνα, δεδοµένου ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προθεσµίες για αιτήσεις ανάκλησης ένταξης πράξης, τροποποίησης και µεταβίβασης πράξης, που τρέχουν µέχρι τις 15 Ιουνίου. Σηµειωτέον, χρόνο χρειάζονται και οι φορείς πιστοποίησης προκειµένου να στείλουν τα ΑΦΜ συµµόρφωσης των δικαιούχων παραγωγών στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να ακολουθήσουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις των στοιχείων και κατόπιν να βγει η τελική παρτίδα πληρωµής.

Έρχεται και εδική βάµβακος για όσους δεν έπιασαν το πλαφόν

Περί το τέλος µήνα αναµένεται να κλείσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και τις εκκρεµότητες που έχει σχετικά µε την ειδική ενίσχυση βάµβακος για τους παραγωγούς που είχαν ζηµιές από κακοκαιρίες και δεν πληρώθηκαν επειδή δεν έπιασαν το πλαφόν. Σύµφωνα µάλιστα µε στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στη Θεσσαλία στο πλαίσιο δυο πληρωµών, δόθηκαν συνολικά 53,1 εκατ. ευρώ για την ειδική βάµβακος του 2021, ενώ εκτός έχουν µείνει έως σήµερα 727 άτοµα, που αντιστοιχούν σε ένα 5% των αιτούντων συνολικά. Τελευταία διευθέτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να τσεκάρει τα αρχεία του ΕΛΓΑ µε τις βροχοπτώσεις –πληµµύρες που προκάλεσαν ζηµιές στις εν λόγω καλλιέργειες (Νοεµβρίου- ∆εκεµβρίου 2021), έτσι ώστε να προχωρήσει στην καταβολή της συνδεδεµένης στους δικαιούχους παραγωγούς.

Το β’ 10ημερο του Ιουνίου αποζημιώσεις σε βαμβάκι και κάστανα

Μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου θα καταβληθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές από τις βροχές του περσινού φθινοπώρου σε βαμβάκια και κάστανα, ενώ ήδη τα πορίσματα κοινοποιούνται στους πληγέντες. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος στο βουλευτή Λαρίσης ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο. Αφορμή της συνάντησης οι πρόσφατες χαλαζοπτώσεις που έπληξαν χωριά των Φαρσάλων, Τύρναβο και Δελέρια την προηγούμενη εβδομάδα και χωριά του δήμου Κιλελέρ (Πλατύκαμπο, Γαλήνη, Χάλκη, Γλαύκη, Μελία, Αγναντερή, Μοσχοχώρι, Νέο Περιβόλι), στο Μακρυχώρι του δήμου Τεμπών και στη Συκαμινέα, την Καρυά και τα Αμπέλια στον δήμο Ελασσόνας στις 6 Ιουνίου, που έφεραν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση τους πληγέντες αγρότες.

Ο βουλευτής ζήτησε να υπάρξουν ενέργειες για τη στελέχωση του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, με τον προϊστάμενο στη Λάρισα Σπύρο Σπυρόπουλο να αναφέρει ότι ήδη τα κλιμάκια των γεωπόνων κάνουν τις απαραίτητες επισημάνσεις, οριοθετούν τις ζημιές, προσδιορίζουν τις πληγείσες καλλιέργειες και μετά το πέρας των προθεσμιών των αναγγελιών ζημιάς θα ακολουθήσουν εξατομικευμένες εκτιμήσεις. Τέλος ο κ. Λυκουρέντζος ανακοίνωσε ότι θα δοθεί η δυνατότητα οι εισφορών του 2019 και 2020 να αποπληρωθούν μετά τις 27 Ιουνίου, ώστε να «ξεκλειδώσουν» οι αποζημιώσεις που δικαιούνται οι πληγέντες παραγωγοί.

Θέμα ημερών η συμπληρωματική του 2%

Ανοιχτή µένει η εκκρεµότητα πίστωσης περίπου 10 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους κτηνοτρόφους οι οποίοι δεν πληρώθηκαν τον Απρίλιο την ενίσχυση επιστροφής 2% του δηλωµένου τζίρου τους για το 2021. Ως γνωστόν, αρκετοί έµειναν εκτός εξαιτίας ενός λάθους που δεν ξεκλείδωσε βασικούς ΚΑ∆ που άπτονται της κτηνοτροφίας, ενώ άλλοι δεν είχαν επικαιροποιηµένα στοιχεία στο Μητρώο Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, η έκδοση της σχετικής απόφασης για την εν λόγω συµπληρωµατική πληρωµή «βαραίνει» τους επιτελείς του υπουργείου Οικονοµικών, το οποίο ετοιµάζει εγκύκλιο που θα επιτρέψει την πίστωση των ποσών σε όλους τους δικαιούχους στο ακέραιο, κάτι που αναµένεται τις επόµενες ηµέρες. Υπενθυµίζεται ότι πιστώθηκαν 39 εκατ. ευρώ έναντι των 50 εκατ. που είχαν προβλεφθεί για το µέτρο.

 

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

11-06-2022 15:08Δημήτριος

Τα χρήματα αυτά είναι από την Ευρώπη τα πιο πολλά και του ΕΛΓΑ εισφορές δικές μας είναι και δεν μπορουνε να τα δώσουνε στην ώρα τους γιά τόσο άχρηστους λέμε οι εκμεταλλεύονται τά λεφτά τα δικά μας για νά πληρώνονται τά λαμόγια Και η Κυφυνες Επιτελους Ασχολείθιται και λίγο με τον αγρότη που σας ταΐζει όλους

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

11-06-2022 14:11Πάνος

Έχουμε μπλέξει με καθηκια και δεν υπάρχει κάποιος να μας βοηθήσει έμπρακτα να πάρουμε τα χρήματα μας .

Απάντηση

10-06-2022 19:53Ενας

Δήλωση Μητσοτάκη η λαθρομετανάστες θα βοηθήσουν να μαζέψουμε της παραγωγές εδώ γελαω η λαθρομετανάστες είναι εδώ από το 2015 δεν έχω κανένα σε χώραφι πότε σκοπεύει ο Μητσοτάκης να τους βγάλει στον κάμπο γιατί εκτός από το να βιάζουν δεν κάνουν και τίποτα άλλο περιμενε από αυτούς που σε κυβερνούν να σε βοηθήσουν κανένα φόρο μπορεί να βάλουν

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

10-06-2022 19:22Agrotis

Μην βασίζεστε τι θα δώσει το κράτος από τα χρήματα αυτά τα παλιά που ξέραμε τελείωσαν τώρα θα ανοίγουμε τα χέρια και ότι μας δώσουν και όποτε το θελήσουν...έχω καταλάβει ότι πρέπει να βγάζεις λεφτά από την δουλειά σου αν περιμένεις από το κράτος θα ψωμοζεις ....ίσως πιο παλιά μερικοί έκαναν πορτοφόλια με δήθεν επιδοτήσεις πολλών ευρώ χωρίς να δικαιούνται και έχουν γλυκαθει με το μελι

Απάντηση

10-06-2022 12:38Ηλίας.γ

Ντρέπεται και ή ντροπή με αυτά που γράφετε ,για τους ιθύνοντες φυσικά, κάθε χρόνο και χειρότερα

Απάντηση

10-06-2022 09:29Σταύρος

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ!!!!!! Δεν είναι ευθύνη των ΔΑΟΚ η ΚΑΘΥΣΤΈΡΗΣΗ πληρωμής των ΝΙΤΡΙΚΏΝ!!!! Για να ετοιμάσουν Λίστες παραγωγών οι Δ.Α.Ο.Κ. θα έπρεπε να έχουν αποσταλεί από το ΟΠΕΚΕΠΕ. αλλά υπήρχε πρόβλημα με την ολοκλήρωση της πληρωμής στο ΟΠΣΑΑ δεν είναι εφικτή λόγω τεχνικού προβλήματος. Μόλις αποκατασταθεί το πρόβλημα θα σας ενημερώσουμε με νεότερη αλληλογραφία".

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα